Přijde mi, že si jen obhajuješ sám pro sebe nákup nemapového přístroje. S mapovou GPSkou chodím skoro dva roky a nepozoruji na sobě, že bych přestal umět číst v klasické papírové mapě. Prostě buď umíš nebo ne a pak ti ani mapový přístroj nepomůže.
Mimochodem, když říkáš, že je někdo divný, mluv prosí za sebe a ne za ostatní, kteří se třeba divní necítí (rozhodně ne takto jak to naznačuješ). Díky B)
Po 20 letech na vandrech muzu za sebe rict, ze uplne idealni je kombinace obojiho - tedy kvalitni mapa i kvalitni mapova GPS - oboji ma svuj vyznam ale na druhou stranu asi spis jen pro ty, co se pohybuji v mene frekventovanych oblastech a mimo turisticke znacky …
Taky běžně cestuji i s papírovou mapou, ale přesto bych ti doporučil mapový přístroj. Proč? Protože když vyrazíš za pokladem, který není v otevřené krajině, ale třeba ve městě, docela bodne, když kromě šipky a vzdálenosti vidíš, že "puntík" leží u křižovatky XY (nebo na opačném břehu meandrující řeky atd). Vhodnou trasu si pak už samozřejmě můžeš najít na oblíbené papírové mapě.
Když pofrčíš na kole (nebo autem), je to k nezaplacení;)
já vetšinou též nosim papírovou mapu sice mám přístroj mapoví ale pápírovka je dobrá na plánováni ale když GPS tak už jedine mapovou sice chodit podle šipky je "old school" ale mapovka je mapovka:) mám map 60Csx-ko a nemohu si stěžovat
ano rozdíl mezi 1.2 a 2.0 je značný ale od jistého datumu je upgrade zdarma… ja si 1.2 registroval loni NEKDY V Kvetnu a upgrade na 2.0 jsem měl zdarma…
Ono my skauti jsme divny bylo samozrejme mysleno v dobrem i kdyz to bylo pravda trochu blbe podane a pokud jsem tim kohokoli urazil, pak se velice omlouvam (na druhou stranu co je to vlastne byt divny? neni to nahodou vybocovat z normalu? a co je to normal? B) )
a s tim obhajovanim mas naprostou pravdu bo jsem se jiz rozhodl. etrex H vyhral pro nizkou cenu a citlivy GPS prijimac.A to ze mema mapy? to už je pro me malickost
Sice OT, ale neva: je rozdíl použít slova "divný" a "normální" - "divný" je a priori vnímáno jako negativní, kdežto "normální" je definováno jako vrchol Gaussovy křivky a tedy výchylky mohou být na obě strany - kvůli tomu bych se nečetil
Rozmlouvat ti to nebudu, neboj. Už jen proto, že s nemapovým přístrojem nemám zkušenost - z Legenda jsem přešel na 60Cx a nemohu si stěžovat (snad jen na to, že čtvrt roku po koupi přišlo Colorado a za další čtvrtrok Oregon, ale takový už je život). A fušovat do něčeho, s čím nemám osobní zkušnost, bych si netroufl.
Mimochodem, GPS není internet - možnost, že ho páni Američané v případě potřeby vypnou, tu stále je
honzahais:
aaha, a tím "od určitého data" myslíš, že teď už je upgrade zdarma, nebo když je 1.2 mapa starší než nějaké datum, tak je upgrade zdarma? tomu moc nerozumim…
Upgrade mapy
Upgrade mapy TOPO Czech se řídí těmti pravidly: Při registraci mapy po 1.4. 2008 je upgrade mapy na verzi 2 neplacený. Po příhlášení zákazníka registračním kódem mapy ve verzi 1.00 nebo 1.20 se vygeneruje nový odemykací klíč k verzi 2, který je potřeba zadat do programu MapSource. Uživatel si pak může stáhnout instalaci mapy ve verzi 2 zde.
Při registraci verze 1.x před 1.4. 2008 je upgrade placený a stojí 690 Kč včetně DPH. Novou verzi mapy lze zakoupit na CD u našich prodejců po celé republice, jejich seznam s kontaktními informacemi naleznete zde. Případě si lze upgrade objednat přes internet, >on-line objednávkou upgradu (v ceně je zahrnuta cena za zaslání).
…konec OT