Legend HCx kompas nemá, určuje směr pouze podle satelitů, ve chvíli kdy zastavíš, může ukazovat úplně jinam.
Vista HCx kompas má, o tom jsme se už bavili o kousek výš.
Chtěl bych se zeptat jestli jsem normální, před 2 měsíci když jsem s geocachingem začínal jsem si kupoval novou GPS garmin etrex legend HCx za cca 5000kč a teď po 50. keších začínám uvažovat že si koupím nějakou novou asi Garmin Oregon. (má kompas, podporuje Wherigo a prý lze stahovat listing z geocaching.com (už žádné vypisování důležitých informací na papír jako dosud))
Pokud by vás zajímalo proč jsem si ten oregon nekoupil hned tak proto že jsem se rozhodl že začnu s geokeschingem asi 2 hod před odjezdem na 14ti denní služební cestu a tak jsem rychle vběhnul do obchodu a koupil první navigaci co tam měli.
Myslim ze to normalni je. Po dostani GPS BT modulu a par kesich sem sel pro Legenda … po dalsich par vymenil pda bez GPS za to s GPS … to pak nedavno za to co ma Sirf … a dnes mi prisla Vista HCx …
Já zatím požívám HTC TyTN II. Datové propojení s geocaching.com je skvělé. Radost mě kazí spotřeba a přesnost:(. Proto šilhám po GARMIN GPSMAP 60CSx. (mapa + kompas se hodí). Šihlám dobře? Uvítám každou upřímnou radu.
Moje zkušenosti:
- asi 100 keší eTrex Legend (modrý Mountfield): Každý nějak začíná… Vydržel dost na baterky …
- asi 1300 keší BT modul + PDA mobil: V pohodě, BT modul je malý, PDA mám stejně u sebe … Myslím, že PDA dost trpí, problém s dobíjením při delších lovech, ale vše šlo řešit
- Asi 50 keší Vista HCx - dohledávání prima, podrobné mapy, citlivý, KOMPAS!, outdoor …
- asi 100 keší Oregon - jo, to se mi líbí, i když multiny jsou naprd, stejně řeším v PDA. Na tradiční a dohledávání je super, listingy k dispozici, mapa, kompas, s citlivostí jsem zatím problém neměl … Z mého pohledu jasná volba. Vím, že spousta lidí (60CSx) bude kritizovat přesnost, čitelnost apod., ale ostatní komfort mi připadá lepší než tohle.
Do 60CSx bych nešel, v menším a slušivějším kabátě raději Vista HCx.
Mám 60CSx už nějaký čas a naprostá spokojenost. Pár pádů zažila, přeplaval jsem s ní navlečenou na poutku na zápěstí řeku, přesnost a citlivost a odolnost taky podle mne v segmentu turistických navigací nepřekonaná. Akorát, že neumí listingy, na to holt jsou jiné stroje…
Když jsem ji koupil, objevilo se za pár měsíců Colorado a já tehdy přemýšlel, jestli jsem udělal s 60CSx dobře a neměl radši počkat. Teď, když čtu občasné stesky majitelů Colorad a Oregonů na přesnost, problémy s některými listingy, nevodotěsnost, tak jsem rád za tu původní robustní 60CSx.
Ale na druhou stranu - třeba z těch stesků už je fůra věcí vychytaných. Každému se líbí něco jiného, já bych třeba nemohl kešovat s PDA a pořád se bát, že mi zmokne nebo upadne… Ale lidí, co upřednostňují PDA nebo Oregona kvli dotykáči a listingům je taky hodně. Nic není černé ani bílé… ![]()
Jen krátká reakce na můj a Osikův příspěvek - A teď si koukej vybrat… :D:D:D
Vždycky záleží, co přesně od GPS potřebuješ.
60CSx je outdoor bez kompromisů.![]()
Přesná, robustní s citlivým přijímačem a pohodlným ovládáním.
Oproti Vistě HCx je větší a asi má o trochu menší výdrž na baterky. Ale neodlepuje se jí krycí guma po stranách a má pohodlnější ovládání (To je ale trochu subjektivní a z velké části věcí zvyku). Taky nevím, jestli má Vista NMEA výstup přes USB port. (Zase věc, kterou neupotřebí každý, ale mě by se třeba hodila.)
Oregon už je úplně jiná třída. Dotykový displej s větším rozlišením, listingy přímo v přístroji, WhereIGo player, novější, rychlejší… Záporem je větší spotřeba energie a taky trochu problémovost. (Přijde mi, že u nových modelů si Garmin udělal z platících uživatelů betatestery.)
Osobně o ničem jiném než 60CSx zatím neuvažuji, i když už trochu zastarává. Jak jsem ale psal hned nazačátku, záleží, co od přístroje budeš chtít ty.![]()
Ten dotykovy displej je sklo jako u iphone nebo je to tenká mačkací plastová fólie?
plastova folie
Tak černě bych to zase neviděl… Ty problémy co se tu řeší jsou v drtivé většině jen s betaverzemi FW. A k těm se uživatel dostane celkem "neoficiální" cestou (nepoužije WebUpdater) a je u nich varování, že mohou způsobovat problémy.
Normální postup je použít WebUpdater, a ten do GPS nahraje jen už nějakou dobu ozkoušený FW, který problémy dělá málokomu, pokud vůbec. Alespoň ne takové, které by znepříjemňovaly nebo dokonce znemožňovaly používání GPS.
Nehledě k tomu, že nikdo nikoho nenutí FW updatovat, obzvlášť když mu GPS do té doby fungovala správně…
Jooo, když chceme nějakou novou funkci, tak si buď počkáme (většinou dost dlouho) až to Garmin vyladí potají sám, nebo holt budeme fungovat jako pokusní králíci
Mně ten druhý postup přijde o něco lepší, alespoň má Garmin zpětnou vazbu od mnoha lidí a může to okamžitě řešit ke vší spokojenosti… Nebo ne ?
Jo tenhle přístup určitě lepší je. Pokud ovšem existuje stabilní použitelná verze. Tak nějak jsem nabyl dojmu, že i různých ostrých verzí a bugů bylo ze začátku na můj vkus až dost. Sledoval jsem ale jenom z druhé ruky z reakcí na fórech, takže se možná mýlím.
U starších typů než Colorado a Oregon jsem každopádně nic podobného nezaregistroval.
Jestli už je teď většina chyb vychytaná, je jedině dobře.
Nejlepší gps,je vždycky kamarád co jde se mnou
To jen tak na odlehčenou ![]()
Nejlepsi GPS je kombajn. Clovek prijede a nez zaparkuje, tak se loguje… ![]()
…východočeskej…