[quote]
mitak: Takže pravidla jsou opravdu volná. Zkusím nakoupit sadu levných dětských razítek a od teď jsou všechny moje kešky letterbox-hybrid [;)][:D]
[/quote]
Akorat tam musis velkymi pismeny napsat, ze razitko neni predmet na vymenu, a pravidelne ho chodit obmenovat po logach typu "in: Kinder Zirafa, out: razitko" :)
Letterboxing: Navigace podle instrukcí (GPS nesmí být třeba)
Geocaching: Navigace podle GPS ( GPS musí být třeba)
Letterbox hybrid: 2 x listing ve dvou různých herních systémech
Jeden obsahuje popis nalezení úkrytu bez potřeby GPS na stránkách letterboxing.org . Tam je to myslím jasné…
Po jeho založení se vyhotoví druhý (označený jako letterbox hybrid) na geocaching.com, kde už je ale třeba zakomponovat využití GPS
(nestačí říct třeba: letterbox radnice, které má souradnice ty a ty, poklad ve vrátnici - takto postavené to na stránkách gc.com neprojde schválením, protože každý najde radnici i bez GPS, kterou by tímto nemusel ani zapnout, proto se většinou dělá třeba jedna nebo více stage, které se už musí najít pomocí GPS)
viz guidelines gc.com:
GPS usage is an essential element of geocaching
viz guidelines pro letterbox hybrid:
They must conform to the guidelines for geocaches and therefore must contain a logbook and involve GPS use as an integral part of the hunt.
A letterbox hybrid cannot be designed to be found using only clues.
K pochopení principu založení geocache letterbox hybrid už doufám z tvé strany došlo. …rýpale
Nemusím si celou diskuzi číst zpětně, protože ještě teď si pamatuju Haggovo vyjádření k problému, že jedinou podmínkou pro Letterboxhybrid je to, aby krabice obsahovala razítko. Zveřejňování na obou serverech samozřejmě nutnost není (DHARMA je taky jen na GC.com a nikdo mě za to nepopotahoval).
Ty anglické pravidla jsou samozřejmě jasné, ty citovat nemusíš.
Citoval jsem je protože si narážel na to, že autoři většiny zmíněných kešek vůbec nepochopili princip letterboxingu. Pokud jsou ti pravidla jasná, tak tu narážku nechápu.
Co ovšem nechápu už vůbec, je to, že může být letterbox hybrid cache samostatně, bez zveřejnění na letterboxing.org. Co je na tom pak tedy hybridního když hráči letterboxingu tu krabičku nemají v databázi?
Co je to pak za letterbox když ho nemohou jít hledat?:o
Není ono to spíš tak, že to holt nikdo neověřuje, nehlídá a tak se na to kašle?
Když jsem zakládal letterbox hybrid byl jsem při schvalování dotazován, zda je cache zaregistrována i v systému letterboxingu. A bylo mi sděleno ,že napřed musí být cache registrována v systému letterboxingu a pak teprve mohu listing na gc.com označit příslušnou ikonkou. Což mi přišlo naprosto logické…
ps. Podmínky říkají, že letterbox hybid cache by měla obsahovat razítko (nikde jsem nenašel že musí) hlavně z důvodu že letterboxaři si vedou svůj osobní logbook kam si dávají razítka z navštívených letterboxů.
To že jsi ty a jiní nepochopili pravidla letterboxhybridů jsem si myslel, když jsem ještě nevěděl, že podle Hagga je jediná podmínka pro letterboxhybrid razítko Prostě mistrsvětaamoleta a chtěl jsem vás poučit
V pravidlech na GC.com není o nutnosti založit keš i na Letterboxing.org jediná zmínka. Prostě to ber tak, že Letterboxing a Letterbox-hybrid spolu vůbec nesouvisejí a jsou jen založené na podobném (prakticky stejném) základě. Ostatně jak tvrdí Historie Geocachingu - Jeremy se pokusil GC.com s Letterboxingem spojit, ale neuspěl, protože se představitelé Letterboxingu oprávněně báli, že by se i z jejich hry stala stejná komerce jako z GC.com
Moji i tvoji keš schvaloval Haggaeus. Moji o cca 1 rok později. je možné, že během té doby se k němu dostaly jiné informace o pravidlech publikování ? Změnily se pravidla ?
No vidíš, teď to čtu taky - takže jediné pravidlo pro letterbox hybrid je nakonec takové (a je to výslovně řečeno), že musí obsahovat logbook a musí se používat GPSka. je to docela prča, takhle se dá označit značkou letterboxhybrid každá keš. Proto by asi bylo lepší kdybysme tady neřešili blbosti a veřejně nabádali (nebo spíš prosili) zakladatele, aby pokud už zakládají LBH zahrnuli do keše i nějaké putování jen podle nápověd a pokynů a aby to nebyla jen "obyčejná", někdy i nezajímavá multi.
No, Mitaku nezlob se, ale ono asi nejde se ridit vzdycky tim co sem napise Haggeus…selsky rozum rika, ze je to proste Letterbox hybrid, a proto to ma byt i u nich i na gc.com. Jinak to ztraci smysl.
Osobne se divim, ze to reviewri poustej bez registrace na LTB.org.
Hmmm… no, asi to nakonec tak bude :), je to tedy něco jako letterbox, resp. krabička, pri jejímž hledání je použit slovních popis míst, ale i geocache, protože některé stage mají místo popisu souřadnice.
Tím by se to tedy pak vysvětlilo. Zajímavé…
Uvidíme, zda se k tématu vyjádří někdo z reviewerů.
Jinak bych to zase až jako blbost nebral, protože tvá myšlenka (+ nějaké putování jen podle nápověd a pokynů) se mi zamlouvá, ale pokud nebude podchycena v pravidlech, tak je asi bez šance zajitit, aby to nakonec nedopadlo tak, jak si napsal a myslím, že by to až taková prča nebyla.
To co říká selský rozum osoby A neznamená že pobere selský rozum osoby B. Můj selský rozum v době kdy se toto vlákno rozjelo říkal, že Letterbox hybrid a Letterboxing spolu nejsou provázané, proto aby byla zachovaná myšlenka Letterboxingu na stránkách GC.com, je nutností, aby kromě použití logbooku a GPSky obsahovala keška typu LBH i razítko a HLAVNĚ (!) kombinovaný přístup GPS/pokyny (tzn. nikoliv jen GPS nebo nikoliv jen pokyny, ale obojí v jednom listingu). No vida a na můj selský rozum se okamžitě snesly jiné selské rozumy, které to viděly úplně jinak. Kdo má pravdu ? Hagg v tom má taky možná guláš, ale ve finále je to on, kdo publikuje.
Pokud se staneš reviewerem a tento výklad pravidel (viz odpověď Matymu) se ti líbí, tak budu jen vděčný, pokud to budeš prosazovat silou z pozice autority. Můj selský rozum bude spokojený a klidně pak budu dělat i listingy pro Letterboxing.