Pár postřehů z kešování ve Francii. Jsem v Montpellier, nevím, nakolik to jde zobecňovat:
keše jsou až na naprosté výjimky mikro (válečky délky 3 cm, průměr 1,2 cm) a nano; a to i tam, kde by bylo možno v pohodě schovat regularku. filmovka je vítané zpestření jako VELMI velká keš
keše jsou zaměřeny ± 15 metrů. autoři nekontrolují polohu na mapě, takže jsou klidně za rohem od uvedených souřadnic
nepřesnost v souřadnicích je vyvažována často používanými foto hinty, což ale značně zvyšuje požadavky na domácí přípravu
autoři se o keše moc nestarají. protože průměr odlovů je 1-2 návštěvy za měsíc, tak 2-3 měsíce DNF nejsou ještě důvodem k disable keše
pokud je keš umístěna v prostorech na noc zamykaných, třeba v parcích (tady je to tak 40% keší), tak na to není v listingu nijak upozorněno; ve výjimečných případech je vyplněn patřičný atribut, ale většinou ani to ne; v noci se tak okamžitě klesne úspěšnost odlovů skoro na polovinu.
přivezl jsem sem 6 travel bugů, povezu je s nějvětší pravděpodobností zpátky. nenašel jsem keš, kam by se vešly. poslední šance je přestávka 3 hodiny na letišti v Paříži. :-((
Zdá se, že ve Francouzském geokešingu ještě nedošlo k marxovské přeměně kvantity v kvalitu. V Česku lze najít dost hodně dobrých keší mj. proto, že ty špatné rychleji zanikají. Francouzské keše mají zatím spoustu dětských nemocí.Zajímalo by mě, jestli budou jednou současní francouští kačeři se slzou v oku vzpomínat na ty zlaté doby, kdy kešovalo jen pár lidí. :-))
Nejde zobecňovat, já mám zas zkušenosti z FR Alp a Pyrenejí. Tam byly keše vcelku OK, není tam překešováno, i regulárky znají,…
Jen co mě v Alpách udivovalo, že do kamení a skal dávají sklenice :o
Co se týče výše napsaného, tak musím souhlasit. Po kešovačce v Paříži jsem si udělal přesně stejnou představu.
Noční DNF v zavřených parcích, mikrošky zaměřené plus mínus autobus a kopa fotohintů.
Co bych chtěl dodat ke kešování ve Francii konkrétně v Paříži, tak v centru je kopa mikrovek, do kterých nedáte coin ani omylem. Ale čím více se vzdálíte od centra, tím je to lepší. My jsme skončili jeden večer v parcích v západní části Paříže a tam už byly krabice kolem litru a více. Sice tam nebyly památky, kvůli kterým se asi člověk vydává za hranice, ale pokud se chcete zbavit GC nebo TB, tak musíte na okraj města.
zhruba litrovky jsou v dosahu dvě (z 80). Jednu jsme nenašli i přes fotohint, nejspíš je pryč. Druhá byla finálka pětistagové multiny a u třetí stage jsme to ve dvě ráno vzdali.
Já mám zkušenosti celkem dobré, byli jsme na předhůří alp, Grenoble, Chambery a okolí a úroveň keší byla srovnatelná s našimi. Pravda je že to většinou bzlo na venkově a často vysokoteréní keše, do města jsme skoro ani nepáchli. Většinou smallky a regularky, zaměření občas dobré, občas špatné, ale v průměru přijatelné.
Mame v Provence odloveno cca 100 kesi a kdyz to vezmu kolem a kolem, tak celkem spokojenost. Mimo mesta kese pekny, velky, rekl bych ze stejna kvalita jak u nas.
Ve mestech pravda same mikro az nano, ale v zasade odlovitelne bez problemu. Presnost zamereni me neprisla nijak vyrazne spatna.
Co me ale stvalo hodne, tak to jsou hinty. Ani by snad nevadil fotohint, ten se da v nouzi i v mobilu zobrazit, ale treba v Nimes je specialitou mit hint ve formatu pdf souboru, coz uz potiz je
Do Parize se chystame za 3 tydny, do Provence cca mesic pote, takze doufam, ze se bude darit
jo jo, centrum paříze nic moc… nano pod lavičkou a nebo zamknutý park, stejná zkušenost
Na letišti můžu doporučit tuto Paris CDG Airport Central TB hotel - je větší, vejdou se tam trackables, ale v noci to chce nějaké světlo… cesta od CDG vede kolem hotelu a policejní budovy a když jsem ve dvě ráno šel kolem v obleku do takového lesíka a tam si svítil mobilem, tak se přišli zeptat copak tak hledám.. naštěstí v pohodě, ještě jsem ji nenašel
Před týdnem jsem ve byl v Port Grimaud (okolí St. Tropez) na dovolené a našel jsem dvě kešky, obě dvě byly small, do jedné z nich jsem dal docela veliký TB a GC. Jak zde již psali s kvalitou zaměřovaní-tyto byly docela dobře zaměřenéa byly i s fotohintem.
Ono je to maličko jinak, Francouzi především jedou ve svém národním kešovacím systému http://cistes.net, ve kterém maji asi 3,5x více keší, než na gc.com. Většinou jsou to větší krabky, rozhodně ne mikro, protože celá idea je vyjádřena názvem systému, což byly nějaké koše s dárky pro bohy (jestli si to dobře z jejich webu pamatuju). Takže v těchto keších se mění blbůstka za blbůstku a je na to dokonce kladen takový důraz, že ty předměty jsou v keši registrované, resp. v listingu je jejich seznam a ten se mění podle zápisu kačerů o výměně. Další docela zajímavý prvek je hodnocení obtížnosti keše, protože k tomu se vyjadřuje každý v logu a je možné si to hodnocení rozkliknout a vidět graficky znázorněné hodnocení všech nálezců. Tato jejich hra je deklarována jako pohodovka pro rodinnou zábavu, žádné adrenalinovky se netrpí a vysloveně jsou myslím zakázané např. keše v podzemí apod (v tom je to oproti jiným systémům trochu nuda, ale i bez terénu 4-5 to naplňuje myšlenku přivádět lidi na hezká místa). Myslím, že tento systém také nemá žádný integrovaný nebo paralelní systém putovních předmětů (jako má třeba opencaching.pl systém geokrety) - alespoň jsem nic takového nezjistil. Takže většina lovících Francouzů si asi více užívá "po jejich" a ne po "amerikánsky". Tyto "francouzské" keše jsou i v jiných zemích, kromě vyjímek (Švýcary a snad Belgie) jich je jinde ale maličko - u nás tuším asi 30, ale to se každý může kouknout na jejich webu. Máme jeden nález v tomto systému čistě náhodným krásným BF, tak jsem se o to trochu zajímal…
Jo, tak presne jednu takovou krabicku jsme objevili kousek od Pont du Gardu, asi 5 metru od regulerni kesky Kolize uplne maximalni Opsal jsem si nejake udaje, ale ve finale jsem ani nepatral po tom jak a kde to zalogovat.
Vloni jsem našel během dovolené devět kousků v oblasti mezi Cannes a Frejus (Azurové pobřeží) a rozhodně si nemohu stěžovat. S jednou výjimkou, což byla filmovka u kostela, to všechno byly spíše nadstandardní keše na pěkných a zajímavých místech, ale i ta kostelová mikroška potěšila. Je ovšem pravda, že to byl venkov a příroda. Ne kešování ve městě tam bylo hrozně málo parkovacích míst