Klistata jsou letos horsi nez trpaslici!!!

Tento tyden uz jsem vyndaval z nohou tri klistata, a to i prestoze se mazu Autanem. Proto me zaujala tahle informace, o ktere jsem se bohuzel dozvedel az ted, kdyz uz jsem i to dnesni kliste importovane z Karlstejna vyhodil:

“Existuje možnost nechat si otestovat přisáté klíště na boreliózu. Zjistí se tak riziko možné nákazy a nepropásne se možnost včasné léčby. Více na www.kliste.cz”.

Stoji to asi 490,- Kc. Jelikoz jsem boreliozu uz (minimalne :-)) jednou mel, vim ze moznost vedet to driv nez za dva mesice by byla k nezaplaceni. Treba se to bude nekomu hodit, letos jich svini je…

Cim se vlastne mazete, pomaha neco???

No dokonca aj mna, co som v zivote nemal kliesta si uz jeden nasiel. Zdenka si nejakeho donesie prakticky z kazdej geovypravy. Neviem si predstavit davat testovat kazdeho.

Ja sa nemazem vobec, ale vraj najlepsie pomaha dobre sa “namazat” vnutorne, potom im to asi nechuti ;]

Nemazu se vubec, jen kdyz vyrazime s detma, tak si vzpomenu, chytne me nejaka ta zodpovednost a sploucham jim (a pak teda obcas i sobe) po nohach repelentem… moc neresim jakym konkretnim, Diffusil nebo Off, smrdi to vsechno. S tim mazanim zevnitr, hodne lidi prisaha na B-komplex, kdyz se jim clovek pravidelne cpe, nemuze nic moc pokazit, a vselijakymu hmyzu pak ten clovek pry smrdi. Nekdo na to prisaha, nekdo rika ze to nefunguje… je treba zkusit a videt… // Jinak asi dulezitejsi nez mazani je vcasne odstraneni klistete, pravdepodobnost nakazy je minimalni, kdyz ho dostanete z tela do 24 hodin. Takze po navratu z vyletu provest poradnou prohlidku…

s tim souhlas. posledne sem je vytahoval potvory az rano pac sem byl linej se jit umejt :confused:

jinak s tim mazanim vnitrne to plati predevsim pro pivo aneb vitamin B opravdu pomaha :slight_smile:

To si děláš srandu ne ? Já jsem jich přinesl v neděli na sobě přisátých deset (a to jsem jich ještě mnoho zavčasu setřepal) - to bych jako každý den, když se vrátím z lovu zaplatil 4900,- Kč :-))) a já jsem myslel, že nejvíc zaplatím za benzín.

Myslím, že důležité je:

1. očkování proti encefalitidě

2. nepodcenit pokud člověk má po klíštěti flek jako svině - borelióza se dá vcelku úspěšně léčit

Pro cloveka, co si jich prinese deset denne je to fakt asi neunosne, ja mam klistat vetsinou jenom nekolik do roka a tak bych mozna toho petikila ani nelitoval. Ono to s tou boreliozou totiz nekdy vubec neni tak uzasny, jak pises.

Jenom by me zajimalo jak dlouho chciply kliste tam jde poslat.

Ja mazu Autanem a prijde mi, ze pomaha. Letos jsem ale kvuli docela hustymu zkouskovymu jeste nikde poradne nebyl.

Ockovani je samozrejmost.
Na linku se muzes (mimo jine) docist toto: Cena vyšetření je 436,-Kč při platbě převodem a 489,-Kč při zaslání výsledku na dobírku. Při napadení více klíšťaty najednou je vyšetření prováděno za cenu jednoho ze všech doručených klíšťat. Proto pisu 490,- , ne 490 x pocet klistat :-).
Jestli si myslis, ze flek jak svina je pokazdy, neni tomu bohuzel tak. A ani (vy)leceni boreliozy neni tak trivialni, cim pozdeji zacnes, tim horsi nasledky muzou zustat (v mem v okoli znam dva takto postizene ).

Samozřejmě sleduju všechny příznaky boreliózy, ne jen flek. BTW: a stejně - kdybych to neléčil - můžu vůbec být ještě větší krypl ? :wink:

Joo, B-komplex funguje, uz 6 let jsem nemel kliste a to chodim ven neustale :-), doporucuju. BTW- funguje to obcas i na komary :slight_smile:

Vliv B-komplexu na anti-atraktivitu lidí u klíšťat (tj. repelentní účinky) je sice uváděna i v literatuře, ale nefunguje u všech lidí (musí dojít k poměrně intenzivnímu vylučování thiaminu potem a i tak není repelence100%-ně účinná). Ale B-komplex určitě neuškodí, třeba jste Ti štastní, u kterých funguje… Klíšťata se navigují na kořist speciálním čichovým orgánem (Hallerův orgán na chodidlech, je poset chemoreceptory) a dalším orgánem citlivým na infračervené záření. To, že někteří lidé “chutnají” klíšťatům velmi velice (já si jich nosím z každého výletu několik… grrr) je kombinace několika vlastností daného jedince - povrchové teploty (muži jsou obecně “teplejší” :slight_smile: ), množství potu a látek v něm emitovaných a intensity emise oxidu uhličitého pokožkou. Problematika chemické komunikace klíšťat (jak vnitrodruhové tak vztah parazit-hostitel) je již pár let nosným projektem, na jehož řešení se podílím - proto jsem se tak rozkecal.

Co se týče ochrany - Diffusil a Autan vcelku fungují, ale přesto je nutné se stále kontrolovat a po těle lezoucí potvory likvidovat, přisáté samozřejmě taky (čím dřív tím líp…). Na B-komplex bych zcela nespoléhal…

Encefalitida - tam je to jasné, očkovat, očkovat, očkovat… pro geocachera snad povinně. Speciálně Česká kotlina je virem encefalitidy promořená snad nejvíc v Evropě. Borelióza, taky super svinstvo -možná zákeřnější než encefalitis. Vzhledem k tomu, že Borrelia burgdorferi / Borrelia afzelii / Borrelia garinii jsou vnitrobuněční parazité (jsou to spirochety, stejná pakáž jako původce syfilidy), ne klasické bakterie, je boj s nimi pěkně problematický. Nemoc sama může ve vyšších stádiích napadat skoro všechny orgány a končí stejně jako syfilis paralýzou (a je téměř neléčitelná…). V mém okolí je jedna 33 letá invalidní důchodkyně, právě díky Borrelii… Skvrna se v místě bodnutí klíštětem objevuje jen někdy, nejlepší je při projevech chřipky bez nachlazení požádat o test na Borrelii (protilátky). Sám jsem to svinstvo měl dvakrát, naštěstí chycené v prvním stádiu… dvakrát beze skvrn.

Michal

:)) Dik za odborny popis. Ja bych jeste odborne dodal, ze krome toho, ze jsou muzi teplejsi, množství potu a látek v něm emitovaných a intensity emise oxidu uhličitého pokožkou je znacne vyssi (aspon podle me zeny, jen si nejsem jisty s tim oxidem). Presto (klepy klep) mivam kliste max 1x za dva roky.
Vyuziju moznosti ze zeptat tady - Nevis, od kolika let ditete se doporucuje ockovat encefalitidu?

Tak tenhle prispevek se me moc libil, diky za nej Michale. Ten projekt zni taky lakave, mate o nem nekde nejake blizsi info?

Dovolim si nabidnout stary recept z vojny. Funguje temer stoprocentne. Kupte libovolny repelent ve sprayi a nastrikejte si pred vyletem trochu na boty, kotniky a konce nohavic. Prestanete klistatum chutnat!
Zdravim.

No a co když je 30°C ve stínu a já nosím kraťasy a potřebuju projít loukou, kde je tráva tak vysoká, že mi lezou klíšťata i na paže ? To bych musel skákat v pytli postříkaném repelentem…

Fakt stačí jenom na boty a kotniky. Vyzkousej to!

Nekde jsem cetl, ze klistata se nachazi do max nadzemni vysky cca 40cm.

Abych se pridal, tak ja si donesu tak jedno za dva roky. Naposledy loni po tridennim vyletu a spani ve stanu, kdy jsem se neprohlizel a klistata diky tomu mela cas se prisat. Jinak jsem na sobe zjistil prevenci v podobe piva :slight_smile: Velice prijemne, kdyz vim, ze je to (alespon u me) odpuzuje. Obcas se stane, ze vylezu z lesa a z kalhot setrepavam dobrou tricitku klistat a doma pri prohlidce nenajdu zadny zapity.

U dětí je to těžké, chtěl jsem nechat naše děti (7/13) očkovat, a doktorka mi tvrdila, že encefalitida je průserem hlavně pro lidi nad 40… Ale já je stejně nechám příští zimu přeočkovat… :slight_smile:

M.

Ahoj, encefalitida je pruserem i pro deti, jen se z toho mohou mozna trochu snazeji dostat, nez dospely jedinec. Ale to jen hadam. Nase deti (4/5) jsme spolu s nami letos proti encefalitide poprve ockovali a zadny z lekaru, s kterymi jsem to konzultoval, v tom problem nevidel, spis naopak. Po tom, co jsme si loni uzili leceni z boreilozy a nervy pri cekani na zjistovani nakazy encefalitidy (nastesti se nepotvrdilo), chci byt trochu vic v klidu.

Encefalitida probíhá u dětí obvykle s menšími obtížemi než u dospělých (na “vině” je paradoxně méně účinný imunitní systém (podobně dětská obrna postihovala až větší děti 13-14-15-16… a ne ty nejmenší), takže doporučeno malé dětí neočkovat a ty větší postupně ano a dospělé určitě. S boreliozou je to složitější v tom, že nesají jenom dospělá klíšťata, ale všechny vývojové fáze a klíště musí sát tedy asi 3×, larvy jsou mrňavé a starší člověk (nad 40) :slight_smile: je nemusí nutně vidět. Uvádí se, že klíště musí sát několik hodin než člověka borreliozou nakazí. Takže když se prohlídnete, klíšťata oberete, máte očkování na encef., můžete zůstat klidní. PS: ale abyste nebyli, tak B. afzelii dělá klasickou vyrážku na kůži a nic moc jiného ne, tak B. garinii vyrážku dělat nemusí a postihuje nervový systém a ta u nás převažuje.
Docela dobře mne ty borelie žíví - takže hurá všichni do přírody a pak se přijďte k nám vyšetřit. :–

Zda se ze jsou tu i primo odbornici, ja se muzu nazvat maximalne dobre informovanym :] O cem ale informace nemam a zajimalo by me je tato vec - kdyz jsme loni byli ve Finsku, vsichni varovali, ze repelenty si musime nakoupit az tam, protoze ty nase na tamni komary, musky mäkärä (jedny z nejmensich, ale zaroven nejbrutalnejsich hmyzaku co jsem kdy potkal) a klistata nezabiraji… To se ale prilis nepotvrdilo, repelenty co si jini clenove vypravy privezli uz z CR zabiraly stejne, chvilkama se dokonce zdalo ze i lepe :] // a ted otazku otocime. Zbylo mi a privezl jsem si par tech finskych pripravku zpatky, mj. i jeden specialne na punkki, teda na klistata. Otazkou je, jestli na ceska klistata muze zabirat, a nebo opravdu co jiny kraj to jiny klisteci vkus a chut a splichal bych se s nim zbytecne… ? (mam li byt konkretni, ucinnou latkou je tam N-dietyl-m-toluamid :]] )