Zatím jsem víc nezkoumal, dalo by se jistě pokračovat - třeba hájovna je WC (0x4e00, point) atd.
(konec citace)
Tam mne napadlo, zda to vypadavani neni nahodou prechod pres Time-zone, nebo neco podobneho. Je to jen momentalni napad ale napadlo mi, ze GPS by mohla mit zamotanou hlavu (myslim procesor) kdyz podle mapy prechazi pres casovou caru a ve skutecnosti podle satelitu ne. Clovek by rekl: "ja se zblaznim". Procesor to muze vyhodnotit jako irelevantni informaci a jako reakci na ni muze byt vypnuti.
Predevcirem jsem byl na Plzensku a GPS se mi vypnula asi 5x a to jak pesky, tak i autem. Mam Vistu Cx a v tom TOPO 1.2. Asi by to chtelo vyzkouset projit to misto s vypnutou mapou a pak se zapnutou a chvili tam pobihat sem a tam a zjistovat co to zpusobuje. Podle meho mineni to je nejaka zavada mapy a ne GPS nebo nejake nedorozumneni mezi mapou a GPS.
[quote]
Mion: Potvrzuji, že od té doby, co mám v GPS mapu TOPO Czech 1.2, mi uz 60CSx přinejmenším 2x chcípnul. ATLAS 10R ver.6 mám taky a ten šlape jako hodinky. Jinak při autonavigaci TOPO Czech vypínám a zapínám raději ten Atlas 10R
[/quote]
Úplně stejné poznatky. Czech TOPO 1.2 chcípe poměrně často. Největší problémy jí dělají dálniční nájezdy/sjezdy. Jenom si nejsem jist, zda vypnutím Czech TOPO 1.2 a ponechaním A10R v6 GPS donutím routovat právě podle jen zapnuté mapy. Máte to někdo vyzkoušené? Já mám zatím dojem, že v případě použití obou map si GPS routuje podle toho, co se jí zlíbí a ne podle té, jejíž zobrazení je momentálně zapnuto.
[quote]
dandra: ... Jenom si nejsem jist, zda vypnutím Czech TOPO 1.2 a ponechaním A10R v6 GPS donutím routovat právě podle jen zapnuté mapy. Máte to někdo vyzkoušené? Já mám zatím dojem, že v případě použití obou map si GPS routuje podle toho, co se jí zlíbí a ne podle té, jejíž zobrazení je momentálně zapnuto.
[/quote]
Mion: Zkoušel jsem to a problémy mi zatím žádné nenastaly. Jen je nutné mit zapnuté zobrazení jen jedné z obou map v dané chvíli a pokud během přepínání je již aktivní nějaké routování, je nutné jej zrušit a znovu nechat spočítat trasu. GPS pak začne pro nový routing používat právě zobrazenou mapu. Pokud se totiž neudělá přepočet, tak se GPSka na nejbližší křižovatce v navádění "sekne".
Je také pravda, že Picodas nedoporučuje, aby v GPS byly tyto obě mapy současně. Jen bohužel blíže nespecifikují, zda to platí pro případ, že zapnu jejich současné zobrazení, nebo stačí, když jsou obě současně v mapsetu.
Já je mám ale obě v mapsetu neustále a na jediné, co je třeba myslet, je při přepnutí map udělat znovu přepočet trasy.
Také se mi 60CSx občas vypne. Někdy jen tak, zpravidla však při routování pokud ignoruji její návrhy a jedu svoji cestou. Vypnutí jsem zažil s Atlasem, Topo 1 i Topo 1.2 (každá mapa na samostatné kartě, i obě mapy na kartě jedné). Na jedné kartě mám i Europe City Navigator NT 9. Myslím, že mi i s touto mapou navigace jednou vytuhla (ve Švýcarsku). Fw pravidelně aktualizuji a problém to neřeší. Už jste někdo zkoušel reklamaci?
A co bys chtěl reklamovat, když to dělají evidentně všechny 60ky ? To jako bysme je měli všichni najednou přestat používat ? Problém je evidentně minoritní, když si mapa nerozumí s přístrojem…
Snad by měl Pikodas chybu odstranit, je smutné, že free mapa Česka funguje lépe než jejich topo. Koupil sem si 60 ku proto , abych neměl výpadky v záznamu trasy, ale s topo 1,2 mám horší výsledy než s GPS od bédi. Pořád , abych kontroloval, zda jsem nepřešel šev mapy. Nepovažuji to vůbec za minoritní problém.
Pro informaci , na odstranění závady se pracuje. Přikládám odpověď p Černého z fy. Pikodas
Dobry den,
problem neni v mape, ale nekde ve firmware pristroje. U jinych pristroju, nez u rady GPSMAP 60 a GPSMAP 76 k vypinani mapy nedochazi,resp. od uzivatelu nemam odezvu.
S vyrobcem jsem tuto zalezitost konzultoval, problem bude nekde v prevodniku, ktery nam licencuje pro tvorbu mapy do formatu Garmin.
Jakmile bude k dispozici nova verze prevodniku a my budeme mit pripravena nova topo data, vytvorime novou verzi mapy.
Casovy odhad zatim nemam, co se tyce topo dat, chceme je mit zpracovane do konce rijna.
Prehrat firmware v pristroji muzete, cestinu neztratite, je obsazena v kazde verzi od vyrobce.
Tak jsem si rikal, ze mam stejny problem s pristrojem eTrex Vista Cx a bylo mne divne, ze by se nikdo v Picodasu neozval. Tak jsem tam vcera poslal svoje zkusenosti a dostal jsem obratem odpoved:
Dobry den,
o problemech se zasekavanim eTrexove rady pri navigaci po Topo Czech 1.20 jiz vime,
presto dekujeme za upozorneni. Tento problem se snazime usilovne vyresit, bohuzel se vsak
jedna primo o chybu v sw, ktery pouzivame pro tvorbu map. Vse resime primo s GARMINem,
bohuzel odstraneni chyb tohoto druhu je velmi zdlouhave.
…
S pozdravem
Jan Straka
Picodas Praha spol. s r.o.
Tak stejny problem je i u rady eTrex C a v Picodasu maji informace, tak musime cekat na vyreseni problemu. Bude lepsi kdyz tu zavadu v Garminu poradne otestuji a my si pockame na nove prelozenou mapu, nez aby se nekde zas objevila dalsi chyba.
ctouce tento thread musim pripojit muj negativni poznatek s fw 4.20 na pristroji 60CS.
Potize s mapami jsem nezaregistroval, za to jsem zjistil, ze GPS s verzi 4.20 nezaznamenava limitni hodnoty barometru, tj. max. ci min. vyska, nastoupana vyska apod. vsechny tyto parametry maji trvale hodnotu rovnou nule.
kdyz jsem s tim vcera v noci laboroval a po dlouhem hledani nakonec uspesne sehnal starou verzi fw 4.10 a uploadnul do GPS, vse bylo OK.
pro jistotu jsem pak uploadnul fw 4.20, jestli jsem nahodou neco nezvojtil v nastaveni, a opet nuly [:(]
Tak pani, vypina sa aj 76csx, atlas cr10r v6, topo 1.2, slovakia topo v2 + dalsich par free map. Z niekolkych vypnuti bolo cca 70% pri prepocitavani trasy, zvysne boli viac-menej nahodne, ale vzdy pocas routingu. V zapnutom stave, bez routovania slape paradne. Aspon ze to pri takomto vypnuti a zapnuti nabehne dost rychlo. Mam v tom najnovsi firmware (aspon tak to tvrdi webupdater). Mozme len hadat kde soudruzi udelali chybu…
Mě to dělá taky (60CSx), nedávno mi to vypínalo i po každém smazání bodu z kalendáře, teď jsem to vyzkoušel a zase to nedělá, nevím, jestli by to taky nemohlo být bateriemi. Teď jsem tam dal slabší 1600 a nedělá to, když tam byly 2700 tak pokaždé.
ahoj, dnes jsem ráno dala do GPS 60CSx nové dobíjecí baterie 2700 a nastaly tyto nestandardní události:
při jízdě se zcela bezdůvodně vypla (1x)
při projíždění Prahou, když jsem neměla zadanou žádnou navigaci, se najednou přepnula do výpočtu trasy a po chvilce mne začla navigovat na včerejší trasu, kterou jsem naposled použila při navigaci po Brdech
Tak som gpsku podrobil niekolko dnovemu jazdeniu po stovezatej, presiel som miesta v ktorych sa vypinala, trapil ju automatickymi prepoctami ked som sa vzdaloval od miesta navigacie a nevypla sa ani raz. Neviem sice ktora z tych poloziek oznacenych ako "FIXED" to robila, kazdopadne mam dojem ze to soudruzi od garminu opravili
Souhlas s Hanýskem, byli jsme spolu, sice mám GPSmap 60CX, ale chovala se v pohodě na naší cestě. Před stáhnutím upgrade firmware se občas vypínala. Teď je to OK.
Po upgrade firmwaru som spozoroval este jednu zmenu v spravani navigacie (k lepsiemu) - okrem toho ze sa nevypina, tak aj pri volbe "Na dotaz" sa GPSka spyta iba pri zaciatku autoroutingu a pri automatickom prepocte trasy sa nepyta znovu (a znovu a znovu) ci chcem po silnici/mimo silnice alebo kratsi/rychlejsi trasa. Celkom ma to milo prekvapilo.
Po nahrání nového firmware se GSP sice navypíná, ale hlásí chybu při výpočtu trasy a přestává navigovat. Je nutné znovu zadat cíl. naposledy se mi to stalo mezi Turnovem a Libercem, v místech , kde se GPS vypínala. takže pořád je co zlepšovat.