Magnet - kde sehnat a jaky

Pro magnet cache potrebuji vhodny magnet. Dle navstev ruznych magnetickych kesi jsem si vsiml ruznorodych magnetu a ruznych uchyceni. Proto se pram, mate nekdo na doporuceni jaky magnet do kesky a pripadne kde obstarat pripadne venovat?

Diky

Michal

Neni to tak davno co se o tom tady psalo. Byl tam taky tenhle odkaz
rootra.com treba ti k necemu bude. Sam jsem to nezkousel shanet.

V tafice jsem viěl uzonké a celkem silné magnety…zkusil bych to nalepit na kešku s oboustranýma lepítkama, které seženeš také v papírnictví:-)

Ve vyřazeném počítačovém pevném disku najdeš velmi silný magnet.

Musí to ale být disk s hlavami na stranově výkyvném raménku. Lineární motor, který hlavy polohuje, v sobě má velmi silný magnet.

Jo, a je tam potřeba, tak nečekej, že si ho jen půjčíš a disk bude dál fungovat [:D] 

Ještě záleží na tom, na jak velkou keš to chceš:-)

Ve starších harddiscích (500Mb-1Gb) jsou dva silné magnety které jdou použít ke kesce jdou prilepit nejlépe epoxidem a pak je záruka že to bude držet …když bude schránka větší použije se víc magnetů …ty HD jdou sehnat ve sběrných dvorech …stačí poprosit nějakého pracovníka s tím že potřebujete silný magnet …ale musí se narazit na vstřícného člověka..

[quote] Jondy: Ještě záleží na tom, na jak velkou keš to chceš:-)
[/quote]

Je to na vetsi mikro. Vetsi rozmerove, obsahove mikro :) Klasicka elektrikarska krabicka s IPxy, neb bude nekryta. Prilipnuta na plechu...

Po HDD se podivam, vlastne mam jeden v PC v praci a uz nejak nejede... Take kouknu na web RooTra.

Dekuji za namety.

Michal

Magnety se dají koupit v dobře vybaveném papírnictví. Nedávno jsem si koupil 6ks magnetů kulatých o průměru 2cm a tloušťce cca 4mm, dost silných na to, aby unesl půl kila.

Nejlepší jsou z harddisku PC !!

Jenom se to nesmí z toho kovu, na kterém je to nalepené sundat (jak mi někdo blbě poradil a já domrvil asi 6 magnetů)!!! Potom to má malou "sílu" - je z toho jen obyčejný magnet. Když to zůstane na tom kovu, tak to má sílu jak PRASE !! [:)]

Zkus rozebrat reproduktor buď ze starého kazeťáku,rádia nebo TV.Pozor v TV bývají Zaplechované.Podle velikostí si určitě vybereš.

Nejlepší nejsou kupodivu samariové magnety z harddisku, byť ty jsou take velmi silné (tvar ale nepríliš praktický), ale neodymové magnety (slinutá kovokeramika Nd2Fe/Ni14B). Ze všech magnetických materiálů mají největší remanenci a energetickou hustotu. Dnes jsou i v discích Nd magnety,  ale není to nejpřístupnější zdroj a hlavně tvarově jsou jen do některých typů keší. Dobrým zdrojem Nd magnetů je Rootra ve Vršovicích (Praha 10), kde pravidelně utrácím…

Bacha chlapi na platební karty!!

Dneska jsem si koupil pár neodymů v provaznictví u metra "B" Florenc a šup s nima do kapsy. Pak jsem se divil, proč se mi na parkovací kartu nereaguje závora v garáži. Naštěstí EC/MC to přežila. Děkuji bohu. [8-)]

Tak jsem nakonec koupil u Rootra, nicmene magnety jsou docela krehke. U jednoho se mi odloupl roh a primo v obchode, kdyz priskocil na duhy, nevydrzel a byl napul. Kde je to provaznictvi na te palmovce?

Jinak 4 do kazdeho rohu, velikost 14x14x4 nebo 5 a drzi pekne :)

U tech magnetu z HDD. Jeden jsem take rozebral a nechal pohromade, tedy na tom plechu. Jde o to, ze kdyz jsou na tom plechu, tak tvori vpodstate podkovu, neb jsou natvrdo vedle sebe nalepene a tim padem navrchu je sever a jih. Otevrel jsem i jeden 40MB hodne stary disk, ale tam to bylo reseno jeste nejak postaru a magnet byl na hlavickach a civky napevno. U novych je to resene naopak. To jen pro zajimavost.

Jinak platebni karty a jine, kde jsou magneticke prouzky - na ty se musi davat sakra bacha... to je jasne...

JJ, jsou to mrchy chytlavy. Uz me to stalo tri zmrzliny za skripnutou dlan dcerky, 512MB SD kartu a rozladeny kompas na GPS. Jinak s nakupy neodymu u Rootra v Praze, Bulharska 2 naprosta spokojenost. Maji tam i asi kilovy kousek v drevene bednicce. Kazdemu rikaji, aby se toho ani nedotykal. Pry s tim jeden jouda manipuloval tak nestastne, ze magnet i s bednickou skoncil na radiatoru. Museli ho odtrhavat heverem [;)]

Kde sehnat neodymy jinde nez v Praze. Konkretne Olomouc nebo Ostrava a okoli.

Vyzkoušej tyhle. Nemám s nimi zkušenost, ale vygůglil jsem je, když jsem hledal něco tady v Brně…

Nebyl by asi problem koupit a nejak ti je poslat, spis primo dopravit pokud by byla cesta kolem. Ale jak uz nekdo psal, sem tam mivaji i papirnictvi, ale nevim jake magnety.

Michal

[quote] dandra: [quote] akryx: Jinak platebni karty a jine, kde jsou magneticke prouzky - na ty se musi davat sakra bacha... to je jasne... [/quote]
JJ, jsou to mrchy chytlavy. Uz me to stalo tri zmrzliny za skripnutou dlan dcerky, 512MB SD kartu a rozladeny kompas na GPS. Jinak s nakupy neodymu u Rootra v Praze, Bulharska 2 naprosta spokojenost. Maji tam i asi kilovy kousek v drevene bednicce. Kazdemu rikaji, aby se toho ani nedotykal. Pry s tim jeden jouda manipuloval tak nestastne, ze magnet i s bednickou skoncil na radiatoru. Museli ho odtrhavat heverem [;)]
[/quote]

Jojo - používáme magnety na papírky se vzkazy a připomínkami na lednicče. Před časem jsem takhle cvakl na lednici dva neodymové magnety ve tvaru prstence z obchůdku RooTra a měl jsem problém je vůbec z té ledničky odtrhnout a nezničit přitom lak na dvířkách... Prsty to nešlo - nakonec až kleštěmi. :-)  Drží fest a není je moc za co vzít...

A nevíte, kde sehnat silné neodymové magnety v Brně?

Pokud by někdo chtěl magnety z disků, můžu mu je nechat v některé keši. Mám je zhruba z 15ti disků a dalších ccaq. 40 čeká na rozebrání :slight_smile: Pohybuju se nejvíce Praha - Pardubice a široké okolí. Tak si kdyžtak napište do profilu.