Dnes ráno jsem přemýšlel, že by mě (a možná i ostatní) zajímalo jaké GPS přístroje jsou geocacherskou veřejností využívány k provozování geocachingu. Byla by to docela zajímavá anketa.
Jaký je asi podíl PDA versus turistická GPS typu Garmin? Či podrobnější členění v rámci těchto kategorií na firmy a modely. Pokud by se toho chytl Marekl, mohl by vzniknout i zajímavý článek.
s geocachingem jsme začali teprve ani ne před dvěma měsíci. Rozhodovali se jakou GPS pořídit a na konec vyšlo, že nic jinýho než GARMIN GPSmap60 CSx nemá smysl kupovat. nemapová nemá moc velkej smysl a když mapový, tak měli zase málo paměti. Takhle vi, že mi GPSka nějakou dobu vydrží.
dal jsem si do ní 1GB kartu, která je už dneska směšně levná. Outdoorový provedení už se mi taky několikrát hodilo. Jak v dešti, tak mi nedavno omylem slítla z batohu rovnou na štěrkovou cestu.
A kdybychom si koupili nějakou levnější, tak bych stejně do roka toho garmina GPSmap60 CSx kupoval.
Takže asi tak.B)
Sice už se to tady kdysi řešilo, ale situace se u mě trochu změnila, tak proč ne. Od začátku používám PDA, nejprve s bluetooth GPS, nyní už integrovanou (viz).
Mapy mám koupené SmartMaps (auto + turistické) a šipku BeeLineGPS. Taky mě lákalo nějaké jednoúčelové outdoor zařízení, ale dávám přednost integraci telefonu + PDA + GPS už jenom z důvodu nabíjení, o dalších přednostech PDA nemluvě. Samozřejmě to má i své nevýhody, ale tak to už je u každého řešení…
Používal jsem GPS Nokia LD-3W (29.7.2007 jsem ji ztratil na Votické multině). PDA HP iPAQ h2210 a nemapový BeeLineGPS. Teď to zkouším jenom s vytištěnou leteckou mapou a nápovědou. Ještě nevím jaký GPS modul a kdy si pořídím.
No ja pouzivam Legenda od Bédi…a sem spokojenej…vydrzela aj pad z 50 metrove skaly;) mapa je sice pomala, ale na to abych zjistil na ktere strane reky keska je;)
Já mám koupenou Garmin eTrex Vista Cx. Bohužel jsem ji kupoval loni v dubnu, kdy se mi GPSMAP 60 zdál zbytečně moc drahý a neměl jsem s tím zkušenosti. Podle toho, co jsem četl tady ve fórech, tak bych asi dnes volil Garmin GPSMAP 60 CSx.
má být do 1 m vodotěsná (má Vista nedávno při mé dovolené na kole, kdy jeden den pršelo a já ji měl schovanou pod pláštěnkou prostě "zkolabovala" - večer jsem ji vypnul a ráno nešla zapnout, ani po výměně baterií ani při připojení na PC - z Garminu mi napsali, že jde, že doporučují používat lepší baterie - úplná kravina)
prý má daleko větší přesnost (k tomu bych se přikláněl, pro svou multinu jsem zaměřoval indície a při kontrole kamarádem s GPSMAP 60 mu to vyšlo dle mapy daleko lépe) A taky moje Vista mě občas po rovném lese honí 90 metrů tam, hned zase zpět i při deklarované přesnosti 10 m!!!
při mém použití (kolo, pěší, lyže atd.) uvažuji pouze o outdoorovém modelu, předpokládám, že pro záznam trasy na kole či při vysokohorské turistice by se něco jako PDA brzy rozbilo…
PS.: Uvažuji si koupit GPSMAP 60 z Ameriky, prý to vychází na 8 - 9 tisíc Kč!!!
Před třemi měsíci jsem si koupil Legenda u Bédy jako náhradu cyklocomputeru a hledal jsem pro novou hračku i další využití a tak jsem začal s geocachingem Jsem s ním spokojený, zatím mě na žádné kešce nenechal ve štychu, i když párkrát jsem si musel pro signál dojít a ve městě to chce občas domácí přípravu Vadí mi akorát malá paměť na mapy, člověk se nemůže balit na dovolenou na poslední chvíli, protože nahrávání map zabere tak 20 minut Za GPSMAP 60 bych ho neměnil z důvodu přerostlosti, počkám si na nové modely eTrexů. Podle předběžných testů (díky markul !) vypadají dost dobře.
tohle vsechno umi i GPSka
ale abych se drzel i tematu - pul roku GEKO101 - joo, to byla prca, navigovat se podel reky a pak zjistit, ze jsem na druhe strane, nebo propletat se zmeti ulicek a trefit se do te spravne. a ted rok a kus Legend C s TOPOv.3. routuje, naviguje, je barevnej…, jen kdyz jdeme treba s dandrou do lesa pod skaly, tak ji ani nezapinam prece jen ta presnost 60tek uz je nekde jinde
No já mám PDA ASUS P535 a BeeLineGPS + OziExplorer
mapy klasika + nejaky ty ortofotomapy.
Zatím sem spokojenej, je fakt že to není na nějakou procházku v dešti a podobný věci ( i když to řeší aquapack či kovove poudzro), ale na GC + navigace v aute, při dogtreku apod. je to super
My měli ještě před objevem GC Geko201 o něj jsme letos na jaře přišli na Vysočině (klasicky zapomenutý na střeše). Rok mám PDA FSC Pocket Loox N560 a od podzimu ještě Trávníčka. A používáme různě vše.
ono je to tim, ze geocaching provozuje velke procento lidi, kteri maji k technickym hracickam blizko. takze sami od sebe maji pdacka, ke kterym jen dopni gpsmodul.
2002 - 2005 : Garmin Legend, klasika tenkrat za 14000Kc + silnicni mapa CR150 za 3700 Kc
2005 - dodnes Garmin Legend C , to uz je nekde jinde ale i tak uz v dnesni dobe nestiha.
10/2006 - dodnes: k me N70 jsem si koupil BT GPS LD-3W. Tak nejak jako zalohu a abych nemusel tahat na popracovni kesky legenda.
Jenze casem se ukazalo ze SirfIII je o necem jinym nez legend a ze N70 umi vic nez jen GPS. Tak na legenda postupne seda prach a pouzivam ho jen na kole nebo na plavaci kesky.
Momentálně používám Nokii N95 + Garmin BT GPS 10, které mi zbylo od PDA + SmartcomGPS.
Nejnovější verze Smartcomu již umí pracovat s interním GPS modulem, bohužel kvůli chybce se Smartcom hroutí, pokud je více než 12 satelitů (a to je v poslední době skoro pořád). Příští týden vyjde opravená verze, takže odpadne externí GPS modul.
Předtím rok a čtvrt Siemens SXG75 + GPSka (nebo TrekBuddy)
Než vůbec začal GC, tak jsem měl Legenda (kvůli vývoji), no a když sem začal s GC, tak jsem chtěl GPS s SirfIII a padla volba na GPSMAP 60CX. PDA je na muj způsob "výletění" moc zranitelné a má malou výdrž baterek.
… nic jinýho než GARMIN GPSmap60 CSx nemá smysl kupovat …
Tak tomu jsem se docela zasmál. S čím primitivnějšími prostředky dosáhnu cíle, tím větší mám radost. Takže dodnes používám Garmin 12 (ano, rok výroby 1998, žádná mapa, čtyři AA baterie, paměť na 500 bodů). Stačí mi protože necachuju stylem "jedu kolem, vidím že je tu cache tak se na ní podívám" ale vyrážím na důkladně připravené výpravy, kdy GPS doplňuju papírovou mapou nebo aspoň výřezem z google mapy v PDA (tam mám také listingy připravené skrýšotlačí). Citlivost tohoto veterána asi není nic moc ale na druhou stranu cachí kde by se vůbec nechytal až tak moc nebylo (je fakt že v úzkých hlubokých údolích umí také EPE kolem 100m a v Rakousku u Lienzu mne posílal o 300m mimo. Ale to na Ještědu také první cca 2 minuty po zapnutí).
Kdybyste tak viděli co všechno jsem s tímhle staroušem vyváděl… jsem zvědavý kolik let ještě zůstane funkční, doufám že hodně abych při jeho prodeji do NTM něco trhnul