Zdravím vespolek, právě jsem objevil, že se gc.cz vrátil, za což jsem rád a děkuji ![]()
Na předchozí verzi stránek jsem rád využíval generátor mapek s nálezy (poněkud ukrytý v menu /Geocaching/Nálezy). Chci se zeptat, jestli je možné, že bude takový nástroj i zde? Rád bych si mapky dál aktualizoval.
Tohle mě taky zajímá, jestli a jak to bude dál!
Souhlasím s prosbou o obnovení funkčnosti těch mapek, tyto mapky se mi také vždy líbily.
Mám uloženy jednotlivé roky a jako GIF to vypadá docela pěkně:-)
Haló, tvůrci/správci webu! Jak je znovuzprovoznění generátoru mapek nálezů pravděpodobné? Můžeme se těšit?
K temto mapkam jsou potreba 2 veci:
Databaze nalezu:
tady zatim neni a nevim, zda je vule ji obnovit; rozhodne ne v brzke dobe
Mapovy generator
ten jsem prevzal kdysi ja. Doplnil jsem vektorovou verzi generatoru pro Stator (plugin pro GeoGet) a tak nejak udrzoval i bitmapovou verzi, ktere patri ty obrazky v prispevcich vyse. Vektorovou verzi mam nejak pripravenou a “skoro” funguje, jen se dostat k te finalizaci.
S bitmapovou verzi je to horsi, tak jak je napsana, tak na novem webu (bez ohledu na databazi nalezu) zprovoznit nejde. Musi se znacne predelat a na to ted opravdu cas nemam. Pro Stator uvazujeme o nejake nahrade pres rozsirene (podrobnejsi) QTH lokatory, ale to by neslo bez Statoru pouzit. Takze nekdy v budoucnu snad bitmapovou verzi udelam znovu, ale na poradu dne to urcite neni. Pokud by se toho nekdo chtel ujmout, staci se ozvat a urcite se domluvime.
Nevím v čem byl ten generátor napsán. Mapa nálezů mi taky chybí, tak jsem teď o Vánocích ve volných chvílích zkoumal jak si něco takového vygenerovat sám. Našel jsem knihovnu geopandas pro python, doinstaloval nějaké závislosti, z openstreetmap vygeneroval geojson soubor s hranicemi ČR a krajů. Pak stačilo pár řádek v pythonu a mám mapu v png. Nevýhoda je, že ten obrázek musím nějak zpřístupnit pro internet, abych se na něj mohl odkázat. Naštěstí mám doménu.
Databáze nálezů ve skutečnosti není potřeba, stačí cache obrázků. Dovedl bych si představit, že by se to dalo provozovat jako služba, kam se nahraje gpx s nálezy a ta vrátí obrázek. Hosting si už pak musí každý zajistit sám.
Aktuálně nemám ambici něco takového provozovat. Nicméně nebráním nikomu ten kód použít. Během zítřka ho chci dát na github pod CC0.
Pekne. Myto mame v PHP, mozna by se to nejak prevzit dalo. Jen by asi byl trochu problem s predavanim tech nalezu. Kdyz si predstavim, ze nekdo ma takovych mapek treba 10 (ruzne staty, mesta, …) a ma mnoho destitek tisic nalezu, tak posilat je pro kazdou mapku znovu neni uplne stastne reseni.
Zase na druhou stranu pošleš jednou, vygeneruje se obrázek nebo obrázky a ty pak používáš dále.
Dalo by se s tím vyhrát, ale to už je dalece nad rámec mých potřeb.
Git repo je tady: GitHub - mkyral/gcfinds2map: Generate a map of your Geocaching finds · GitHub
Přidal jsem načítání gpx přímo ze zip archívu, takže pocket query není potřeba rozbalovat.
Ještě by se mi líbilo tam dodělat komunikaci s geocaching.com, aby se jednou za čas stáhly nové nálezy a mapa se automaticky aktualizovala. Ale ještě jsem nezkoumal, zda to GC API umožňuje. Nicméně předpokládám, že to nějak půjde.
Ale mezi jednotlivymi volanim pro ruzne mapy by pak bylo potrebe ty nalezy nekam ukladat - driv byly v databazi na serveru, snadno se to aktualizovalo jen pomoci prirustku. To ted nejde (zatim tu neni k dispozici databaze a nevi se jestli bude).
ještě existuje možnost to dělat jen z Databáze GeoGetu přes grafy a QTH lokátory…
není to puntík = keš ale zase to dynamicky umí zobrazit kolik keší je v daném lokátoru a kliknutím to přejde na mapu a zobrazí daný čtverec (bez keší)
- nepotřebuje to uložená data na webu, PHP a další
- nedělá to každý bod (ve vývoji je ještě jemnější verze ale pořád to nebude na bod)
- je k tomu potřeba GeoGet a Stator + QTHLocator plugin a někam si výstup uložit jako statistiku
- blbě se na to adaptují podkladové mapy ale nějak to jde ohnout (dáno nestejnou velikostí lokátorů)
p.s. není to dokonalé
ale kdo používá Stator tak je to nějaká možnost.
Vidět je to tady: https://www.drakmrak.cz/Statistics.html v záložce Mapy
Já měl na mysli spíše generátor - nahraji nálezy, vygenerují se obrázky a ty mi server nabídne k uložení. Co s těmi obrázky udělám dál je už moje věc. Pro server to končí. Nic se na něm trvale neukládá.
Prave. A kdyz mam tech mapicek ve statistice mit vic, musim pokazde spustit generator a pokazde mu dodat data s nalezy. To je prinejmensim hodne neefektivni.
Nemusí. Nahraje nálezy, nakliká si, které mapy chce a server mu vygeneruje zip s obrázky.
Tak to si neumim predstavit, zejmena kdyz ty obrazky nebudou primo za sebou, ale mezi nimi budou nejake grafy, …
Uznavam, jak funguje GGStator a puvodni generator moc netusim.
Dle toho co si jako uzivatel statoru myslim.
- uzivatel si naklika co maji statistiky obsahovat za moduly
- stator si ten popis ulozi, takze v danou chvili vi jake mapy maji byt soucasti statistik
- uzivatel klikne generuj statistiky
- stator posle na na API geocaching.cz nalezy a seznam map, ktere chce vygenerovat
- api mu je nejak vrati (1xzip, list docasnych url linku pro stazeni,json s base64, http stream atd.)
- stator si obrazky ulozi, v HTML je prida ve chvili kdy ma byt dany modul mapy vyrenderovany
- jako img src element na fyzicky soubor
- nebo jako embeded image v base64
- uzivatel nahraje na cilove misto bud html a obrazky nebo jen html s embeded obrazky
To generovani neni spravne:
Stator si ulozi konfiguraci statistiky - tedy co ma obsahovat, v jakem poradi a dalsi podrobnosti ke kazdemu prvku statistiky (text, graf, mapka, tabulka, …).
Po kliknuti na “generuj” prochazi ulozenou konfiguraci a postupne generuje jednotlive vystupy do HTML.
Mapky: misto mapek se vytvari jen odkaz na generator map s prislusnymi parametry. Takze kazda mapa je vytvorena samostatnym volanim generatoru az ve chvili zobrazeni toho HTML. To je ostatne videt v tom *.html. Zadne obrazky v tom nejsou, jen odkazy. A v HTML neni ani odkaz na img, protoze by to znamenalo kazdou mapku ulozit na serveru a tech mapek by bylo mraky. Ani embeded obrazky v HTML nejsou, protoze by to bylo neumerne velike. Uz takhle je to moloch.
U grafu je tam odkaz na volani javascriptove knihovny, ktera graf vygeneruje.
Neumim si tedy predstavit, jak by pri zobrzovani jedne mapy mohlo byt “stazeno” vice map a kazda by se dala na spravne misto.
Ok, to popisujes stav ted a dik za upresneni.
Ja popisoval obecne jak by to mohlo byt. A predpokladal jsem ulozeni na vlastni hosting pres FTP:) nestudoval jsem jak jsou ty obrazky velke a kolik zabiraji mista.
Chapu, bez DB s nalezy na geocaching.cz to proste asi nepujde. pokud ten generator ma byt stale online.
Musime odlisit generator podle toho, o jake mapy jde. Pokud to budou “vybarvovaci” mapy, kde je vybarvena oblast podle toho kolik je v ni odlovenych kesek, je to bez databaze v pohode. V parametrech pro generator jsou barvy jednotlivych oblasti.
Pokud to ovsem ma byt “puntikata” mapa, kde v miste nalezene kese je nakreslen puntik, pak dost dobre neni mozne pro kazdou mapu posilat seznam a souradnice nalezu. To si bez databaze predstavit neumim.
To, co tu ukazoval DrakMrak, je simulace puntikate mapy pres QTH lokatory. To je trochu hybrid mezi puntikatou a vybarvovaci mapou. Kazdy lokator predstavuje oblast (vyrazne mesi nez treba okres, rekneme na urovni male obce, mozna by to slo i na mensi). To Drak umi udelat lokalne - na stazeny mapovy podklad vykreslit oblasti lokatoru. Ale neni to uplne primitivni.
Ano, seznam map je nesmysl. Mapka obecně je prostě definovaný výřez mapy s určitým zoomem - není jich konečný počet ale nekonečný! Třeba já (a někteří pro které statistiky dělám) jsme měl těch mapek přes 30!
Nevím, zda jste si toho všimnuli, ale nejméně od soboty 17. ledna zase fungují vektorové a puntíkaté mapy s nálezy. Děkoval jsem Gordovi, ale ten kvůli rodinným starostem na tomto zásluhu nemá, takže zjevně Mikisi. Děkuji.
Ještě není dořešené nahrávání (nových) nálezů pro puntíkaté mapy, každopádně věci se pohnuly dobrým směrem.