Prave, ze jsem to studoval a chyti pouze tri. Hazi mi to 50m ale vic nez tri mi tam nenabehli. A se tremi jsem behal i na 6-8m. Sice se chvili ustaloval, ale behal.
Trojúhelník se z toho postavit dá, ale bude velmi úzký (prostřední satelit je i tak velmi blízko úsečky mezi dvěma krajními satelity), takže i malá chyba v odhadu vzdálenosti způsobí velkou odchylku ve vypočtených souřadnicích.
Mam dotazecek. Tedka jsem se konecne dopracoval ke Garminu Legend ale narazil jsem na problemek. Kdyz jsem cvera hledal Karvinskou vodarnu, udaval mi pozici o 23m mimo, prestoze udavana presnost mereni byla 5m
ten samy problem jsem zjistil kdyz jsem zadal pozici domova a srovnal s pozici zadanou na mapy.cz
Vcem muze byt problem? elipsoid je nastaven WGS 84 Format souradnic hddd°mm.mmm´
ta udavana presnost, co ti pise GPSka na strance satelitu neni sama nijak presna.. ale je odhadovana na zaklade aktualnich udaju o rozlozeni staleitu .. navic musis vzit v uhavu (zopakuju nedavna slova kohosi), ze kdyz prijdes ke kesce, tak se spojuje vic chyb dohromady - minimalne chyba pri zamereni, a chyba pri hledani…
to same na mapy.cz … i tam muze byct chyba v kalibraci mapky a porovnavas to s hodnout, kterou ti namerila gpska taky s urcitou chybou …
Gpska udává pouze “předpověditelnou” nepřesnost způsobenou zejména atmosférickým šumem. Světlo se ve vzduchu pohybuje o něco pomaleji než ve vakuu a navíc rychlost světla ve vzduchu je závislá na tlaku, teplotě, sluneční aktivitě a spoustě dalších věcí. Atmosférický šum je proto závislý na tom, jakou vzdálenost signál urazí v atmosféře - u družice nízko nad obzorem je atmosférický šum vyšší než u družice poblíž zenitu.
Další nepřesnost však způsobují odrazy signálu od okolních domů, kopců, skal atd. - jde-li k tobě signál odrazem, urazí o pár metrů delší dráhu než jde -li přímo.
Ježto gpsky nemají oči, nejsou schopny odhadnout nepřesnost způsobenou odrazem signálu, a proto odchylku udávanou na gpskce musíš brát s rezervou.
Druhý fakt je ten, že i majitel kešky má gpsku nepřesnou a odchylka jeho gpsky v okamžiku položení kešky se může na potvoru sečíst s odchylkou tvojí gpsky během hledání.
Jinak podle svých zkušeností bych řekl, že souřadnice na mapy.cz jsou velmi přesné.
Gpska udává nepřesnost určení polohy pouze na základě viditelného počtu a polohy satelitů.
No nakonec jsem to doma jeste jednou prosel a dle trasovani jsem zjistil, ze jsem dosel na 2m k poloze udavane v souradnicich, takze to asi nakonec bylo vse spravne
Problem byl, ze jsem kesku vlastne nehledal, ja ji nasel hned bez koukani na GPS ![]()