Obracím se na techničtěji orientované kolegy s prosbou o polopatickou radu. Ve městě kousek od nás je nová earthcache, která využívá panely nedávcno zřízené naučné stezky. Bohužel, našel se i nějaký "yntelygent", který stezku obešel a některé tabule sprejem zhyzdil tak, že jsou stěží čitelné.
Postiženy jsou cache [cache]GC2C468[/cache] a [cache]GC212DG[/cache]. Viz přiložené foto (jde o jiný panel oné stezky, tedy žádný spoiler). To, co je počmárané, je vlastně několikamilimetrová krycí vrstva průhledného ohebného plastu nad samotným textem, nějaký polykarbonát, tuším. A já se tedy ptám: Dá se ta barva z daného povrchu něčím jednoduše smýt? A pokud ano, jakým přípravkem? A jakých chemikálií a postupů se naopak vyvarovat, protože by to mohlo onu hmotu poškodit?
no, já bych to skusil benzínem, ten by tomu neměl nic udělat, pak si myslim že by určitě mohlo pomc i řeďidlo C6000 či aceton, ale nevim co by na to řikalo to plexo, muselo by se to vyzkoušet někde v rohu.
No prave proto poptávám konkrétní odbornou radu. Já normálně tyhle chemikálie k ničemu nepotřebuju, takže stejně ani žádnou podobnou v zásobě nemám, abych mohl mírnixdírnix zkoušet pokus-omyl. A sponzorovat nas chemicky prumysl nakupem nejakeho sajrajtu naslepo se mi rozhodne nechce.
Jednoznačnou radu asi nedostaneš - typů barev dle použitých rozpouštědel je povícero (aceton, syntetika, voda …) a stejně tak krycí vrstva tabulí může být z různých materiálů. Jako úplný základ můžeš zkusit kuchyňský písek a houbičku na nádobí a vrstvu zkusit obrousit.
ten písek by mohl fungovat, ale abys zase nepodřel to plexisklo, bejt tebou, tak zkusim i ten benzin, u pumpy kup 0,5 l specialu či naturalu za 16 Kč, nemusíš kupovat technickej.
Obrousit pískem? Jen aby z toho pak nedejbože nevylezelo "okno" průsvitné, leč neprůhledné…
Pokud to je Plexisklo, tak v zadnem pripade aceton, to by popraskalo takovou pavouci siti (ne treba hned, ale druhy den urcite). Ten previt aceton se dostane mezi molekuly plastu a udela v te hmote plastu vnitni pnuti Ja bych zkusil odstranovac starych nateru, je to vetsinou nejaky hydroxid s plnidlem, aby to bylo hustsi a nestekalo to. Jak polykarbonat tak i plexisklo je netecne k hydroxidu. Ten se na to nanese stetcem, pocka se cca 10 minut a pak se to vezme houbickou, nebo plastova sterkou (jen musi byt mekci nez ten polykarbonat) a pak hlavne omyt vodou a znovu omyt, coz muze byt v terenu docela problem
A hlavne pozor na obleceni a ruce, je to ziravina, ruce to vydrzi tak 5 minut, obleceni min, tam pak pri prani vypadavaji prirodni vlakna a zustanou jen ty plastova (zkousel jsem to na vojne a tam jsem mel pak dirkovany mundur). Takze bez karky s kanysterem vody bych to ani nezkousel. Na sebe stare obleceni, gumove rukavice a jeden zalozni kanystr vody na odmoreni sebe.
Pozor jeste na ten dreveny ram, aby i tam se nesundal ochranny lak.
Pridavam jeste odkaz na odstranovace, ale k kazde dorogerii by meli neco mit.
Jen tak ze zvědavosti jsem si zagůglil. Informační tabule se v dnešní době poměrně často dělají i laminováním. Ty laminovací folie bývají nejčastěji z polypropylenu, polyesteru nebo PVC. Ty jsou odolné alkoholům a taky benzinu. Pokud je to polykarbonát, ten je taky odolný etanolu, benzínu už méně.
Takže já bych se nebál zkusit to lihem (ale nevím co je ta barva zač) a možná bych udělal někam do rožku benzinovou sondu, co to udělá. Fakt záleží na materiálu té krycí vrstvy.
Stejně nakonec budeš muset vyzkoušet víc věcí, ale já bych v první řadě zkusil fakt ten benzin, protože ten vyčistí kde co a nikdy jsem s tim na žádnym druhu plastu neměl problém.
Zajímavé téma ![]()
Ale jen díky, že máš snahu to odstranit, díky za všechny a jsem moc rád, že jsou i takoví lidé jako ty!
Ale jinak nebylo by lepší to zkusit přes městský úřad či přes majitele cedule? Oznámit jim to. A případně jim navrhnout, že to vyčistíš sám. Ono předpokládám, že majitel cedule s tím asi, bohužel, bude mít zkušenost a bude vědět co s tím. A btw nedej bože, aby jsi čištěním neudělal raději více škody než užitku, to by bylo nemilé…
Jestli je to organické sklo (tzv. plexiglass, perspex apod.) rozhodně ne ničím s alkoholem, jinak to zničíš. Zrovna tak bych byl opatrný se všema abrazivníma metodama.
Zkus kontaktovat zřizovatele ať ti dá kontakt na zhotovitele tabulí a zeptej se ho z čeho to je. Dovedu si představit, že kdyš se zřizovateli nabídněš na odstranění, tak ti příslušný sajrajt zaplatí.
Omyl, alkohol je na plexi neagresivní, ale nedoporučuji benzín (typicky odstraňování samolepek). Trichlor si nejsem jistej, muselo by se to zkusit - ale nejspíše to leptá.
No a co použít třeba nějakej odstraňovač nátěrů? Většinou jsou gelové konzistence a nebývají rozpouštědlovýho typu, takže plast s nima jde očistit bez poleptání/rozleptání.
V práci na odstraňování podobných výtvorů používáme kombinaci tekutý písek(Real),solvinu a na dokonční savo.Na tabuli jsou vidět i nápisy fixem-ty odstraní líh.Existuje antigraffiti sprej Florin,ale je hodně agresivní a leptá.Po odstranění většinou konzervujem olejem(WD40,Silkal)dodá to lesk a hůř se na to pak čmárá.
Myslim, ze dnes se vetsinou uz pouziva polykarbonat a ne plexisklo, z duvodu vetsi mechanicke a chemicke odolnosti. Pripadne laminovani. Ale odolnost techto ceduli se dost rapidne snizuje s klesajici vzdalenosti od mestskych a chatovych aglomeraci. Bohuzel vetsina techto materialu nejak nepocita s bioerozi.
Pridavam jeste tabulku chemicke odolnosti polykarbonatu. Lze se tam docist ze napřiklad dobre odolava jalovcovému ginu, tak ten bych v pripade nouze pouzil, kdyby vse ostatni selhalo. Pouzit samozrejme ne povrchove, ale vnitrne.
Jinak ted vazne, mozna by bylo nejlepsi se pokusit kontaktovat vlastnika, ci zrizovatele te naucne stezky, jelikoz ten bude vedet, z jakeho materialu je ten povrch. Pripadne bude mit kontakt na firmu co odstranuje graffity a tagy profesionalne. A hlavne nedojde k nechtenemu nedorozumeni, v pripade, ze se neco nepovede. Takova mistni domobrana proti tagum a graffiti je nejucinejsi reseni a kdyz se tag ztrati behem mesice nekolikrat, tak to mistni mladez prestane bavit. U nas na Praze 6 ma radnice s touto firmou spolupraci a myslim, ze se docela uspesne dari ty tagy likvidovat, staci jen informovat a radnice uz dalsi zaridi. Ale na druhou stranu to je ve meste a ne v prirode.
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit toto: Český výrobce chemických produktů | SEVEROCHEMA
Neberte to prosím jako reklamu. ![]()
Jalovcový gin? Tak na etanolové báze mám sníženou chemickou odolnost zase já. ![]()
Vlastníkem tabulí je právě městský úřad, potud jednoduchá situace. No a ony ty tybule jsou de facto ve městě, ta vyfocená kupř. přímo nad radnicí (sotva "1,5 kešky" vzdušnou čarou :)). Jenže právě proto - to jsou lokality, kam chodí na procházky půl města - nedovedu si představit, že by někdo z odpovědných pracovníků či přímo vedení města nebo osob jim blízkých nepřišel s tímhle vandalismem do styku na vlastní oči. A jestliže žádnou rychlou čisticí rotu, ať už vlastní či externí na místo přesto nevyslali, nesliboval bych si od radnice bůhvíco.
No, koneckonců moje město ani moje keš to není…
Mezitím jsem odeslal onen technický dotaz firmě, která pravděpodobně dotyčné panely realizovala, tak uvidíme, zda z toho vzejde nějaká jednoznačná odpověď. Pokud ano, byl by to před kontaktováním ouřadu ideální podklad. Všem kdo radou snažně přispěli moc děkuju. Zvlášť Šolim se svýma zlatýma ručičkama jako vždycky nezklamal… ![]()
Napiš mi mail, nechci tady dělat naší firmě reklamu, tak zase neplatí;)