MObil s GPS vs. navigace

Zdravím,

kamarád by chtěl začít s geokešingem a rozhoduje se, jestli pořídit mobil s navigací, nebo pouze navigaci. Co byste doporučili, jaký máte názor? Mám zkušenost jak s mobilem, tak i s navigací, ale bohužel jsem nemohl vyzkoušet obě současně, tudíž nevím, co by mohlo být lepší…

Díky za názory. :wink:

Na místě Tvého kámoše bych se rozhodoval podle toho, jestli se chce pohybovat v terénu, nebo spíš lovit drajvky a městské krabičky. Garmin přece jen nějaký ten šrám rozchodí snáze než mobil.

já prvních 200 odlovil s nokii n70, aplikací handy geo a s bluetooth GPS modulem taky od nokie, který mě stál asi 700kč..investice skoro minimální, mobil musí umět jen bluetooth a javu a navigovalo to docela pěkně i v hustém lese, já byl naprosto spokojen :slight_smile: Teď mám HTC Tattoo s vestavěnou GPS a signál je taky skvělý, jen je jak říká PaWcz, spíš do toho města, nebo do menšího terénu…Nejde ani tak o přesnost, jako spíš o to, že o něj mám strach..proto pořizuju za levný peníz a k tomu na kolo garmina etrex :slight_smile: Ale ten bluetooth modul je na začátky ideální a skoro bez investic… :slight_smile: toť můj názor:)B)

Tohle uz tu dlouho nebylo :slight_smile:

Takze shrnu muj nazor:

Mobil (PDA) + Bluetooth GPS modul

• skvela presnost
  • dostatek ruznych aplikaci
  • cena (modul stoji par stovek a mobil s bluetooth a javou ma snad dneska uz kazdy)
  • moznost kouknout na aktualni listing nebo kese v okoli na netu
  • mensi odolnost
  • mensi vydrz na baterky

Mobil (PDA) s integrovanou GPS
plati v podstate to same co u predchoziho pripadu + navic

• ne tak dobra citlivost
  • obcas problemy se statickou navigaci nebo podobnymi praktikami

Outdoorova GPS navigace

• Velka odolnost
  • Napajeni z tuzkovych baterii
  • Kvalitni mapy
  • Pouze offline (lze vhodne vyresit libovolnym dalsim telefonem, kde se ten aktualni listing da nacist)
  • Cena
    u tohoto reseni zamerne neuvadim presnost, protoze to zalezi model od modelu a situace od situace. Vim, ze nekdy Oregon lita uplne mizerne zatimco ja mam signal s BT modulem skvely, nekdy jsou na tom stejne…

Rekneme ale, ze pulka z techto veci zacinajiciho kacera urcite zajimat nebude :slight_smile: A protoze cena je obvykle hlavnim parametrem, tak mobil + BT modul je asi vazne nejlepsi volba… krome toho ze ja osobne lovim celou dobu prave s BT modulem + PDAckem a jsem naprosto spokojeny (coz se mozna zmeni az jednou PDAcko nekde rozbiju o kamen :))

příjemné shrnutí;) :smiley:

Parádní text . Chtěl bych ještě poprosit o radu zda NOKIA N97 a nebo nějaký Garmin eTrex . Teť by mě hlavně zajimalo citlivost a přesnost navigace . S tím že v nokii bude mapa OVI . Dikes za jakoukoliv odpověď B)

Já mám N97 a doporučil bych spíše N97 mini. Je menší, lépe zpracovaná, novější. OVI maps jsou vestavěné přímo s bezplatnou hlasovou navigací do auta. Interní GPS ve spolupráci s asistovaným je ucházející. Oproti Bluetooth GPS je horší, ale integrovaná má své kouzlo.

mno tu N97 mini nechci z důvodu že nemá krytku na foťák což si myslím že je škoda a z praxe už vím že je to pro potřeby fotografování docela dobrá věc . A proto pokud by byla eTrex podstatně přesnější tak bych nekupoval tuto nokii a koupil bych něco bez GPS a asi i na 2 sim :smiley:

Krytka fotoaparátu je v případě N97 nevýhoda. Už od výroby je krytka blízko objektivu, což má za následek škrábání. A focení s bleskem je potom tragédie, dělá to bílé šmouhy. Doporučuji pořídit i obal, jak pro normální nošení, tak outdoor CP-402, doporučuji jako dodavatele obalu www.soeasy.cz - jsem velmi spokojen

aha tak to děkuji za podstatné info . Měl jsem SE K750 a tam byla krytka super mno hold tedy asi budu kašlat na GPS v mabilu a koupím nějakýho toho garmina a bude vyřešeno . Otázka bude kterého :slight_smile:

No, ale tímto jsem tě nechtěl odradit od nákupu. Nejlevnější dotykovka s GPS od Nokie - 5230 stojí kolem 4000 Kč. Na mobil jsem si navykl, je to komplexní nástroj na všechno. Nákup N97 mini se vyplatí, ačkoli v outdooru je nutná její ochrana. Jestli budeš potřebovat poradit s výběrem mobilu, jsem k dispozici na mailu [email protected] nebo icq 255165420.

mno ještě asi počkám na Samsung B7722 co se z něj vylíhne . Teť mám starší model D880 tak uvidíme u dvou SIM bych docela rád zůstal uvidíme co vše bude umět .

Tak znovu oživuji téma… :slight_smile:

Zdá se, že nakonec bude zvolena klasická GPS. Jakou byste doporučili a s jakými máte zkušenosti?

Uvažujeme o Garmin eTrex Vista HCx PRO. co vy na ní?
Jinak se chci i zeptat, zda je velký rozdíl s mapami 1:25 000 a 1:10 000. Koukal jsem, že se prodávají hlavně tyto podklady a zajímal by mne, zda je v tom veliký rozdíl, či nebrat toto v zřetel. Díky. :wink:

Tak já mohu říci jen toto.Měl jsem půjčenou nokii 5800 s ovi mapama a na louce a ve městě přesnost ± 2 metry což jsem byl nesmírně spokojen ale v lese už se jednalo o náhodu někdy taky ± 2m ale občas taky 10 m . Chce se to zastavit a nechat překontrolovat pozici a poté se kouknou co je poblíž za zajimavé místo a myslím že není problém odhadnout kde je mrška shovaná . Ale jsem začátečník takže můj názor nemusí být ten nejsprávnější. Taky jsem uvažoval o tomto Garminu ale pokud nemám peníze nazbyt a jen občas jdu procházkou něco ulovit tak myslím že to stačí vždyť jsou lidé co lový jen přes mapy na google a buzoly s mapou :smiley:

Ja jsem dlouho kesoval s Nokia E51+BT-Q1200Ultra a TrekBuddy s nakradenymi mapami v rozliseni 1:50k, 1:25k a 1:10k. Rozhoupal jsem se k nakupu navigace pote co jsem telefon malem zlikvidoval pri jedne destive nocni akci.

1:10k mapy by mi chybely kvuli absenci pruseku, obrysu budov a nejspis rade dalsich detailu. Lecos je videt v clanku na mobilmanii MobilMania.cz – O mobilech víme vše Osobne bych se detailnich map nechtel vzdat, to by pak nebyl upgrade. :wink:

S typem navigace neporadim. Ja mam Oregon 550t a obcas bych byl rad aby byl rychlejsi, prekleslovani mapy pri nizsim rozliseni je misty otravne pomale. Mam dojem ze ta Vista je starsi a tudiz bude pomalejsi. Co se tyce rychlosti a prehlednosti Oregon preci jen trosku zaostava, ale TYPky od HuntBehinda to zaostani hooodne zmensily. Zbytek bude asi v tom pochopit jak presne to funguje a zvyknout si na to ze se to chova jinak. Preci jen bitmapove mapy pouzivam leta a ty vektorovy leta ignoroval.

Co se schopnosti udrzet signal je ten Oregon horsi nez prechozi reseni s externim GPS modulem (ten je ale naprosta spicka). Celkove jsem ale spokojen. Display je vetsi, dotykovy ovladani je docela navykovy a vychytavky jako elektronicky kompas udelaly z kesovani rutinu. Nastesti si to nezridka okorenim nejakou uzivatelskou chybou :smiley:

Ja mam nerozbitny mobil za 3000 a navigaci 60CSx. A nemenil bych, protoze do navigace jdou tuzkovy baterky, ktere snadno a levne mam nahradni, a mobil vydrzi v provozu 7 dni. Navigace je kvalitni, muzu ji pripadne nekomu pujcit. Proste nejsem zastance univerzalnich pristroju, ale to je asi trochu vec zvyku :slight_smile: