V urgentním ohrožení života se ocitla tradička [cache]GC1E870[/cache] Most Radosov. Momentálně je kvůli ztrátě od revírníka disablovaná a odtikává jí deadline do cca 17. července. Vzhledem k tomu, ža owner mne svými geo(ne)aktivitami zrovna nepřesvědčuje o tom, že by v tomto vymezeném čase provedl údržbu ("nejčerstvější" nález má z prosince loňského roku /kuriozní shodou okoností na jedné z mých keší :-)/, nezbývá, než úsilí o obnovu a záchranu téhle keše předhodit karlovarskému kačerstvu obecně. Já osobně tam na vzdálenost 100 km nijak v tom omezeném zbývajícím čase zasáhnout nemohu, takže důrazně nabádám karlovarské kačery jednoho každého a všehchy dohromady, aby provedli fyzickou obnovu té keše a dokopali ownera k jejímu virtuálnímu enablování, ať o ni nepřijdeme. Jelikož ji vnímám coby tématu tuze přiměřenou geoturistickou keš při význačné technické památce, nadto už léty dost osvědčenou, pokládám eventualitu jejího zániku za nanejvýš nepřijatelnou a nežádoucí. Takže, ať už jednotlivě nebo zbuntovaně, přiložte ruku k činu a hleďte ji zachránit.
A, pokud by se to s dotyčným ownerem Island968 obecněji vyvíjelo nějak směrem k neaktivitě, možná záhodno uvažovat i nad ochrannou rukou, popř. adopcí i u ostatních několika položek, které má pod sebou. Mariastock snad (doufám) ještě během těch to prázdnin v rámci Skokovské stezky budu mít možnost překontrolovat a materiálně zaopatřit (pokud by co potřebovala) osobně. Stran těch ostatních nemohu slíbit nic; to si vezměte coby GeoWestovní předsevzetí vy.
Takže Most Radosov momentálně figuruje na bookmarku kriticky ohrožených keší Zeleného kříže. Spoléhám na vás, že do těch dvou týdnů se vám ji podaří zachránit.
Jinak, v rámci menší expedice, která se mi k vám poštěstila před dvěma týdny, jsem u Bochova cíleně provedl kontrolu a generální údržbu osiřelé tradičky [cache]GC50GKH[/cache] HRAD HARTENSTEJN. Tam to byl již neaktivních autorů mili_cz jasný případ a místo dezolátní a děravé náhražky teď je 100% fit pěkná krabička se vším všudy. Jen by tedy potřebovala, aby si ji někdo z karlovarských kačerů vzal pro budoucnost na dozor a ideálně, budou-li autoři kontaktovatelní, i adoptoval. Je to geoturisticky, vlastivědně i krajinně tuze hodnotná a jinak léty osvědčená a na starost bezproblémová položka, které chybí jen to, aby ji měl pod sebou někdo z aktivních kačerů, a ne "mrtvé duše". A tu podotýkám, že ona má okolo toho Bochova ještě jednu stejně osiřelou sestřičku, věnovanou tamní studánce. Na tu jsem se nedostal, takže žádnou údržbou neprošla. Nicméně, co jsem viděl logy, dost návštěvníků tam vyjadřuje veskrze pozitivní dojmy z toho místa, takže se lze domnívat, že i ona je celkem smysluplnou a záchranu zasluhující keškou; zkuste se někdo postarat i o tu.
Tolik zcela konkrétní aktuální případy. Obecněji vzato, bylo by pro budoucnost dobré, kdyby se někdo/někteří z karlovarských kačerů pomáhla v podobných věcech organizačně angažovat. Přinejmenším upozorňováním dalších místních geokolegů a geokamarádů (SZ či eventově per huba; velká většina místního kačerstva asi tohle fórum vůbec nesleduje, aby se všimla) na tyhle keše, co vyžadují údržbu, dozor či adopci. Samozřejmě, když se na zelenokřížových aktivitách budete na místní oblastní úrovni podílet aktivněji vlastní detekcí a organizačním zaopatřením podobných případů, bude jen a jen dobře. Tak co? Zhostí se někdo pro tyhle záležitosti role místní hlásné trouby a adopčního dohazovače?