Cau hledaci, parkrat se mi stalo, ze jsem se na jedne kesce ukazal uz po druhe. Je mozne si znovu zahlasit “found it” nebo bych mel pouze psat “write note” jako dosud? Popripade neni nejak obecne dano, po jake dobe mohu logovat “found it” znovu? GC system mi v pohode dovoli zadat dalsi nalez.
Tak nevím, jak ostatní, ale já považuji dvojité, trojité atd. nálezy jedné a téže kešky za něco, co není ani trocu košér. Už víš, kde se cache ukrývá, takže to, co dělá geocaching geocachingem, tj. chození s GPSkou a hledání ukryté krabičky tady padá (a podle mě to pak z GC dělá opravdu jen honění se za body a to ještě nepříliš poctivé...)
Když se mi to občas stane u některé z mých keší, osobně takovéto chytráky vyzývám, aby si log změnili na Write note, jinak jim ho smažu. Jen jednou jsem to nechal být, protože jsem cache přemístil do nové skrýše, takže daný cacher musel kešku najít znova, ale to je jen výjimka potvrzující pravidlo...
Opakovane found it na jedne cachi nalezene na stejnem miste ROZHODNE NE! Uz z principu - ten log se jmenuje “found it” tedy nalezl jsem, ale podruhe, poxte preci uz nic nehledas, jdes najisto…
Zamysli se, proc se geocachingem zabyvas a budes mit jasno. Jestli je to pro radost z hledani a nalezani, pak je pro Tebe logovani spis jen prostredkem pro udrzeni prehledu kde jsi byl ci jeste nebyl a vicenasobne logovani na jedne kesi je blbost. Pokud jsou pro Tebe prioritou body, pak se zaloguj na jedne kesi tisickrat a kochej se jaky jsi super nej kacer (a jak jsi s ostatnimi vydupal). Ja osobne bych se vsadil, ze patris do prvni skupiny, jinak by ses neptal, pekne potichounku honil body a neupozornoval na sebe. Ono asi ani pro provozovatele groundspeaku body nejsou prioritou, jinak by vicenasobnemu logovani zabranili, to je trivialni zalezitost.
Už jsem tohle tady řešil…ale z jiného důvodu. Protože na keše v okolí chodím koukat každou chvilku když se tam objeví nějakej coin nebo tb, tak to jsem neřešil. Ale stalo se mi že jsem jednu z místních keší po ukradení opět hledal půl hodiny na jiném místě. I tenkrát jsem si napsal pouze note. V tomto případě bych found it uznal, ale při opakovaném chození na keš..ne vůbec…
Opakovaný nález je podle mě možný jen v případě, že autor kešku přemístil. Ale i v tomto případě by měl autor uvést v listingu, že opakovaný nález uznává.
Např. na Most dr. Edvarda Beneše se po změně umístění určitě vypravím ještě jednou, ale stejně zapíšu jen "write note".
Já pro jednoduchost zastávám pravidlo "jeden waypoint, jeden log". Pokd se keška přemístí a waypoint se nezmění, tak znovu found it neloguju, pokud se umístění nezmění, ale waypoint jo, tak loguju. Zatím se mi ale nestalo, že bych logoval dvakrát stejnou kešku (mámn na mysli ten druhý případ).
A logovat kešku se stejným wapointem na stejném místě? Zásadně NE!
Přesně. Taky můj názor. Podepisuju.
Ak autor vyrazne zmenil umiestnenie skryse (hoci zostala na webe s rovnakym waypointom), zalogujem found it, pokial to on vyslovene nezakazuje. Nove miesto si chcem predsa tiez pozriet a cache ukrytu inde ako predtym hladat musim, no nie?
Zatial mam takyto dvojity nalez na jednom waypointe (Konigswarte TB hotel v Rakusku) a planujem opakovane hladanie dalsieho (GC Drazdiak v Blave).
V jednom případě jsem si zalogoval keš 2x, kdy nám původním nálezcům autor e-mailem nabídl nové hledání po přepracování listingu a změně místa uložení úplně jinam. Je to defacto nová keš se stejným názvem, tak proč ne. Dělal jsem to i trochu ze zvědavosti, kde se to všude promítne.Nemám ale důvod to dále opakovat, když je tolik jiných úplně nových keši.. Myslím že to není nic proti ničemu. Nesouhlasil bych ale s logováním stejné keše na stejném místě. V USA je to ale prý běžné.
EDIT: Nezdůraznil jsem, že se zalogováním jedné stejné keše na tom samém místě taky nesouhlasím. Zároveň ale respektuji, jestliže owner zcela předělá keš, umístí ji jinam a do jiné schránky, případně z tradicionálky udělá mysterku a nabídne nové logování, tak v tom nevidím až takový problém. Já jsem to sám u jedné ze svých předělaných keší také nabídl. A pro značně zvýšenou obtížnost zdolání, rád opakovaný log uznám.
Moje vlastní keš W-m Skalička byla již 2x ukradena a za pomoci I+B+M+H teamu byla obnovena na úplně jiném místě a zatím jsem neměl možnost si ji zkontrolovat a tak ji budu vlastně taky teprve hledat. Nebyl by to taky dobrý důvod pro Found it? Píši to jen jako příklad toho, kolik je možných důvodů pro Found it. Samozřejmě souhlas s Abakusem, jeden waypoint jeden Found it.
Tak právě teď se mi stal podobný případ zde: Kostel sv. Jiri
Pokud někdo tedy bude mít chuť navštívit znovu toto historické místo, tak found it rozhodně mazat nebudu.
Jak je to pak vlastně s druhým FTF? ![]()
opakovaný "nález" keše na témže místě = rozhodně maximálně write note (mám-li k tomu vůbec důvod - např. výměna hitchhikerů). to bych pak moh honit body tím, že bych 2krát denně logoval keš, která je asi 50m od "mé" autobusové zastávky... což ale rozhodně není smysl GC.
nový nález keše, která mezitím změnila skrýš (a většinou i sebe sama, neboť mezitím byla ukradena) - zejména u traditional bych s tím neměl jakýkoliv problém. vždyť hledám znovu, nevím o moc víc než když jsem tam byl poprvé. nicméně ne každý owner (a na ownerovi myslím hlavně záleží) má takový názor - někdo rovnou napíše "nová krabička, nová skrýš = nový bod", jiný spíš než aby to explicitně zakazoval vyzve po druhém "found it" ke změně na write note. setkal jsem se s obojím - nutno dodat, že to první bylo v situaci, kdy jsem na původním umístění reportoval ztrátu a pak si šel pro obnovenou, druhé na Mokropeském jezu, kde mám STF, keš následně byla kvůli kritice umístění přemístěna a když jsem příště měl výlet okolo, neodolal jsem a kouknul na novou skrýš - jinak v podstatě nemám důvod chodit na už navštívené keše vyloženě kvůli nim. něco jiného by asi byla keš na konci opravdu náročné turistiky - např. na Grossglockneru - kde bych opakovaný log téže keše akceptoval, přeci jen tam už opravdu nejde o bod, ale o celo-/několikadenní túru ;-) ale to v českých podmínkách asi moc nehrozí.
a co se týče multin či mysterek s přemístěnou finálkou - pokud se nezměnila trasa multiny/šifra, jen místo finálky, řek bych že spíš ne. Přeci jen tam už o tu finálku tolikrát ani tolik nejde. Např. Loki's mystery si rozhodně znova zalogovat nepůjdu - vím, že byla zničena a přesunuta, ale protože na náročném luštění se nezměnilo zhola nic... co by na tom vlastně bylo nového? Naopak, na Black horse se výhledově znova chystám, protože tam byl krom umístění keše změněn vlastně celý listing i úkol, zůstal opravdu jen ten waypoint...
druhé FTF? spíš ne, to už prostě "není ono", myslím že ani spousta lidí enably a přemístění neregistruje...
No je to skutecne na autorovi kese jak bude uznavat dvojite nalezy. Ja osobne dodrzuju pravidlo jeden waypoint jeden bod. A jsem radsi pokud nejaka keska zmeni misto i listing tak je skoro lepsi ji archivovat a zalozit znova nez jen povolit dvojity nalez a to z jednoducheho duvodu a to ze pak je bordel ve statistice
at uz v GSAKu nebo nejakych vlastnich generovanych ;). U tradicnich kesek pokud jsou porad na stejnem miste jen se posunou o par metru do jineho
ukrytu tak sice se muzu prijit kouknout na novej ukryt ale nezaloguju to jako novy nalez, protoze pro me je GC vetsinou o ceste a hlavne
miste nez o hledani na miste, ale je to na autorech.
A co se tyce logovani vlastni kesky kdyz mi ji schova nekdo nekam a ja nevim kam, no nevim no, myslim si proste ze kdyz uz t kesku mam zapsanou v zalozenych tak by v nalezenych nemela co delat ;).
Ano, je to opravdu věcí ownera, zda chce opakované hledání, či nikoliv. V obecných pravidlech se o několikanásobném logování nepíše vůbec nic. Tvůrci pravidel to naprosto ponechali otevřené a závislé na vůli vlastníka a nálezce. Proto se můžeme setkat s tím, že ve světových statistikách je mnoho nálezců s desítkama tisíc nalezených keší. U nás v CZ je nepsaná zásada 1x waypoint code = 1x found-it. Ale je to jenom zvyklost, nikoliv pravidlo hry.
Zas tak velkej bordel ve statistice to nedělá. GSAK pouze vygeneruje například: 101 Finds on 100 unique Geocaches
Nález vlastní kešky může být pro někoho docela zábava, ale logovat to jako found-it je pi.blbost. Nic víc.
Já se řídím tímto a koukám, že nejsem sám:
Pokud se jedná o stejný WPT např. GC12M0N, tak tam dva Found it logy být nemůžou.
Pokud je keška zaarchivovaná a na úplně stejném místě vyroste nová se stejným jménem, ale jiným číslem WPT, je to důvod dát Found it (i když jsem ji vlastně nehmusel hledat).
Pokud jsem majitel keše, nemůžu na ni dát Found it. Existuje vyjímka a to pokud jsem keš našel a až někdy následně adoptoval od původního majitele. Majitel při kontrole dává Owner maintenance.
Pokud kešku přesunu a třeba i zvětším pixlu, stále se jedná o tu samou keš, která se vztahuje k určitému místu a dvojité logování neuznávám. Jen to že jsem ji musel hledat, prostě není důvod dát “Found it”. Mám dojem, že pár lidem chybí volba “Visited” a volba “Write note” jim nepřipadá jako adekvátní.
Prostě Found it jen označuje kešku jako mnou navštívenou a slouží jako attribut pro filtrování při PQ nebo změněnou ikonkou na mapě.
A připadá mě divné, že někteří autoři přímo nabádají 2x logovat kešku pokud při logování splním nějakou podmínku např. mám narozeniny,…
v souvislosti s tímto tématem bych se chtěl zeptat jak se dívají zkušenější kolegové na situaci, která nastala na jedné keši u HK, kdy si jeden z geokolegů keš našel zalogoval ji, počkal si až tam někdo vložil GC a šel si pro něj. Je tento postup v souladu s pravidly?
Nevidím v tom zase až takový problém, pokud si ji zaloguje jen jako Note a ne jako find. Může mít domluveno s majitelem TB, že ho vyzvedne a posune dle jejich dohody dál nebo tak něco. Sbírat TB snad žádná pravidla pokud je posuneš dál nezakazují.
gc a tb maji cestovat, proto jejich vyzvedavani a ukladani z/do nalezenych kesi je zcela volne
to je uplne normalni postup, tedy jit si vyzvednout coin, nebo TB do jiz nalezene kesky, jde hlavne o to aby se pomohlo dane veci na ceste.