JOJ...presnost 2 metry (Legend)

Dnes se mi stala zvlastni vec…vlastnim pristroj Legend od Bedricha Travnika…a jedu hledat kes…najednou se divam na displej…a tam se pise Presnost 2 m…pritom nejlepsi jakou sem doted mel byla 5 metru…tak jsem najel do obrazovky s druzicema…a tam v tech cernych sloupcich bylo napsano pismeno D. Nevite co to znamena?

Jj, také jsem na to nedávno koukal jak blázen [:D]

Ta "D" jsou podle mne informace, že k těm satelitům GPS přijala i WAAS data... Je to částečně popsáno v anglickém manuálu. Český preventivně mlčí [:@]

Jojo. Ta "D" opravdu znamenaji, ze gpska prijima a aplikuje na vypocty jeste korekcni data z WAAS... v Evrope tedy spis z EGNOS. Je potreba mit dobry vyhled na jih, protoze satelity jsou na geostacionarnich drahach nad rovnikem. Jeste bych jenom upozornil, ze presnosti uvedene na displeji nejde slepe duverovat a je potreba tohle cislo vzdycky brat s jistou rezervou

ja to s Legendem C vytahl jednou dokonce na 1m [:D] ale jinak ma pravdu alkes, tahle presnost uz je trosku vymyslena. neni technicky mozne takovehle presnosti s temito turistickymi gpskami dosahnout.

Paaani pani :slight_smile: D znamena prijem diferencneho GPS signalu zvaneho aj ako DGPS ktory je vysielany z pozemnych stanic. Casto sa pouziva na komercne ucely, napriklad pri oficialnom mapovani oblasti nejakeho terenu, ale este castejsie sa objavuje v okoli letisk, pravdepodobne kvoli navigacii lietadiel. Mne osobne ukazoval gpsmap 76s v okoli piestanskeho letiska 1.9m :slight_smile: Ale kedze ma 76tka trochu obsiahlejsi displej namiesto klasickeho tusim “3D navigace” to pisalo “Diferencni” :slight_smile:

[quote] ja-prvy: Paaani pani :) D znamena prijem diferencneho GPS signalu zvaneho aj ako DGPS ktory je vysielany z pozemnych stanic. Casto sa pouziva na komercne ucely, napriklad pri oficialnom mapovani oblasti nejakeho terenu, ale este castejsie sa objavuje v okoli letisk, pravdepodobne kvoli navigacii lietadiel. Mne osobne ukazoval gpsmap 76s v okoli piestanskeho letiska 1.9m :) Ale kedze ma 76tka trochu obsiahlejsi displej namiesto klasickeho tusim "3D navigace" to pisalo "Diferencni" :) [/quote]

V tomto pripade bohuzel "nene". Diferencni ano, ale pozemni pravdepodobne ne. Bezne pozemni stanice vysilajici lokalni diferencni korekce vysilaji uplne jiny signal na jinem kmitoctu a GPSka by musela mit jeste pripojeny specialni prijimac (pro nej mimochodem je v nastaveni "interface" moznost RTCM In). Tolik k DGPS pouzivanemu pri mapovani. Existuji ale opravdu i systemy oznacovane jako GBAS popripade LAAS. Jejich vysilace mohou fungovat i jako zdroj zamerovaciho signalu GPS (tzv. pseudolity) a opravdu by mely byt umistovany hlavne na letistich kvuli navigaci letadel. Nejsem si ale vubec jist, jak je to s datovou casti signalu a jestli by ho bezna GPS byla schopna zpracovat a uz vubec, jestli tento system je pouzivan na letisti v Piestanech. Spis verim tomu, ze slo o signal z druzic EGNOSu. Pozna se to nejlepe tak, ze krome pismen "D" na displeji objevi take prijem ze satelitu cislo 33 nebo 39, casem take 37.

edit: Tak jeste doplneni... i LAAS systemy vysilaji korekce v prvni rade na VKV a mam za to, ze zatim nejsou pri letecke navigaci bezne pouzivany.

Az budem zase niekedy pobliz, tak mrknem na tie 33, 37 alebo 39 :slight_smile: Naposledy som bol v aute tak som moc nesledoval cisla satelitov :slight_smile:

[quote] alkes:

...LAAS systemy vysilaji korekce v prvni rade na VKV...

[/quote]

Naprosto správně, jde už vlastně o VHF pásmo (jsou vysílány v pásmu 330MHz) a nelze je běžně (bez datového modemu) přijímat. Navíc jde jen o lokální vysílače (LAAS - Local Area Augmentation System) v okolí větších letišť. Symbol D ve sloupci satelitu u Legenda opravdu informuje o příjmu WAAS (Wide Area Augmentation System) dat z geostacionární družice.

Vyčerpávající informace najdete na TÉTO ADRESE ...

[quote] Dáin & Olík: ja to s Legendem C vytahl jednou dokonce na 1m [:D] ale jinak ma pravdu alkes, tahle presnost uz je trosku vymyslena. neni technicky mozne takovehle presnosti s temito turistickymi gpskami dosahnout. [/quote]

Myslim, ze je to cislo dane geometrickou "kvalitou" signalu, t.j. tim, jak dobre nebo spatne jsou druzice rozmisteny vuci vam na obloze. pokud uvidite treba 4 druzice nekde na jiznim obzoru, tak je presnost zamereni podstatne horsi, nez pokud budou pekne rozmisteny kolem dokola