Necekane technicke problemy pri loveni cache :)

Dnes jsem pracovne navstivil krasne mestecko Vyskov.

Odlovil jsem si jednu cache a kdyz jsem chtel zacit lovit druhou, nastal necekany technicky problem.

Vzhledem k pozdnimu casu obednimu jsem se radeji nechal zlakat jidlem a nechal loveni na priste :slight_smile:

http://img.geocaching.com/cache/log/4ce8be71-bad3-4826-9f2d-05e831c35ac8.jpg

Co vy ostatni a vase zajimave technicke problemy pri lovu ? :wink:

Jo, presne totez se mi stalo v zacatcich. Sel jsem po ceste, vlevo skala, vpravo potok. Jedna GPS ukazovala do skaly a PDA do potoka. Reseni: Pouzivat jednu GPS:-))

Souhlas :wink:

A ukazovalo se to jeste po nejakem delsim souvisle proslem useku? Muj Garmin eTrex Legend je nastaveny tak aby si myslel ze pristroj je natoceny vzdy celem (hlavou) dopredu. To znamena ze kdyz zacnu couvat tak se sipka i s celym cifernikem otoci o 180 stupnu. Rekl bych, ze je to presne tento pripad. Na fotce zkontroluj ukazatel severu na obou GPS a zjistis ze ty GPSky vlastne ukazuji skoro stejne (relativne ke zobrazenemu severu na kazdem z pristroju). Jedna ma sever "dole" a druha "nahore". Pokud misto krouzeni v kruzich nebo osmickach budes "couvat", tak se ti toto bude stavat opravdu casto a to pravdepodobne nezavisle na poctu GPS pristroju.

Ne :slight_smile: za chvilku to bylo samozrejme v pohode a na obou stejne ale v ten okamzik to bylo usmevne tak jsem to cvaknul a sem to dal spise pro pobaveni…

Šipky GPS bez magnetického kompasu většinou při zastávkách a točení přešlapování na místě ukazují většinou bludy.

Presne tak…je to uplne normalni stav…gps, uz z principu, urcuje smer jen na zaklade neustale zmeny polohy. Ve chvili kdy stojite na miste nedochazi ke zmene polohy tudis sipka je nastavene vetsinou ve smeru poslednich zmen, take to zalezi na vyhodnocovacim firmware. Osvedseny zpusob, při tzv. "GPS ztrate orientace" ktery v tomto pripade pouzivam je kdy se podivam na polohy jednotlivych druzic a jejich signal a pak vykrocim jednim libovolnym ale primym smerem, po cca 10m by mela GPS ukazat jiz spravny smer a tim se pak vydam. Je potreba mit na pameti ze v lese je to s GPS na stiru a muze ukazovat nesmysly, proto je vzdy potreba kratka kontrola signalu z druzic nebo alespon z 1/3 vyhled na cistou oblohu.
Samozrejme pokud mate GPS vybaven dogitalnim mag. kompasem je situace uplne jina, GPS je chova jako normalni buzola tj. otacenim prijimace se otaci i sipka smeru.
Taktez GPS nerozlisuje smer odkud signal z druzic prichazi (antena v GPS je vsesmerova) ale pouze prijma datagramy od druzic s informaci o poloze druzice tzv. almanach. Tento signal musi prijmout alespon ze 3 resp. 4 druzic, aby byl schopen vypocitat vyslednou polohu.
Takze, to co tu popisujete neni selhani techniky ale bezna vlastnost.

Xlibore - u meho prispevku jsou dva smajlici ale i tak diky za vycerpavajici odpoved B)

Podobný problém jsem měl i já. Během geolovu ve Znojmě mě po celém dni k večeru GPS začala ukazovat na různé strany než jsem měl jít. Správnost směru jsem poznal dle přibližování se k cíli dle metrů. Teprve po odlovení cache mi tak nějak došlo se podívat do nastavení cache a najít kalibraci kompasu. Poté již bylo vše v pořádku. CSxko jsem v té době měl teprve pár dnů. :slight_smile: