Jakou navigaci (D10, D20, O450)

Ahojte,

omlouvám se pokud zakládám zbytečný topic, ale nějaký stávající se mi nalézt nepodařilo.

Chtěl bych nějakou levnější navigaci a asi to vyhraje Dakota 10.

Prodávají ji ale ve dvou verzích, a sice s mapama Czech topo, nebo Czech topo PRO. Můžete mi prosím říct jaký je mezi nima rozdíl? Předpokládám že to PRO bude v něčem lepší, ale nenašel jsem v čem.

Pokud je můj dotaz hloupý, tak se omlouvám, avšak doposud jsme hledali s telefonem, takže s navigacema nemám žádné zkušenosti.

PRO má lepší mapový podklad, čili TOPO Czech 2010 PRO

Místo Dakoty 10 PRO rozhodně raději kup Dakotu 20. Je sice o trochu dražší, ale výrazně lepší.

No nevím zda skoro 2 tisíce navíc je o "trochu dražší"…

Rozdil je cca litr a rozdil je ze 20tka ma slot na SD kartu, coz doporucuju. :wink:

No v obchode kde si to chci koupit je rozdil mezi 10 PRO (v akci) a 20 přesně 1800,-.

S tou kartou vim, ale cetl jsem nejakou recenzi nekde a tam psali ze vzdy kdyz dohledaj, tak pamet vymazou a nahravaji vzdy jen urcite oblasti a ne celou CR. Tak ze je to pry v pohode.

A s čím je méně práce? Mít v GPS mapu celé ČR nebo pokaždé kompilovat mapy oblasti kam jedeš a nahrávat je do GPS?

Nehledě na mapy okolních států atp… pořád to mazat a nahrávat… ne, děkuji… mapy jsem nahrál jednou a updatuji jen data o krabkách.

No jelikož jsem klasickou GPS ještě neměl (přes telefon jsem to vždy stahoval on-line) tak nevim co to všechno obnáší. Určitě je lepší ta dvacítka, ale i bez té karty se do dá v pohodě dělat ne?

Nebo co obnáší to kompilování oblasti? Nestačí jen stáhnou GPX soubory? Resp. co všechno se teda musí dělat když chci s navigací jet někam kde jsem ještě nehledal?

Dakota 10 má menší pamět a nemá slot na SD kartu… takže pokud se ti tam nevejdou mapy, které potřebuješ, tak budeš mít v GPS např jen Olomoucký kraj.

GPX soubor máš s daty o krabkách, to s mapama jako takovýma nemá nic společného.

Dakota 10 nemá kompas a slot pro kartu. U Sunnysoftu mají Oregon 450 za stejné peníze jako Dakotu 20 a rozdíl tam je 1500 oproti Dakotě 10. Navíc má Oregon větší displej.

No já jsem našel právě Dakotu 10 PRO za 5 500,-. Vim že ty další jsou lepší, ale prostě dalších 1500 navíc se mi dávat moc nechce.

Teď ale nevím s těma mapama. To jako nemůžu mít v té desítce mapu celé ČR najednou?

Tak třikrát nepůjdeš v pátek na pařbu a kup si Oregano 450 nebo Dakotu 20. Pak se budeš plácat do hlavy, že jsi dal 5500 Kč za Dakotu 10, která nemá kompas a slot na kartu. Přičemž ten kompas se hodí, když se snažíš trefit směr, pokud se nehýbeš.

Té Dakoty 10 se totiž pak nezbavíš a pokud ano, tak možná tak za 2-3000, kdyby ses rozhodl, že koupíš něco lepšího.
Dakota 10 se oficiálně už ani nevyrábí, mám dojem a byla/je v doprodeji (už loni)

Dakota 10 ma celou ČR, mapy měníš jen když jedeš někam do zahraníčí. Mám ji rok a není sní žádný problém.

Investice je to tak jako tak velka.Jestli to myslis s GC vazne,tak si kup Oregon 450.jde sehnat i holej a mapy jsou vsude okolo.

jak psal fremen - věř, že to stojí za to. Kompas je opravdu dobrá věc. Sice ve špatných podmínkách není zcela bez chyb (navigace courá a ty máš směr k cíli), ale oproti ničemu je to opravdu rozdíl.
Mapy ti nezaberou až tak moc - Topo Pro něco přes 300 Mega, tam problém není.
Já bych šel do Oregonu už jen kvůli tomu, že se dá jako nouzovka použít v autě. Na kolo je ale moc veliký a těžký.

Ohledně těch map co jsou všude okolo. Umím si vzít povalující se hry, filmy a programy na počítač. Znamená to že s mapama do navigací je princip stejný? A má to nějaké zásadní nevýhody když si to někde vezmu?

Jinak nejlevnější jsem našel GARMIN Oregon 450 EX u Alzy (http://jdem.cz/k3yw5).

V čem zásadním se třeba liší od té dakoty 20? Kromě displaye to má nějaký jiný zasadní rozdíl?

Akorát všichni plácáte kraviny.

Mám Dakotu 10 a mám v ní nahranou úplně celou Čr a nemám vůbec problém s pamětí. Když někam jedu, nahraju si jen keše z oblasti a pak opět smažu keše. Takže žádné mazání celých map.

Takže jsi spokojený, nebo by sis desítku znova nekoupil? A jak je to se signálem třeba v lese, či jiných problémových místech? A to nahrávání a mazání je v pohodě, nebo to zabere nějaký čas?

Dakota 10 NEMÁ oproti Dakota 20:

• elektromag. kompas
  • barometr
  • slot na kartu
  • podpora ANT
  • podpora CHIRP

Jediné co je škoda, je že neumí chytat ANT signál, tedy CHIRP keše. Jelikož je ale CHIRP keší minimum, tak mě to ani netrápí. Barometr mi je celkem k ničemu a elektromagnetický kompas nepotřebuju. Kdyžtak udělám ty 4 kroky a kompas se mi také otočí. Mazání keší probíhá úplně v pohodě, přes USB a tlačítko DELETE gpx. souborů.
Signál je podobný jako u ostatních navigací. V lese a husté zástavbě mají problémy i Oregony. Nestalo se mi ale, že by mě navigace někdy navigovala tak špatně, že bych nenašel…

Klidně bych si ji koupil znovu. Pokud ti jde skutečně jen o odlov keší a potřebuješ levnou navigaci bez hromady věcí okolo, klidně si ji kup.