byl by tu někdo tak hodný, a osvětlit nám,začátečníkům v luštění jaké typy šifer se v mysterkách používají?myslím mysterky typu najdi souřadnice v JG KJFBNUJZDBTJZUBD7IDBZJBDTKUDBKUDBZIBKNUZKRFBDUKBINFDBZTVBHJG?G CJFXGHJF?GBKGC JZ
co jsem hledal na netu, tak to bylo spíš jen kódování textu na text..
ASCII,mobil,pořadí písmen v abecedě vím,a další???
Tak třeba ceaserova šifra, enigma, playfair šifra.
Šifrování pomocí RSA Algoritmu, substituce, transpozice atd…atd…
Pokud máš problém u nějaké konkrétní šifry, tak napiš u jaké, pokud budu vědět, rád pomůžu…
Je jich opravdu spoustu. Až budu doma z práce, tak se mrknu zda mám v PC ještě uloženy dokumenty pricipů takových to šifer a v případě zájmu rád pošlu…
No, v tom je právě ta krása mysterek GC. Nevíš, hledáš, naučíš, použiješ. Šifer je hrozně moc, počínaje indiánskými šiframi, a např BASE64 konče.
To jsem ale moc nepomohl co? ;c)
třeba kolínský Kačerův sen I. a II., straší mi na mapě otazníčky
hledal jsem nějaký stránky, kde jsou popsaný,ale marně
navíc je owneři cpou i do mysterek dělaných jako multiny a to pak naštve když po několika km pochodu narazíš na šifru se kterou nehneš…
Jo Kolin a jeho sny. kamarade, takova sifra nebyla nikde popsana. Taky to dalo sakra zabrat, nez poprve padla. Jo, ownerovi do hlavy nevidis.
Ale zase musim rict, ze jak ti to bleskne hlavou, tak je to jednoduchy.
A co teprve až narazíš na šifry velmistra Dacha ;), kde navíc některé listingy se na první pohled zdají docela přívětivě, žádný BFLMPSVZ. Ale už na ten druhý zjistíš, že jednu jeho mysterku (tedy její lehčí variantu) za celou dobu existence vyluštili už dva lidi! (z toho jeden s nápovědou).
Někdy je holt BF existenční nutnost (a taky větší sranda)…
Tak kaceruv sen 2 je oproti jednicce celkem pohodovy a staci se jen poradne divat a pak by te to melo napadnout. V 1 to je trochu slozitejsi, ale na to taky prijdes. Nehledej v kazde sifre hned to nejslozitejsi a zkus vychazet ze zakladu.
no díky za linky, ale na [cache]GC16ZV3[/cache] [cache]GC181Y8[/cache] mi moc platné nebyly
jsou nějaká pravidla, podle kterých poznám, o jakou šifru se jedná a jak na ní? a nejen u těchto?
zkoušel jsem všechno možný, ciferace, mobil, ascii, abecedu a nic.. začínám mít z toho noční můru,doma se mě pořád ptají co na tom počítači dělám…