Ahoj,
lustite nekdo (jako ja) mysterky cache do supliku?
Proste kdyz mam cas, taxi najdu nejakou mysterku a zkousim ji nejak rozlousknout… Nektere mam treba 200 i 300 km od domu, ale to mi nevadi… spis ji chci proste mit rozlustenou…
Tak a ted k moji otazce… kdyz ji vylustite, jaxi schovavate souradnice?
Vyexportoval jsem si ze skrysotlace csvcko se kterym se mi docela dobre pracuje, ale neni to ono.
Hodit to na papir a do supliku uz vubec ne… to bych se z tech papiru nevyhrabal..
A co vy? Lustite si take mysterky do suplete? A co s nima pak delate, v pripade, ze je mate daleko od sebe? …
Idealni na to je GSAK, mam je vylustene a opravene souradnice ulozene v nem. V pripade ze do tech koncin jedu, stahnu si do GPS kese v okoli a vylustene mysterky se mi ulozi uz se spravnyma souradnicema. Ted uz jen si pamatovat, ze je mam vylustene
Luštím, tedy hlavne z okolí, mám na to sešit, kam všechno píšu, abych nepoztrácela papírky + přepíšu v GPSce, pokud už ji tam máme nahrnutou a za název přidám vykřičník (abych poznala, že už je vyluštěno + opraveno)
Ano, lustime si mysterky do supliku, nejdriv jsme je uchovavali v GoogleEarthu (moznost exportu do KML a nasledne do GPX), ted jsme je prestehovali do Mapsource, to se zda jako trochu komfortnejsi reseni. Precejen GoogleEarth je na tohle trochu tezkopadny a mapy nejsou nejpresnejsi.
GSAK (nebo GeoGet) je taky dobra alternativa, bohuzel pro nas pocitac (Apple/MAC OS X) nepouzitelna.
hmm..taky mám mysterky vylousklý v notesu ..jenže mám taky jeden nešvar - před tím, než se vrhnu do terénu, málokdy zkouknu zadání mysterky na netu..a tak se občas stane, že dorazim, hledám..nenajdu..kouknu do HG - a tam: "..změna zadání.." :o ..takže si ty "šuplíkový" souřadnice můžu tak akorát namazat na čelo B)
neboj se ho. ja kdyz jsem ho videl poprve, tak jsem vytrestil oci a prohlasil "tohle nikdy" a urychlene ukoncil no a ono si to postupne osahas a zjistis kousek po kousku co, jak a proc
U nas zacina mysteriozni obdobi zacatkem listopadu a konci tak na konci unora. Mezitim se z desifrovaci skupiny jen kouri. Strkame to taky do supliku, ale jen na velmi kratkou dobu. Stava se totiz dost casto, ze se indicie behem doby zmeni a pocitani je k nicemu. Jsou samozrejme trvalky, vyjimka potvrzuje pravidlo.
V GSAK mam jeste v poznamkach zjisteny indicie, tudiz pokud se zmeni zadani, nekdy se meni jen vzorec a indicie zustanou, staci prepocitat. Ne vzty, ale nekdy to pomuze
Virtuálky neluštím, luštím ale mysterky
Předluštěných jich mám dost, člověk nikdy neví, kdy se mu bodou hodit a nebude mít zrovna čas na luštění
V GSAKu mám defaultně všechny mysterky označené flagem a když něco vyluštím, flag odstraním a výsledek zapíšu do Corrected coordinates. Před exportem do GPSky použiju filtr "všechno kromě oflagovaných a disablovaných" a v GPSce tak mám pouze ty kešky, které skutečně můžu jít rovnou odlovit.
Ano, luštím ve volných chvílích… vyluštěné souřadnice cpu do GSAKu, případně do poznámky a pak čekám, až někdy do dané lokality vyrazím. Zatím mi ale schází nástroj, který by mi zobrazil na mapě keší ty které mám vyluštěné a ty které ještě ne
Taky luštím do šuplíku a to i mysterky 300 km daleko. Většinou, když se tu ve fórech objeví nějaký odkaz, tak ho hned zkouknu a většinou i rovnou luštím
Vzhledem k tomu, že si u toho píšu jednotlivé indicie na papír, tak mám pak v GSAKu corrected coordinates a většinou i tu papírovou "zálohu", někdy se ale stane, že si nenapíšu na ten papír jakou keš zrovna luštím a to je pak blbý na dohledávání, k čemu to patřilo
Pouzivam GSAK, pokud ji vylustim do User notes si ulozim postup a indicie (vzorec se muze zmenit, ale asi ne cela filosofie mysterky) a pres Corected Coordinates (dale CC) si upravim puvodni souradnice.
Timto zpusobem neprichazite o puvodni souradnice, ty jsou ulozene vzdy a CC souradnice muzete kdykoliv zmenit.
To, ze jsou souradnice CC (zmenene, vypoctene) se dozvite z "Flagu" Corrected Cordinates Indicator (Options na zalozce Display, si ho muzete nechat zobrazit). V nastaveni filtru Corrected Coordinates na zalozce Other a pomoci Yes (No) si muzete vyfiltrovat a pote nechat zobrazit napr. Mystery Cache s Cor. Coord.
Jinak databazove promene (tabulka caches), ktere se tykaji CC (pro tvurce maker):
$d_HasCorrected Boolean Waypoint ma CC souradnice
$d_LatOriginal String Originalni Latitude (pred zmenou CC)
$d_Latitude String Latitude (CC souradnice, pokud $d_HasCorrected=False, $d_Latitude=$d_LatOriginal ;))
$d_LonOriginal String Originalni Longitude (pred zmenou CC)
$d_Longitude String Longitude (CC souradnice)