Kolik investujete do geocachingu?

Každý koníček i každá sranda něco stojí. Ani geocaching není vyjímkou. Zajímalo by mě, kolik investujete měsíčně či ročně do geocachingu. Pořizení GPSky či navigačního softwaru něco stojí. Za keškama se musí cestovat a cestovné odčerpá další finance. Někdo chodí pěšky, někdo jezdí vlakem a jiný autem. Premium Member členství, geocoiny to jsou další dobrovolné položky. Kupujete věci na výměnu? A co založení keše? Ani to není levné. Prosím nepolemizujte zda jsou či nejsou promarněné peníze, zda ten či onen cestuje levněji či dráž, ale spočítejte kolik vás naše hobby stojí. Všichni se jistě shodneme, že to jsou dobře investované finance :slight_smile:

V mém případě to vychází cca 100-200 kč měsíčně.

To je docela láce. To je včetně dopravy? Mně nějak poslední dobou nestačí týdení limit na platební kartě. GPSku nevlastním, jsem BM, cache zatím žádnou uloženou nemám.
Investuji do Geocoinů.

:smiley: to se snad ani nedá spočítat, rozhodně to je pěticiferné číslo za rok. Nejvíc stojí benzín. Pokud se teda budu tvářit, že čas nic nestojí :slight_smile:

No tak musím jenom souhlasit, geokešing není nejlevnější sport. I když jezdím většinou na kole, tak i tak hodně jezdím vlakem a ten je poslední dobou pěkně drahej. Jinak poslední dobou jsem se pár krát svezl s místním kešerem autem (za což Ti děkuji Slávku), většinou na FTF a i z eventu mě vzal. Když sečtu za rok, tak průměr vychází něco okolo 150Kč za měsíc. A to v ceně není zahrnutá GPSka.

Abych se přiznal tak pro mne geocaching žádné zvýšení nákladů neznamená. GPS i PDA jsem si pořídil už dřív pro létání a na výlety po okolí vyrážel tak jako tak (většinou na kole), teprve kvůli geocachingu tu a tam vyrazím vlakem o něco dál než jsem vyrážel. Jestli je to tak stovka měsíčně tak je to hodně.

Tak nějak souhlasím s Aviatikem. Cestovali jsme a turistili i před kešením, sbírali turistické známky a kupovali i jiné suvenýry. GPSku jsem vyhlížel dlouho a stejně bych si ji koupil. Takže díky geokešingu se nám jen ulehčilo hledání výletních cílů.
Te´d mě ještě napadá že jsme investoval do PM, ale díky tvrdnutí naší české měny to nestálo tolik a dnes by to bylo ještě míň B)

Já například kupuju věci na výměnu. Snažím se trošku pozvednout úroveň pražských kešek, ano, vím, že je to marný boj, ale nemůžu se koukat na ty stohy papírů a kroužků na klíče, co se v keškách válí… :wink: Nedávno jsem třeba sehnala za 30 korun krásný lampičky, co se daj kolíčkem připnout na knížku.
Jinak jsem investovala do GPS, před 14 dny mi přišly první 2 TB a přítel dostane k narozeninám pár věcí z geoshopu a osobní razítko… Asi budu z těch kešerů, kteří geokešingu propadli i po finanční stránce :slight_smile: Ale zas to nechci moc přehánět, přece jen, pořád ještě jsem chudej student!!!

Mně zatím výbava na geocaching (GPS, PDA, GSAK licence, PM, kvalitní baterka) stála jistě přes 10 000 CZK, ale za tolik srandy to docela stojí. Provozní náklady se počítají dost těžko, za keškami jezdím většinou autem, ale v drtivé většině případů je to cesta primárně za jiným účelem a hledání krabek je doplňkovou aktivitou. Tedy někdy je to skoro naopak, hledím služební záležitosti a povinnosti vyřídit co nejrychleji abych měl čas na lov B) Za benzín dám měsíčně i přes pět tisíc, ale výhradně na geo padne tak desetina.

Nás stojí nejvíce svačiny na cesty :slight_smile: GPS mám v telefonu, který jsem vyhrál, TB a GC jsou dárky ke všem svátkům, narozeninám, vánocům, dnes byly např. dva za vysvědčení :slight_smile: Listingy tisknu v práci, pssst, něco na benzín, ale to kombinujeme s nákupy, cesty za sportem a kroužky dětí, návštěvami apod. Takže v pohodě.
Jo vlastně bych zapomněl, 18 vlastních krabiček, každou odhaduju tak na 200,-Kč při pořízení, údržba průběžně také něco málo (kvalitní krabička, pěkný logbook, neodbytá výbava…), ale to mě nenapadlo nikdy počítat, až teď, když se na to ptáte. Snad to nebude číst správce rodinného rozpočtu :stuck_out_tongue: Ale za tu prču to stojí, to teda jo!!!

TAk to máme zatím za pět měsíců kačerování:

• GPS 9100
  • GC 270
  • věci do kešek cca 300 (ale třeba krásné magnety se smajlíky za 9 kč, nebo hrací kostky…)
  • Nafta (dohromady na 4 kešky jsem se svezl autem) cca 100
  • materiál na úpravu mikrokešek 150 (vystačí na dlouho)
  • osobní keška 100

jinak většinou lovím na kole nebo v rámci cesty někam jinam

Raději nevědět :smiley:

HODNĚ:D:D:D zejména času

Nevím proč pořád počítat co do čeho investuji, co získávám. Jak už tady někdo psal, investujeme asi nejvíce času, ale vrací se to zase zážitky a poznáním. Stejně jako někdo musel investovat do založení krabičky, chci i já poskytnout někomu radost a tak investuji stejně..

Obecně něco stojí vybavení, ale hledat lze s minimem (jen mapa) nebo maximem (Colorado) a je i něco mezi tím, já používám BT modul a mobilní telefon. Software je taky k sehnání bud jako freeware (GeoGet) nebo placený GSAK,jde zase jen o to co chci dál dělat, za pohodlí a kvalitu si prostě rád připlatím.

Věci na první krabičku člověk asi posbírá doma, ale jinak nakupuje co je třeba - odhadem tak 200-500 Kč za krabičku a pak něco na obnovu, doplňování. Nákup TB/GC je na tobě, když na to nemáš, tak je prostě nekupuješ a nebo je to dobrý námět na případný dárek… junior měl radost. Roční PM členství - odpustím si jednoho hambáče měsíčně (stejně je nejím) a ušetřený čas mohu zase investovat na lov nových krabiček :slight_smile:

Běžné režijní náklady (papír, toner, benzín, vstupné…) by byly asi stejně, takže to neřeším. Balík papíru navíc nebo nějaký ten benzín za zajížďku při výletu prostě stojí za ty zážitky.

Momentální stav:

Modrozubá GPSka: 1800
2 * Lizard geocoin: 180
Ted si poridim premium: 455

Suma sumarum asi: 2435

Kešuju od novýho roku, taže dělěno šesti, což dělá… 406 peněz měsíčně.

Ale logicky to bude klesat, čím delší dobu budu lovit.

Šalinkartu bych si pořídil tak jako tak, a nějakou tu tatranku na cestu, to ani nepočítám.

No tak to mne opravdu nikdy nenapadlo počítat, ale bude to dost no. Teď jsme včera byli v Ostravě "nakupovat", nakonec jsme však většinu času strávili kešením (jak jinak B) klasika), no a příležitostně jsem nakoupila drobnosti do kešek. Nějaké samolepky, panenky na klíče a ještě pár drobností, a pokud si dobře vzpomínám, tak to dělalo něco kolem 300,- Kč. Za keškama hodně jezdíme na kole (takže tady náklady na údržbu kola), někdy máme štěstí a svezeme se autem, jinak dost dělají jízdenky na vlak, zvlášť když bereme kola s sebou.Výbava na kešení, no tak ta byla dražší no. Telefon už jsem měla, pak koupit modul, nové paměťové karty do mobilu, postupem času základní výbava: baterky, čelovky, nabíjecí baterie + nabíječka, (v brzké době snad dojde na digit. fotoaparát), vhodné oblečení, obuv, krabičky na vlastní kešky… atd atd, toho by bylo :smiley: no suma sumárum … dobře vložené peníze. A proto jich nelituji.

To je věc, kterou nepočítám. Pouze jednou jsem při debatě s kolegou, prozradil cenu GC, TB a páru drobností, které mi pošta doručila :o a ten si při výkřiku "Co je to za h*vadinu tahle vaše hra, vrážet do ní takové peníze!!", vytrhal i poslednich pár vlasů co na hlavě měl. Když jsem ho decentně upozornil, že jeho týdení spotřeba piv vyjde na víc, tak prohlásil, "Ale z toho aspoň něco mám.". Takže já mám zase něco z tohoto a náklady nepočítám, nebo bych to nemohl dělat. :wink:

Tak v mém případě náklady asi značně vysoké, ale vůbec je neřeším. :slight_smile: Rodičové mají za koníčka chovatelství psů a s tím spojené výstavy. Kolik tohle sežere (doslova sežere) peněz je až k neuvěření. Pokud chce být člověk úspěšný na výstavní scéně, tak se na finanční stránku věci nesmí koukat. Neboť jsou tam výstavy v zahraničí, nakupování psů v zahraničí, jezdit nakrývat feny do zahraničí a v neposlední řadě kvalitní krmení pro psy.

Stejně tak je tomu i v GC. Pokud chce být člověk úspěšný (mít kvalitní zážitky), tak nesmí koukat na cenu. Musí to brát jako součást koníčku. Nedávno jsem byl na eventu v Praze a jel jsem tam jen a jen za účelem tohoto eventu a následně nalezení pár dalších krabek v centru. Takže benzín, následná doprava metrem po Praze, občerstvení.. všechno to vydalo na dost peněz, ale nelituji toho, neboť jsem měl moc hezký výlet.
Geocoiny a že jich není málo jsou pro mou osobní radost. Je to něco tak krásného, že to prostě za to stojí.
GPSka… bez té to snad ani nejde. :slight_smile:
A benzín do auta… nemusel bych, ale chci jezdit autem. Je to rychlejší a snadnější doprava do vzdálených míst, neboť okolní cache a s nima spojená ty místa moc dobře znám. Takže mě baví jezdit především někam dál. Popadnu kolo, hodím ho do kufru a jedu někam pryč. To je moje zábava. A kolik to stojí opravdu nekoukám.

Owner cache zakládám neboť mě to moc baví a když to jde a mám nápad, tak si tu krabku vyrobím sám. :slight_smile: Dá se ušetřit, tedy alespoň ty peníze. Čas je sice dražší, ale při výrobě domácí krabky to považuji za dobře utracené peníze za čas. :slight_smile:

Vidím to zhruba stejně jako chemic77. Geocaching je prostě zábava, která se nedá měřit penězi. Někdo cpe neuvěřitelné částky do lyžování, cyklistiky, alkoholu, já je házím do geocachingu. Odhaduji, že za rok to udělá nějakých deset až dvacet tisíc, a to samozřejmě nepočítám třeba dovolené, odkud si taky něco dovezu.

Kolegové se třeba nedávno vypravili z Brna na megaevent do Holandska. Já o víkendech celkem pravidelně vyrážím na několikasetkilometrové výjezdy. Dokud je na jídlo a podobné důležitější výdaje, nebudu se ve svých zájmech omezovat.

Nejhorší jsou Ti, co cpou peníze do geocachingu, do kola i do alkoholu současně :smiley:

O krásných ženách, kačerkách, nemluvě …

No, tak za necelý půlrok kešování mně to stálo GPSku + výbavu (držák na kolo, mapy, atd.), nějaké věci na založení keše (zatím jsou v testovacím období, snad je nikdo nešlohne…), razítko a nějaké drobnosti do keší. Za kešemi jezdím na kole, protože kolo je supr a přidává to hvězdičku ke každé keši ;). Suma za těch 6 měsíců cca 5000,-

Ale GC je hlavně pro radost, ne o penězích. Tak, jak psal chemic77 (mimochodem pěkně napsáno).