Ahoj,
tak nějak jsem si začal chystat vlastní kesku a pro jistotu si procetl pravidla (a to jsem asi neměl dělat :-). Tak mam dvě otazky:
Opravdu musí být souhlas vlastníka pozemku, i když je keška na veřejném místě ? A kontrolují to revieweri, nebo je to na vaše triko? (tahle je spis recnicka, je mi jasné, ze pokud není keš na nějakém citlivem miste, asi na to každy "peče". Jen by mě nemile překvapilo, až si to dam všechno dohromady a odešlu na publikaci, tak se mi nevrátilo, že chce reviewer povolení majitele pozemku. Ale to se hádám nestává . ALe s ohledem na pravidla mě to zaujalo)
jak ověřujete vlastnika pozemku? Klikat a hledat to na katastru je pěknej vopruz. Nexistuje nějaká víc friendly mapová aplikace?
To máš těžký. Ono dnes je všecko něčí, tedy každej pozemek má majitele.
Záleží, jak moc si důsledný a jak moc může toho majitele prudit geo provoz na pozemku
Pokud to nedáš někomu na zahradu, případně pod okna, tak by to mělo bejt OK…
(Ale počítej s tím, že nějaká babka, nebo jinej supervizor ti geo život může zkomplikovat vždycky…)
Jeje, diky za nakopnutí. Tuhle adresu jsem už zkousel, ale nefungovala mi a teď jsem zjistil, ze mi ty katastralni ficurky blokoval Adblock. (4x na hlavu plácající smajlík s očima nahoru…). To klikátko je sice stejne nepresné jako na katastru, ale funguje to o hodně rychleji
Ono nic přesnějšího, než katastrální mapy asi dostupné není. Co se týče přesnosti, nesedí ani ortomapy. Katastrálky nejsou ve WGS84, ale v Křovákovi (S_JTSK) a přepočet taky může něco udělat. Ale největší chybu udělá turistická GPS. Takže dohromady jde o metry.
Katastr2 je mashup google map a WMS služby ČUZK. Proto ty mapy jsou stejné jako v nahlizenidokn. Pokud chceš, můžeš si tuto wms službu přidat jako překryvný obrázek do Googlu earth. Já to používám, pokud by byl zájem, popíšu postup. Adresa této wms služby je
ale kdo si ji umí připojit do nějakého GISu, nebo Googlu earth, asi už ji bude znát. Vidím ale, že ČUZK toho teď zpřístupnil mnohem víc, vč. ZM10 (mapa 1:10000) a ZABAGED, to se mi ale v GE zobrazuje s nějakou špatnou transformací.
Ano, to je opravdu hodnotná rada. Nakonec to může dopadnout jako http://coord.info/GC2NJD9, co na tom, že je to soukromý majetek, vždyť o nic nejde, že…? Ať se majitel klidně postaví na hlavu, je to hra a bod je bod. Zajímavý log z této cache: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=a7cc84a2-271b-49ed-8105-8a38d2bd1e23
Při zakládání je potřeba použít zdravý rozum. Obecně nevadí cache ve veřejně přístupném místě, typicky les nebo park. Umístění by mělo zohlednit davy geocacherů, kteří jsou při hledání často neohleduplní k přírodě a místo mozku používají brutální sílu. Pokud se jedná o vzácnou přírodní lokalitu nebo jiným způsobem zajímavé místo, je na místě buďto dohoda s vlastníkem pozemku, nebo volba jiného typu cache (mystery nebo multi s finálkou mimo, earthcache). V přírodní rezervaci by měla být cache přímo u cesty.
Důležitá je i nápověda. Spoustu škody v přírodě i u městských skrýší lze eliminovat jednoznačnou nápovědou. Je to dobré i kvůli mudlům.