Ale no tak panove.... nechci se zastavat Picodasu neznam jejich politiku, ale jako dovozce vim sve a to:
1/ musi probehnout nejaky schvalovaci proces - plati dovozce
2/ preklad manualu, tisk, servis - plati dovozce
3/ CLO, DPH .... - plati dovozce
4/ a mnoho dalsiho... takze toto vse je potreba zapocitat do ceny a protoze nas CZ trh je velmi velmi velmi malej tak rozpocitani nakladu bude asi vetsi na prodane kousky nez v jinene vetsi zemi:-(
Libore, tohle je jasné. Však taky nikoho nenavádíme k hromadnému šedému dovozu. Konečný spotřebitel má ale právo na individuální nákup tam, kde je to pro něj výhodné. Musí samozřejmě počítat s tím, že k nedostane Topo Czech a příslušenství, musí se smířit s náročnější a snad i nemožnou reklamací. Může si ale vybrat.
Když jsme v EU, nestačí u takového zařízení, kde není žádný vysílač, centrální schválení? Mohu-li navíc srovnávat s mobilními telefony, tak tam zajišťuje překlad a tisk centrála, Češi dělají jen korektury. Vzhledem k chybám lokalizace, se kterými se v Garminech dlouho setkáváme, předpokládám, že se to u nich také dělá někde daleko. Další věcí ale je, jestli jim náklady přímo nenaúčtují.
Mimochodem: u autonavigací je také nutné schvalování, překlad, tisk a servis. A jsou tady přitom levnější než v USA. Osobně si myslím, že za vyššími cenami turistických navigací je do značné míry nedostatek konkurence. Neexistuje v podstatě žádná alternativa, nic než Garmin na trhu není.
Jeste pred nedavnem byla konkurence velmi silna, protoze jak tvrdi vsichni Magellanisti, jejich pristroje uz davno umely to, co Cx od Garminu umi az ted, mely pametove karty i lepsi citlivost nez SIRFIII atd. Cim je ale Garmin u nas prevalcoval byly mapy pro CR. A ty prave pridodaval Picodas, zatimco k Magellanum nebylo u p. Stadlera nic. Na zapad od nasich hranic je mapove pokryti srovnatelne a proto tam konkurence tlaci ceny dolu. Ja jsem Picodasum vdecny, ze se nas ujali (jo, jasne zadarmo to nebylo, ale Magellanisti nemaj nic ani za penize :-)) a proto nelituju a kupuju u nich, podporujice tak radeji ceskou firmu, protoze bez tech map by nam vsem byly GPSky at uz z USA ci EU na dve veci (vlastne na jednu). V evropske verzi je navic hned routovatelna mapa Evropy, zatimco v americke neni vubec nic, co by se tu dalo bez dalsich investic hned vyuzit. A jelikoz mapa je vazana na konkretni pristroj, nema ten kdo uz mapu koupil do stare GPS co by do nove dal. Takze se zmenou GPS prichazi dalsi nezbytny vydaj. O zaruce ani nemluvim, skudlit u sloziteho outdooroveho pristroje za mnoho tisic penez na tomhle je rekneme nemoudre :-).
Kvůli pár korunám bych to takhle nedělal. Ale novej tady za 17.000 s daní nebo za cca 8.000 v USA je už sakra rozdíl. Jasně, ještě ta mapa. To je 2.000 a pořád je to velkej cenovej rozdíl a mapu si můžu koupit i později. Doteď jsem se bez mapy v GPS obešel a hledání jsem si dost užil.
Nedávno jsem psal do nějaké diskuze tady, že nechápu, proč jsou Garminy tak drahý, a že sirfIII jako chipset je levnej a nevím, proč ho nedávají do levnějších přístrojů. Zdá se, že jsem Garminu trochu křivdil, protože on vyrábí relativně levný přístroje, akorát to tady překupníci(resp. asi oficiální dovozce) neúnosně předražujou. Možná je to obchodní politika Garminu, těžko říct.
E-bay je jeste trochu jina kapitola, vetsina podobnych nabidek je reklamniho charakteru za temer dumpingove ceny a jejim smyslem reklama - propagace obchodnika, ktery si z teto transakce odepisuje ztratu, takze rozdil v cene zaplati nemecky obcan z dani :-). Bezna cena v kamennem obchode je jeste jinde (vyssi) a je dana velikosti trhu - u nas je mensi trh, nizsi obrat ale srovnatelne naklady = vyssi cena.
Pokud jsou ceny na konkurencnim trhu temer srovnatelne s nasim dominantnim, pak bych to videl tak, ze Garmin by vlastne mohl u nas jeste klidne pridrazit, kdyz tu zlikvidoval konkurenci :-).
Autonavigace je v nasich evropskych podminkach s dokonalym znacenim a hustou dalnicni siti relativne nova hracicka, kterou de fakto malokdo opravdu potrebuje, takze se musi prodejci zatim podbizet. A konkurence je tu nepomerne vetsi (Garmin, tom tom, a jeste dalsi, ted si nevzpominam :-)) . A vyvoj mapy roli hraje taky, u autonavigace jeste mnohem vetsi nez u outdooru. Dokud nebyly, nemela autonavigace smysl.
To bych si tak jisty zAse nebyl ja osobne jsem byl zrovna pred cca 14 dni v Praze v Picodasu prave pro reklamaci 60CSx. Uplne se zblaznila a delala uplne blbosti. Taky tvrdili ze to v zivote nevideli, ale pokazit se muze vsechno. Je to preci jenom pristroj a nic neni uplne dokonale … Kazdopadne i s takovou variantou pocitat musis.
Jarry: S dumpingovými cenami na Ebayi moc nesouhlasím. Nemám to ověřené, ale nevěřím. Řekl bych, že jsou adekvátní k našim levným internetovým obchodům s pár procenty marže. Pro porovnání jsem nebral ceny v dražbách, ale vždy přímý nákup.
Říká se, že pro navigaci po USA stačí mapa A4. Silnice jsou pravoúhlé s logickým značením, není kam moc odbočit. Města jsou také přesná očíslovaná mřížka. Evropa je vůči tomu horror, takže argument s tím, že u nás je navigace zbytečná, neberu. Naopak v této branži jsme mnohem dál než Amerika.
Pro srovnání. V oblasti EMEA se v první polovině roku 2006 prodalo 4,8 milionů přenosných a mobilních navigací. V Americe to bylo 1,1 milionu. V Asii mimochodem ještě méně. Západní Evropa má celosvětový podíl 69,9 %, USA 15,7 %.
Ale konkurence, to ano. Výrobců autonavigací je spousta, Garmin má velmi silnou konkurenci. V turistické oblasti je ale sám, tady mu nekonkurují levní asijští výrobci, Magellan je mrtvola a Bushnell, co teď začal v Americe nabízet své outdoorové přístroje, k nám ještě nedorazil. A kvůli mapě asi ani nedorazí.
[quote]
abakus: ... Nedávno jsem psal do nějaké diskuze tady, že nechápu, proč jsou Garminy tak drahý, a že sirfIII jako chipset je levnej a nevím, proč ho nedávají do levnějších přístrojů. Zdá se, že jsem Garminu trochu křivdil, protože on vyrábí relativně levný přístroje, akorát to tady překupníci(resp. asi oficiální dovozce) neúnosně předražujou. Možná je to obchodní politika Garminu, těžko říct.
[/quote]
Jojo, jsou předražený, ale jak jsem psal nejde jen o SiRFIII, ale i o celkové provedení, konstrukci, slot na mSD, helixku, kvalitni napájecí část se stabilizatorem, těsnění konektorů, kvalitní nerozbitný plast, kvalitní klávesnice a displej - prostě je to vlajková loď Garminu. A každý takový výrobek se firma snaží vždy prodat za víc. To následné předražování v Evropě je bohužel pravda. Ale každá firma žije především ze zisku z prodeje, a jak známe, v Evropě je prostě draho, i pro firmy. Takže já mám Picodas rááááááááááád [:)]
No, včera jsem si přes známou, která žije v USA objednal tohoto Garmina. Po zjištění všech stavů mě přijde na 385 USD včetně bankovních poplatků za převod peněz… I když bude “prázdný”, myslím, že doplnit si ho tady už vyjde ve výsledku mnohem levněji než ho tady koupit…
Pokud jsem u sve 60CSx najel na stranku vyskomeru a soucasne jsem mel zapnuty zaznam prosle trasy, tak se obraz na displeji zacal ztracet az se GPS vypla. A to pravidelne.
[/quote]
Tohle byl myslím bug v jedné určité ranné verzi FW, pár lidí si na to stěžovalo. Možná to vyměnili za jiný kus, kde byla už verze vyšší.
Tak jsem ji koupil. Zaplatil jsem za ní v Amazonu $395, poštovné jsem měl $7, protože jsem ji chtěl mít co nejdřív, taxa byla 7.5%. Odeslal jsem kupón na $50 rebate a teď mi po 5 týdnech přišel šek. Takže vlastně ta GPS vyšla na $345.
Ja jsem ji na ebayi koupil nekdy na prelomu rijen/listopad a i kdyz jsem chtel po prodejci, aby tam nikam nepsal cenu tak nechal balicek pojistit na $200 a v Praze to prohnali pres celnici a zaplatil jsem z tech dvou stovek 19%. Postovne me vyslo na $35, ale i tak ji mam celkem za asi 10500. nepocitam mapy TOPO. Jsem z ni nadseny a moznost, ze by na ni neco odeslo a musel bych ji reklamovat si nejak nepripoustim.
Jinak existuje moznost si zridit postovni schranku na myus.com, kam si muzete z USA nechat cokoliv poslat a z te schranky se vam to potom posle domu. Takze se nemusite na ebayi soustredit pouze na prodejce co to posilaji worldwide.
Co jsem pozoroval pri mimozarucni oprave, tak Picodas poskytuje tak leda sluzbu "uschova pristroje bez opravy": prineses jim pristroj do Nusli, slibi ti, ze se do 3 dnu ozvou s odhadem ceny opravy, nechas ho tam lezet 14 dni, pak si pro nej prijdes, na podpis ti ho vydaji zpet a muzes vyplnit supportni request na garmin.com (to muzes uz na zacatku, bez vyuziti sluzeb uschovny). Ozvou se ti z Garmin Europe, ze mas GPS vypnout a zapnout, nebo resetnout, kdyz to nepomuze, tak ti prideli cislo, se kterym posles pristroj do servisu Garminu v Anglii, a kdyz mas stesti jako ja, tak je zavada prohlasena za software error a obratem ti prijde zpet novy pristroj, aniz by po tobe chteli neco platit.
Takze cena navic za servis je neco pres stovku za doporuceny balik do UK (mozna vic, 60ka je tezsi nez Geko), zaruka je v US standardne jen 1 rok, a jeste muze byt problem s uznanim zaruky u zbozi z aukce - viz FAQ (to chce asi overit u prodejce, jestli ti k tomu da potrebny original sales receipt).
EDIT: tohle byla odpoved na abakusuv prispevek, ze se GPS da nechat opravit u Picodasu, moc tohle nove forum nepouzivam a nejsem zvykly, jak tu funguje citovani.
Tak jsem se stal šťastným majitelem CSx za cenu opravdu srandovní...
Pro ty z vás, koho to zajímá, jsem postupoval takto:
1. Doletěl si do New Yorku
2. Objednal si na eBay, připlatil expresní dopravu a nechal si to poslat na adresu v NY.
Ve skutečnosti to probíhalo tak, že jsem si objednal přes eBay, trošku mě překvapilo, že mně to hned napsalo, že jsem vyhrál aukci a pak mě to forwardlo na eshop zgear nebo tak nějak, kde jsem už měl v košíku CSx s poznámkou, že jde o objednávku z eBay a byla u toho inzerovaná cena z eBay. Jelikož jsem si to nechal poslat z jiného amerického státu, tak jsem to dostal za cenu bez daně (která je 8,3%). Připlatil jsem si za expresní dodávku do druhého dne, takže mě doprava vyšla na cca 20 USD. Chtěl jsem zaplatit pomocí PayPalu, jenže jsem zjistil, že jako uživatel free služeb můžu přes PayPal posílat pouze do 100 EUR. Tak jsem zaplatil kartou přímo prodejci a bylo to. Nezvládl jsem to do 4 p.m., takže expedovali až druhý den, gpska mně tedy došla od platby za dva dny. Úplně nová, originálně zabalená, obsahuje gpsku, klip na opasek, datový kabel, CD s mapsource a jakousi víceméně nepoužitelnou celosvětovou mapou a anglické manuály.
Když jsem se pak podíval do banky, kolik mně strhli za platbu, tak to bylo bez pár korun 8,5 tisíce.
Tož tak. Ještě si pořídím českou topo, takže celkem to vyjde na cca 10,5 tisíce.