Nové služby na GC.CZ (osobní statistiky, cachemapa, porovnávání uživatelů)

Tento příspěvek je koncipován pro programátory serveru GC.CZ a pro odbornou technickou geocacherskou veřejnost. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat autora.

</o:p>

Napadl mě unikátní projekt pro rozšíření funkčnosti portálu
CG.CZ. Jednalo by se o osobní statistiky a mapu nalezených keší s dalšími přidanými
službami.
Těmito službami jsou:

1)      Personalizovaná mapa nalezených a nenalezených keší pro daného uživatele

2)      Statistika počtu nalezených a nenalezených keší pro daného uživatele

3)      Možnost porovnání nalezených keší 2 uživatelů (výhodné při plánování společných výletů)

4)      Celková souhrnná statistika pro všechny uživatele (žebřiček pořadí apod…)

V současné době je velice dobře rozpracován projekt „Osobni personalizovana cachemapa pro kazdeho!na jejímž základě by nové služby běžely. Tato cachemapa používá jako zdroj dat txt soubor s jednoduchou strukturou, přesto tato data obsahují všechny důležité informace, jak polohopisné, tak i statistické. Tato data by jednoduše šla importovat do nějaké „advanced“ databáze typu MySQL, či Postgre, čímž bychom získali sílu databázových operací. Samotná data do databáze by se importovala z uživatelem připravených txt souborů. Formát txt dat bych zachoval jako je u personalizované cachemapy. Tento přístup získávání dat má tyto výhody:

1)      Není třeba žádat GroundSpeak o připojení na jejich databázi (o svá data se každý stará sám)

2)      Uživatel má právo se rozhodnout, jestli se chce či nechce být statistik zařadit (tj. využívat to budou opravdu jen ti, co o to stojí)

3)      Lze do DB začlenit i data z jiných zdrojů než CG.COM (např z opencaching.cz)

4)      Okamžitá aktualizace dat po nahrání uživatelova souboru

nevýhoda je že to není automatizováno a je to závislé na uživateli... někdo bude aktualizovat 1 denně, někdo 1 za měsíc... 

Struktura dat txt souboru se snadno vyexportuje z GSAKu, ale je jí možno dosáhnout i jinak (např. přes excel apod…)

Realizace služeb:

1)      Personalizovaná mapa nalezených a nenalezených keší pro daného uživatele

Vyřešeno již v Osobní personalizované cachemapě. Zdroj dat: DB na CG.CZ

<o:p> </o:p>

2)      Statistika počtu nalezených a nenalezených keší pro daného uživatele

Vyřešeno již v Osobní personalizované cachemapě. Zdroj dat: DB na CG.CZ 

3)      Možnost porovnání a zobrazení nalezených keší 2 uživatelů (výhodné při plánování společných výletů)

Databázový dotaz + vykreslení do googlemaps 

4)      Celková souhrnná statistika pro všechny uživatele (žebřiček pořadí apod…)

Databázový dotaz na DB na CG.CZ

Nutné prostředky realizace:

1)      instalace databázového stroje na GC.CZ

2)      implementace importu dat do DB

3)      implementace GoogleMaps API

Prosím vyjádřete se kdokoliv, jestli by o tyto služby byl zájem a začněte uplácet administrátory a programátory serveru CG.CZ

No, nevim.... Kdo chce mapku a statistiku, tak už jí má. Dohodnout se na geovýletu s kolegou lze i bez podpory na serveru. Žebříčky jsou bez dat od všech kačerů o ničem.

Jsem zvědavý, jestli se podaří uplatit aspoň několik administrátorů a programátorů gc.cz, aby se do toho pustili

Díky za podporu [:'(]... Tohle jsem potřeboval slyšet... S takovýmhle postojem zůstanou stránky CZ.CZ pouhým fórem. Nevím jestli si pamatuješ, jak vypadaly dříve, ale většina opravdu užitečných věcí zmizela.

[quote] pepa:

Žebříčky jsou bez dat od všech kačerů o ničem.

[/quote]

Osobně mi přijde sympatičtější mít právo se rozhodnout, jestli chci být v řebříčku, nebo ne. A věř tomu, že kdo o to stojí, tak by pohlídal každou keš ve statistice.

[quote] pepa:

Jsem zvědavý, jestli se podaří uplatit aspoň několik administrátorů a programátorů gc.cz, aby se do toho pustili

[/quote]

Jestli se to realizuje, tak to záleží pouze na nás uživatelích, na naších lobby a požadavcích...

Pamatuju. IMHO pouštět se do tvorby čehokoliv by mělo mít racionálnější důvod než jen aby gc.cz nezůstalo jen fórem.

[quote] Honzik&Pavlinka:

Osobně mi přijde sympatičtější mít právo se rozhodnout, jestli chci být v řebříčku, nebo ne. A věř tomu, že kdo o to stojí, tak by pohlídal každou keš ve statistice.

[/quote]

Tohle už tu jednou proběhlo. To že si to pohlídám já neznamená že si to pohlídají ostatní.

[quote] Honzik&Pavlinka:

Jestli se to realizuje, tak to záleží pouze na nás uživatelích, na naších lobby a požadavcích...

[/quote]

Pouze..? Vznášet požadavky umí každý. Zkusils to předběžně projednat s někým, kdo by to pak byl ochoten udělat? Teď se tu bude řešit jestli to má smysl nebo ne, co by to mělo umět, ale máš někoho, kdo je ochotný k tomu sednout a prgat? Jak dlouho se tu volalo třeba po RSS? A s tímhle by bylo výrazně víc práce.

Myšlenka vypadá možná hezky, mně by se to taky možná líbilo a používal bych to. Ale jak moc je to reálné?

Souhlas..... pámbu nás ochraňuj před dobou kdy k výletu do přírody bude nutný internet. [H]

Add Vitek a Pepa...

Koukám, že jste ani jeden z Vás nepochopil jak by to fungovalo. Vybral bys 1. uživatele a 2. uživatele a vypsaly (vykreslily by se do mapy) body, které máte oba nalezené. Opravdu jsem to nemyslel jako nutnost při plánování společného výletu, ale jako možnost...

Add Vitek

pámbu nás ochraňuj před dobou kdy k výletu do přírody bude nutný internet. -> teď mi teda řekni, odkud stahuješ listingy než vyrazíš na keše?

Tak v tomhle případě by se podle mého spíš hodila možnost zobrazit body, které (ani | aspoň) jeden nenašel. A to asi nepůjde.

[quote] Tom Klíčník:

Venku je krásně, svítíčko sluní, kousy mouchají - nechcete se raději jít někam projít?

[/quote]

Jo, kdyby to šlo... teď můžu leda do kuchyňky a tam sluníčko stejně nesvítí.

Po zrušeni mapy na GC.CZ jsem přemýšlel jak generovat poměrně aktuální mapu českých keší. Aby získávání dat bylo z hlediska GC.COM "košer", nesmělo by se provádět z jednoho místa, ale aktualizace by posílali na server dobrovolníci. Celé by to mohlo fungovat zhruba takhle:

Malý prográmek na klientském počítači by si vyžádal ze serveru seznam cca 20 keší které je potřeba aktualizovat. Aktualizace se provádí pomocí čtení DOM modelu jednotlivých stránek GC.com přihlášením na dobrovolníkův účet. Poté se z přečtených údajů vygeneruje soubor, který se pošle na server. Takže se neposílá žádné heslo ani uživatelské jméno.

Výhody: statistika by obsahovala všechny hledače (nezávisle na tom, zda a jak kdo pošle svůj seznam nalezených), aktualizace by mohl posílat každý, kdo je přihlášen na GC.COM, nejenom PM. Existovala by zase mapa českých cache. GC.COM by takovouto mapu nemusel "odstřihnout".

Velkou nevýhodou je potřeba víc dobrovolníků, kteří by alespoň občas "pomohli" s aktualizací pomocí svého účtu (momentálně je cca 3300 českých keší funkčních) Další nevýhodou je nutnost upgradovat klientský prográmek v případě, že GC.COM změní DOM model stránek. To se ale za posledních půl roku nestalo. A třetí nevýhodou je že momentálně klientský program je jen pod Win.

Klientský prográmek (bez posílání dat na nějaký server)  mám napsaný, používám ho k aktualizaci “své” databáze. Dopsat posílání není komplikované.

No takže tím taky nabízím případnou programátorskou pomoc [:)]

Nejspíš jsem měl myšlenku více rozvinout. Znělo by to asi tak...... pámbu nás ochraňuj před dobou kdy se z geocachingu stane převážně úředničina a souboj o dokonalejší statistiky, pěkná procházka v přírodě pak zůstane už jen jako takový bezvýznamný doplněk.

Ještě abych odpověděl na otázku. Samozřejmě nemám nic proti internetu, geocaching beru ale pouze jako doplněk k pobytu v přírodě, ne opačně [;)]

Proto určitě nebudu patřit k těm kteří by si denodenně doplňovali nějaký statistiky a kochali se pohledem na stoupající čísla. 

Ahoj

vo vyvoji novych funkcii je Honza obmedzeny ramcovou zmluvou, ktoru podpisal s Groundspeakom, aby sme mohli

vobec narabat s datami Groundspeaku 

1 proti podmienkam zmluvy

3 z hlavy neviem 

2, 4 bude, ale az ked to Groundspeak technicky umozni, v zmluve to mame, ale rozhranie zatial nefunguje spravne

mozeme to neskor rozpisat, ak to bude niekoho zaujimat. 

Uff, Honzikovi se Osobni cachemapa nejak zalibila, ze ji chce protlacit na GC.cz [:)]

Kdyz jsem ja rozsiroval Pepovu verzi cachemapy fungujici na bazi Google Maps API o filtry, statistiky a dalsi vymozenosti, tak me nenapadlo, ze by to pouzivalo 9 cacheru z 10. Zkratka jsem si myslel, ze to pouzije ten, koho cisla zajimaji a ten si to stahne, naplni daty a da pripadne do profilu ci jinam. Takze s nejakym generalizovanim zde na GC.cz bohuzel ani ja nemohu uplne souhlasit, to by asi opravdu moc nefungovalo kvuli ruznym postojum cacheru ke statistikam atd. takze Honziku, bohuzel, asi z toho nic nebude, ne kazdy je tak statisticky chtivy [:)]

Jinak podobne funkce, ktere Honzik popsal, a to vcetne hledani vylucnych cachi (ne)nalezency 2 vybranymi cachery umi uz web It’sNotAboutTheNumbers, jehoz HTML vystupy uz ma rada cacheru ve svych profilech. Jedinou jeho nevyhodou je, ze je treba byt PM (vyzaduje vkladani My finds PQ).

GRR, kvuli chybe v systemu tohoto fora bohuzel tento duplicitni text nemohu smazat, tak ho aspon nahradim timto. Snad tuto nemoznost smazani prispevku casem admin opravi…

Uff, Honzikovi se Osobni cachemapa nejak zalibila, ze ji chce protlacit na GC.cz [:)]

Kdyz jsem ja rozsiroval Pepovu verzi cachemapy fungujici na bazi Google Maps API o filtry, statistiky a dalsi vymozenosti, tak me nenapadlo, ze by to pouzivalo 9 cacheru z 10. Zkratka jsem si myslel, ze to pouzije ten, koho cisla a hlavne mista vlastnich nalezenych/nenalezenych cachi zajimaji a ten si to stahne, naplni daty a da pripadne do profilu ci jinam. Takze s nejakym generalizovanim zde na GC.cz bohuzel ani ja nemohu uplne souhlasit, to by asi opravdu moc nefungovalo kvuli ruznym postojum cacheru ke statistikam atd. Takze Honziku, bohuzel, asi z toho nic nebude, ne kazdy je tak statisticky chtivy [:)]

Jinak podobne funkce, ktere Honzik popsal, a to vcetne hledani vylucnych cachi (ne)nalezenych 2 vybranymi cachery umi uz napr.web It’sNotAboutTheNumbers, jehoz HTML vystupy uz ma rada cacheru ve svych profilech. Jedinou jeho nevyhodou je, ze je treba byt PM (vyzaduje vkladani My finds PQ).

edit: nevite nekdo, zda uz konecne administrator opravi tu nemoznost smazat prispevek, ktery se omylem zde posle 2x? Dosud to hlasi chybu ze to nelze provest u obou prispevku, a to nejsem sam, komu to dela…