Klistata jsou letos horsi nez trpaslici!!!

N-dietyl-m-toluamid je absolutně nejběžnější (a nejlevnější) složka repelentů… :slight_smile:

Ty finský potvory jsou muchničky (Simulium), jde o malý mouchy a u nás jsou taky (hlavně ve vyšších polohách, několik druhů od supermrňavých až po relativně velké 3 mm potvory). Koušou pekelně…

M.

chtel bych te upozornit, ze si pravdepodobne boreliozu nemel =) to ze mas pozitivni test na protilatky totiz neznamena vubec nic - pokud jsi byl nasledne lecen mesicni kurou antibiotik, tak je to ok, ale taky si mozna nemel nic a umele si snizujes efektivitu antibiotik pro pristim obdobi. pravy test na borelii delaj v praze jen na bulovce - menujou se PCR a WesternBlot nebo tak nejak (ted uz nevim) a ty v mnoha pripadech borelii zpetne vyloucej…

(bohuzel na vysledky toho testu se ceka asi 3 nedele =)

rozhodne klistata nepodcenovat, ale hlavne nepropadat panice a nevsugerovat si, ze mam boreliozu =)

oficialne se udava ucinnost protilatek na pet let, ale jsou znamy i pripady delsi ochrany. jinak pro lidi na 40 rozhodne!

Jasne ze muchnicky. Ty finsky jsou o hodne mensi nez nase nejbeznejsi druhy, tak maly, ze vetsinou moskytier proste prolezou, trosku si odfouknou a protahnou se opravdu malyma okama… nase muchnicky jsou proti nim pomaly a tezkopadny, po te zkusenosti uz mi pripadaji docela pratelsky :]. Finsky jsou tak maly ze ohanet se nebo je placat nepripada moc v uvahu, clovek je neciti dokud nekousnou… utoci v obrovskem mnozstvi a jsou fakt zbesile, leto je kratke a ony to berou stylem ‘ted nebo nikdy’. / Stejne tak finsti komari jsou proti tem nasim asi neco jako prislusnici US Marine Corps ve srovnani s partou byvalych prislusniku lidovych milici v duchodu… / Ale to uz zacina byt silne off-topic, ze :]]]

Klíšťata jsou naprostý svině. Už jsem letos měl čtyři a to se stříkám repelentem

Jo jsou to svině. Já jsem minulý týden vyndaval dvě a pro legraci jsem je poslal na to vyšetření. Výsledek samozřejmě pozitivní. Zašel jsem jen tak informativně k doktorovi a on se ptal, proč vyhazuju peníze za takové vyšetření, když boreliózu mají prý v sobě v dnešní době už prakticky všechna klíšťata. A automaticky mi napsal antibiotika. To jsou tedy vyhlídky. A to pravidelně užívám vitamín P (Prazdroj) :-).

Tohle tema je hodne děsivé, to jsem snad ani neměl číst…

Já mám od Velikonoc (vzpomente si, 4 stupně nad nulou) poměr 3 : 1 (nalezené kešky : přisátá klíštata) a to se můžu obstříknout Autanem od paty až k hlavě. Vitamin P i B uzivam preventivně, ale u mě to prostě nefunguje. Co nadělám, asi jsem tedy dobrý hostitel se správnou povrchovou teplotou… A komárům chutnám jakbysmet, prý je se mnou ideální pobyt přes noc v jedné místnosti. Říkají mi repelent…

No ja letos taky zabodoval. Za sobotni geomasakr (Babi leto a Pramen Botice) jsem vecer vyndaval ze sveho tela ctyri !! kousky zakousnutych savcu. Takovy skore u sebe snad nepamatuju…:o((

To ti doktor ani neudělal vyšetření krve??

Já měl letos zapitejch už asi 15-20 kousků. Hned po příchodu to zajóduju a odstarním. Zatím se cítím dobře a doufám, že nic nechytím. Dcera - ta jich měla skoro stejně.

ACH JO. To jsem si řekl, že budu něco dělat pro své zdraví a přestal chlastat a začal chodit do přírody.

V hospodě bych to nechytil. o:-)))

Myslím, že 100% funguje atombordel s plynovou maskou. ;-)))

Taky se muzes jako lecktere prirodni narody od hlavy k pate pomazat hlinkou. Funguje to naprosto dokonale i proti komarum, proti slunci (jedno namazani na cely den, to vas opalovaci krem neumi), castecne i jako termoregulace… proste vyborna vec. Jen se na vas pak trosku divne divaji v autobuse nebo v hospode, ale do terenu to nema chybu…

nejjednodušší recept je: do lesa a na výlety si opravdu nikdy kraťasy nevezmu. Takže: pevné boty, ponožky, dlouhé kalhoty a tričko s dlouhým rukávem… učil mě to už děda a opravdu to funguje… a to sem v přírodě opravdu snad každej druhej den. Výmluvy ve stylu: je vedro tak nebudu chodit nabalenej mi opravdu pripodnou scestné… takhle to učím i svoje děti a myslím že to dobře chápou. Přeci jenom děda je ze Slovenska kde je příroda mírně divočejší. I u nás se dá ale potkat zmije, klíště. Na slovensku už mám za sebou i dvě setkání s medvědem a lišky ani nepočítám (vzteklina se mi zatím vyhýbá). No… a pak proti kopřivám a trní to taky docela pomáhá :slight_smile:

Chodíme v dlouhých nohavicích, ponožky (já nosím většinou kanady), dlouhé rukávy, nasmrazení a klíšťata se na nás lepí jak kovové piliny na magnet.

Neboj, nejste v tom sami. Obcas si pripadam, ze kdyby bylo v celem sirem lese jedine kliste a treba 10000 lidi, chytnu ho zarucene ja. :frowning:

kecy prdy beďary - jak mi pomůžou kalhoty, když se mi včera přisálo klíště asi tři milimetry nad spojivku na horní oční víčko, he ???

No holt mas kratky kalhoty :-))

Kliste se neprisaje tam kde se chyti, nejdriv si po tobe udela prochazku a rozmysli se, kde by se mu to nejvic libilo. Jemna kuze, dobre prokrveny misto, ne moc na rane… to jsou asi kriteria. Ovsem jestli jsi pro cache lezl po kolenou, mohlo se chytit uz rovnou na hlave a nemuselo lezt slozite az z nohou… holt jsi mu to trochu ulehcil ;]

Byl jsem lovit Small Mystery a tam se člověk musí krčit pod větvema, které sahají až na zem - jinak se to nedalo. Navíc to bylo úplně mrňavé klíště a ty zas tak moc daleko nedokážou popolézt. Stejně to klíště bylo to poslední, co by mě tam štvalo, daleko víc problému jsem měl s alergickým zánětem mého zraku…

Na to se hodi deti, v podobnem terenu se z ponekud zpomalujiciho a omezujiciho fenomenu stavaji plusem :] Na SmallMystery jsem mel ssebou synovce a neter, a zatimco jsem se tri metry od cache zasekl prave v tech sikovnych vetvich, ktere me nekompromisne chytly za kosili, synovec Stepanek se lehce ohnul, pokracoval ve spravnem smeru a hladce a lehce nasel cache a odnesl ji na paloucek mimo dosah tech zlych stromu :]

Si myslím, že už při zakládání cache bychom měli myslet i na ty ostatní a na klíšťata a nedávat cache do takového hustého porostu, kde je to 100%, že si člověk něco odnese.

Třeba jako DTM o:-))