Kruhy kolem souradnic

Mam 4 body definovane souradnicemi, vim ze kolem nich musim vykreslit pomyslne kruznice a tak zjistit, kde (na ktere souradnicici) se protnou.

Cim to udelat krome AutoCADu?

Mapsourcem. Zadáš body a vyplníš kolonku Proximity.

Řešilo se to třeba tady
http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=11061

No když ještě nebyl AutoCAD, tak byla matematika…;):smiley:

Tusim, ze asi matematicky by to mela nejak jit, ale to uz nevim jak. Ted uz je to jedno nebot jsem si to vynesl v MapSource. Takze diky.
Ale pro zajimavost kdyby sem nekdo hodil postup matematicky tak by me to zajimalo.

Analyticka geometrie v rovine: 2 rovnice dvou kruznic, 2 nezname (resp. 4 rovnice dvou kruznic, 4 nezname - zalezi na souradnem sytemu a formatu rovnice kruznice). Rovnice se najdou v kdejakych matematickych tabulkach nebo v ucebnici matematiky a pak uz je to jen soustava kvadratickych rovnic. :wink:

EDIT: predpokladam zanedbani zakriveni zemskeho povrchu, ktere v tech par stovkach metru je nevyznamne. Jinak by to byla analyticka geometrie na sfericke plose (komplikovanejsi) pripadne na geoidu (pro me uz matematicky neresitelne).

No ty chyby mohou být docela významné, když manželka dělala Jablonecké komínovky, tak jí ta chyba dělala klidně 50m. A to se mikroška v lese špatně hledá.
Takže doporučuji použít systém souřadnic, ve kterém kružnice je kružnice a platí pythágorova věta ;).

Správná poznámka - ve WGS84 totiž není kružnice kružnice, ale šišoid, v lepším případě elipsa. Pomůže převod souřadnic do UTM.

edit: Chjo, jsem zas jednou použil klávesnici dřív než mozek, už mlčim.:slight_smile:

Já použil asi nejjednodušší metodu- nechal jsem si ty 4 vzdálenosti počítat, a postupně ručně upřesňoval cílový bod dokud jsem ho neměl dostatečně přesně. Stačilo nějakých 20 iterací.

Vidim ze program Mapsource a potom overeni od pratel z PlanStudia byla nejjednodusi volba nez ty silene multikvadranticke rovnice. :slight_smile:

proc? me to pomohlo. diky

Nene, u Mapsource jsem ještě mozek použil, i když to až tak nestálo za řeč.:slight_smile: Trošku jsem se pak pozapomněl u toho druhého teď už zeditovaného příspěvku.:wink:

Já používám toto - a už jsem s tím vyluštil několik mysterek…