Nahrazení ztracené keše jiným kačerem

My kačeři zde rádi diskutujeme o každé kravině, takže sem jdu také s jednou.
(Pokud se to tu už někde řešilo, omlouvám se - budu rád, když mě odkážete do patřičných mezí a topicu)

Takže - dnes jsme v rámci odlovu narazili na kešku [cache]gc1y543[/cache], po přečtení pár DNF a obhlédnutí na místě jsme nabyli dojmu, že došlo k následné situaci:
Keš se ztratila a jeden z následných hledačů měl u sebe "SOS" kešku - přihodil canc papíru a byla z toho nová keš na místě ztracené.

Otázky do diskuse:

1. Jak se díváte na situaci, kdy kačer ve chvíli kdy nenajde keš, vyloví z kapsy svoji vlastní a keš tak "obnoví"?
    Ideálně pokud zmíníte, zda je váš názor z pohledu ownera nebo hledače.

2. Jak se díváte na logování takové keše, pakliže máte indicie, že nejde o původní autorovu keš, přesto je schránka na souřadnicích, má "nadepsaný" logbook a další nálezci si ji budou pravděpodobně dál logovat a keš si bude žít vlastním životem. Logli byste si ji?

(PS: Nechci tu řešit konkrétní keš, kterou jsem uvádel na začátku, tam šlo jen o příklad, který se nám dnes stal).

Za sebe zatím jen krátce, už tak jsem napsal dost - ad.1 - jsem rád, když někdo obnoví evidentně ztracenou kešku, ale sám bych to nedělal. ad.2 - mám z toho trochu černé svědomí, ale loguju found it.

Já v tom problém nevidím. Jako autor bych kačerovi poděkoval. :slight_smile:

Občas pak vznikne zajímavá situace, když se objeví původní keška a najednou tam jsou dvě. Tak holt autor jednu odnese - a je to.

Horší případ je nahrazení dávno odstraněné archivované keše, dokonce v kolizi s jinou a její další logování. Už se to tu taky řešilo.

Myslím, že záleží na konkrétní situaci.

Pokud je kačer podle různých indicií - zbytky krabky, zbytky logbooku, prokazatený úkryt který je prázdný, NM nebo DNF logy - jistý na 200% že skutečně zmizela, tak je to jasné a není důvod proč ji neopravit.

Pokud jen ale jde o situaci, kdy jsem ji nenašel, tak to je samozřejmě něco jiného.

Setkal jsem se s oběma případy, a ta druhá verze skoro vedla k zániku jedné egyptské skrýše.

Jako lovec, který toto najde jsem pro (pokud schoval podobnou kešku na stejné místo), ale nedělám to.
Jako owner jsem proti, protože se mi toto stalo u jedné mé kešky a navíc nikdo nenapsal MN log :@ (a ani nikdo nestihl DNF log). Jen my začali přicházet logy Found It logy: …Keška je pryč. Byl jsem se to zkontrolovat a ve skrýši byl jen igelit s kouskem papíru. A nejhorší je když takovýto kačer takovouto provizorní kešku schová a ani není kde má být a tak ji schová jinam. :@

Vyjímka je, když je owner domluven s kačerem.

Zažil jsem tuhle situaci z obou stran.

• kamarádi volali, že nemohou najít keš, poradil jsem jim kde ji najít, po čase jsem se tam šel podívat a našel jsem originál, i záložní keš, kterou uložili další neúšpěšní kačeři. Novou verzi jsem odnesl a napsal jsem do ní zalogovaným kačerům, at si zajdou najít tu správnou schránku. Dávání nové schránky nebere, pokud to není bez souhlasu majitele.
    Pokud je tam krabička rozbitá, zničená, jsou tam jen nějaké věci, tak OK, ale nenajít vůbec nic je humus.

• po domluvě s majitelkou ji pomohli s údržbou za podmínky že danou mysterku vyluštíme, najdeme finálové místo a na něm úchyt na keš, který tam zůstal.

Šlo by prosím přeložit tuhle větu do češtiny? Moc jí nedávám… Díky

Osobně jsem tímto způsobem nahradil dvě ukradené keše. U jedné to bylo po telefonickém souhlasu ownera, který mě zároveň vybídl, abych si zalogoval Foud It protože jsem mu místo dostatečně popsal. V druhém případě to bylo u keše, kterou jsem měl kousek od domu (a už dříve nalezenou) a s ownerkou jsem se na tom domluvil mailem.
Na druhou stranu jsme na archivované keši nalezli jak "obnovenou", tak původní keš a tu novou jsme bez diskuse s ownerem ztopili.
Můj názor je, že náhrada původní krabky pouze po konzultaci s ownerem. Což je asi to, co chtěl napsat Arogant, ale uklepl se v jednom písmenku :wink:

Jednou jsme takhle obnovili s naší bandou kešku někde poblíš Žarošic, odpoledne jsem si ji připravil s tím, že ji druhý den odlovíme. Večer jsem náhodně zjistil, že je nově disable, napsal jsem ounerovi, co on na to, jeho vděk, že tam nemusí jet, neznal mezí. To je případ schválený ounerem.
Případ neschválený ounerem máme taky za sebou, keš s několika DNF na vyhlídce v Nyköpingu jsme celou vyrobili z místních zdrojů, zalogovali, odjeli, beze slova ounera fungovala až do archivace.
Je to případ od případu, jsou kešky, u kterých bych to neudělal nikdy (keše speciální svým pojetím - filmovku lze nahradit filmovkou, ale fikané keše nahradit filmovkou je o ničem).

Jednou jsem to provedl v Kladsku, ale nakonec (cca po roce, po další ztrátě krabky) jsem stejně navrhl archivaci. Ouner byl z Varšavy, a už tam asi nikdy nepřijel.
Od té doby myslím, že by se to spíš dělat nemělo.

BTW, tuto kešku jsme si nezalogovali.

Nevidím v tom po následné domluvě s ownerem nějaký problém, i když je asi případ od případu jiný.

Já vylovil krabku a než jsem zalogoval, proběhlo tam několik skupinek dětí které šly vyloženě najisto.Zaslech jsem, jak si povídají že jdou mrknout na kešku.
Krabku jsem raději předal známé kačerce ve městě, s tím ať se zkusí spojit s ownerem a navrhnout mu změnu uložení.
Owner nebyl zrovna nadšen tak nevím, uděla jsem dobře nebo špatně ? :frowning:

Myslím, že se zase dělá problém z něčeho, co problém není… Pokud je keš disabled a nějaký kačer ji jde hledat, riskuje že nenajde a tudíž má smolíka. Je fakt, že často nemá v navigaci aktuální data a hledá, nenajde a tak aktivně obnoví. Pokud je to na stejném a správném místě, keš má všechny popisky atd. tak je to asi OK. Jen bych po tom informoval majitele, že jsem tento krok provedl, dokumentoval to fotkou atd. Mělo by se eliminovat to, že na místě budou 2 krabičky.

Uložení našich keší je většinou jednoznačné, obnovení jiným kačerem došlo již několikrát a problém jsem s tím nikdy neměl, naopak. I já na oplátku několikrát keš obnovil a taky v pohodě. Nedělejme si to zbytečně těžší…

Když můžu, pomůžu http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=3d738f91-1757-4dfe-a05c-3543cd3b1cad ale v tomto případě už jsou na místě dvě náhradní a owner je furt v poho :o , zatím ho neprobral ani retrívr.

Už se mi stalo, že neúspěšný hledač nahrazoval funkční keš, kterou se mu prostě nepodařilo najít.
Takže péče o cizí keš je sice prima, ale ne vždy je to žádoucí !!!

I když jsem se se situací nesetkal, já v tom problém vidím a jako ownerovi by mi to dost vadilo. Doplnit tužku, novej igelit, logbook - to není problém, dělám to a u svých keší bych to i ocenil, ale celou kešku rozhodně ne z pohledu ownera i hledače. Leda po domluvě s ownerem, ale v zásadě jsem proti.