OREGON - rozdíl mezi modelem 200 a 300

Mám dotaz pro znalce. Jelikož už mě štve, jak Legend ztrácí signál pod každým keřem, rozhodl jsem se koupit něco pořádného. Řešil jsem šedesátku nebo Oregon. Nakonec jsem se rozhodl pro Oregon, ale vzhledem k tomu, že rozdíl mezi modelem 200 a 300 je asi 2.000,- Kč, chtěl bych se zeptat na podstatné rozdíly. Parametry si samozřejmě mohu porovnat, ale mě zajímá spíše PRAKTICKÁ využitelnost výbavy, kterou má 300 a chybí modelu 200 - tedy především el. kompas a barometrický výškoměr. Přijdu o hodně, pokud zvolím model bez nich ? A dále, má model 200 nějaké další zjevné nevýhody proti modelu 300 ? Díky za radu.

Ze stejného důvodu jsem kdysi řešil jesli mám koupit 60Cx nebo CSx. Taky byl rozdíl asi 2500 Kč a technicky taky jenom výškoměr a kompas. Nakonec jsem se rozhodl ušetřit a barometrický výškoměr a el. kompas mi za ty více než dva roky, co to používám ani jednou nechyběli.
A další podstatný rozdíl, jak jsem si to tak kdysi porovnával je ve vnitřní paměti.

Sice mám taky 60ku, ale jsem zastánce toho názoru, že el. kompas je úžasná věc a GPS bez něj bych asi nechtěla. Připadá mi jako velká výhoda. Výškoměr jsem zatím nevyužila…

Přesně tak, jakmile jednou poznáš kešování s el. kompasem, už se ti ke staré GPS nebude chtít nikdy vrátit. Ona ta šipka totiž ukazuje kterým směrem se vydat i když stojíš, žádné chození sem tam, aby se šipka pohnula.. pak zase zpět..

Myslím, že to za těch pár korun navíc rozhodně stojí.

Resil jsem podobnou otazku a nakonec se rozhodl usetrit. Oregon 200 zatim slouzi vyborne, mel jsem trosku strach, ze nebude stacit misto v pristroji, ale GPX mam na karte a vsechno vali perfektne:) Kompas mi zatim nikterak nechybel

Díky všem za info. Takže to vypadá, že se bez kompasu a vejškoměru obejdu. Pokud tomu dobře rozumím, když do Oregonu 200 se směšně malou vnitřní pamětí vrazím třeba 2 Gb SD kartu, budu na tom stejně jako bych měl Oregona s 2 Gb vnitřní paměti ? Není tu nějaké omezí např v používání map, ukládání informací o keších apod ? Má pro geocaching Oregon 200 proti třístovce nějaká zjevná omezení ?

Bez kompasu se obejdeš, jen při Wherigo keškách to budeš mít hodně složité, tam je kopas k nezaplacení. Já ho jinak nepoužívám, abych ho nemusel kalibrovat, ale na wig kešky si ho zapnu.

Omezen budeš na kartě u obou přístrojů na 4GB, tzn. pokud budeš mít víc map než 4 GB pak máš s 200kou smůlu a u 300stovky se ti vejde ještě něco do interní paměti, otázkou je, jestli tolik map někdy budeš potřebovat a i tak se to potom dá řešit výměnou karty.

To omezení na 4GB se ale týká velikosti jen jednoho souboru, z důvodu formátování paměťové karty… Když si ale šikovně vytvoříš různé sety map, tak jich na kartě můžeš mít Klidně až 8GB. Mapy se totiž dají uložit jak v gmapsupp.img, tak i gmapprom.img… Jen teď nevím jestli takovou kapacitu zvládá i Oregon.

Takový dotaz a jak je to se spotřebou?

Lovival jsem s externim modulem Nokia LD3W a byla to pohoda, ale od doby co mam oregona a elektonicky kompas, tak chudak lezi doma nekde v kesovaci krabici. Bez kompasu uz bych GPS nechtel…

Přesně to nelze určit - záleží na baterkách, podsvícení, co se zobrazuje… Ale ze normálních podmínek s 2000mAh bateriemi to je tak na dva dny turistiky

Super, tady se člověk dozví věcí, díky všem ! Když si vezmu svojí starou dobrou buzolu, budu na tom stejně jako s Oregonem s kompasem ?:smiley: Myslím z hlediska praktické využitelnosti - např. na to Wherigo ?

Kompas v oregonu má své využití i při obyčejných keších (jak už někdo psal). Buzolu ale nenahradí, není tak přesný (viz obrázky) - rozlišení 15° je schválně, nemá cenu si hrát na jednotky stupňů

To sice můžeš, ale Oregon umí pracovat s těmito dvěma soubory pouze v interní paměti, na kartě ten druhý soubor ignoruje, zkoušel jsem to nedávno.

U Wheriga jsi odkázaný jen na šipku, nevidíš tam mapu, takže potřebuješ, aby Ti šipka ukazovala i bez pohybu správným směrem, jinak musíš pobíhat a zjišťovat, jestli jsi zrovna trefil ten správný směr.

Aha, to jsem zatím nezkoušel. Myslel jsem, že je jedno kde ty soubory jsou. Tak se omlouvám za dezinformaci…

Mam dvoustovku … v přístroji mám atlas 8, adresy, a topo CR pro a SR pulka gigove karty je urcite volna. Kompas a vyskomer mam v hodinkach. Proti tristovce neposila data, nevydava zvuky a nemá budík. Nejak mi to ani nechybi.

No ja zas sel zamerne do Oregona 300 predevsim kuli pameti a tomu kompasu.

Tuhle jsem kompas na jednom lovu potreboval, nebot jsme musel stanovit azimut, coz take Oregon 300 umi no a pak ocenuji vetsi pamet a moznost bezdratoveho prenosu. Kor kdyz jdete s nejakym coloredistou a ten ma spocitane waiponty a vam se to nechce opisovat, vynikajici pri hromadnem odlovu.

Ale verim ze 200 je plne dostacujici, jen si rikam ze kdybych mel uz investovat takovou castku do nove GPS tak rozdil uz neni takovy jako kdyz se Oregony u nas zacaly prodavat.

https://buy.garmin.com/shop/compare.do?cID=145&compareProduct=14902&compareProduct=14903

U zkouseneho Oregona 200 oproti memu Coloradu 300 jsem v menu postradal volbu Garmin Spanner.
Tzn. pri pripojeni externiho napajeni se automaticky prepne do prenosoveho modu, takze treba v aute je provoz (navigace) mozny jen na baterky :(.