Planovani trasy v GPX

Narazil jsem na takovou zajimavost, ktere jsem si doposud nevsiml. Pokud si treba v MapSource nebo na www.mapy.cz naplanuji trasu napriklad Praha - Brno. Tak i presto, ze to clovek vidi jako trasu, tak jsou to v realu pouze 2 body. Pokud to clovek pouzije v Geogetu v kombinaci s vypisem kesi kolem trasy, tak diky tomu, ze to bere jako spojnici dvou bodu (usecku mezi Praha - Brno) tak napriklad pri zvolene vzdalenosti 5km zobrazi kese pouze nad dalnici, ale jiz ne pod ni.

Z toho vyplyva muj dotaz, co pouzivate pro planovani tras tak, aby to do GPX ukladalo opravdu celou trasu tak, jak ma byt.

já to dělám v BaseCamp, kde jde ta "čára A-B" převést na "route"
V MapSource jsem to nějak nevymyslel (nebo naklikat ručně po waypointech)

fremen.cz: no v MapSource to jde taky prevest na route, jde to i ulozit jako GPX, jenze kdyz ho nactes v cemkoliv jinem, tak ti to zobrazi pouze jako dva body. A to prave nechapu.

zkus ten BaseCamp, tam mi to fungovalo po převodu na route a routovalo to v navigaci bez problémů

Tak jsem si stahl a nainstaloval nejnovejsi verzi, udelal jsem si dva body, mezi nima vytvoril trasu, kterou jsem nasledne exportoval do GPX a to same. Kdyz to i nactu v Google Earth, tak trasa nikde a pouze dva body.

říkám… BaseCamp :wink: naimportuješ tu "čáru" a dáš "create route"

Vsak o tom pisu, ze jsem ten stahoval a v nem to delal. Tedy pokud se bavime o tomto:

http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4435

před tím exportem musíš v BaseCampu dát na té trase "create route", nebo "convert to route" volbu (nevim přesně, nesedím u toho), tzn vytvoří se ti mezi těma dvěma bodama trasa s waypointy, které sežere GPSka podle kterých bude navigovat

fremen.cz: ale to ja presne davam, to same je i v MapSource. Ovsem znovu ti opakuji, ze to dela presne to, co nechci. Vzdyt si to zkus :wink:

až budu doma… nebo prdni sem ten GPX a zkusím to převést (teda za předpokladu, že se to po importu do BaseCampu tváří jako route a ne A-B čára)

fremen.cz: az takovy debil opravdu nejsem. Proste dam 2 body, ty potom oznacim a z nich dam vytvorit trasu. Trasa se vytvori, muzu si ji prohlizet, ale jakmile ji ulozim do GPX, tak smolik pacholik. A to same dela MapSource, BaseCamp i www.mapy.cz

…připadá ti tohle jako jen dva body? Mě to MS vytvoří korektně a nemám problém vyfiltrovat kešky podél trasy

No nevím, ale já používám "Create GPX of Route" standardně na gc.com. Nechám si vygenerovat trasu jako pro PQ, ale pak si to uložím jako gpx a tohle načtu do GG a pohoda…

Sally&eL: nejde o to, jak to prijde me, ale v Google Earth to opetovne zobrazi pouze dva body. Ano, filtrovani v Geogetu funguje, ale podivej se na vysledky exportu kolem te trasy a zjistis to, co jsem zjistil ja v prvnim prispevku :wink:

…tak teď na to koukám že něco musí být špatně, protože dřív to určitě fungovalo - jestli se třeba něco nezměnilo v GG

Sally&eL: no ja bych spis rekl, ze si toho nikdo nevsiml, vcetne me. Ona se ta chyba nejvic projevi na vetsich vzdalenostech, kde silnice neni primo - viz prave ta Praha a Brno. Ja to zjistil tak, ze jsem si po exportu dal zobrazit mapu kesi a potom jsem neveril svym ocim. A nakonec mi to docvaklo, proc to tak je.

Mimochodem, da se to i overit tak, ze si clovek spusti GeoJarry, v Query se prepne na Route, vybere si tu danou cestu a nasledne klikne na "Source route". Vysledny soubor kdyz prohledne v MapSource, tak clovek vidi, jak to "vidi" Geoget.

EDIT: stejne tak se to da importovat do Google Earth, ktery to zobrazi taky tak - tak si clovek muze nejrychleji overit, jak to je. Pokud by se nekde neco zmenilo, tak na urovni primo toho GPX, nez u Geogetu, protoze Google Earth s nim nema taktez nic spolecneho.

…myslím že to fungovalo - měl jsem takhle naplánovanou trasu z NY na Floridu a zpět, a taky když jsem jel z Irska přes UK a Španělsko, tak to taky kopírovalo trasu. V GeoKuku mě to ukazovalo OK - nevšiml jsem si že by trasa byla mimo kešky

Sally&eL: takze mi muzes potvrdit muj problem? Chapu to dobre, ze ti to taky "blbne"?

…ano, teď dostanu ve výběru kešky jen na přímce mezi dvěma body, ale kde je chyba to nevím :slight_smile:

na mapy.cz jsem nechal vytvořit trasu Praha - Brno - Ostrava, vyexportoval jí do GPX a úsek Praha - Brno je opravdu jedna čára. Podle všeho to exportuje jen významné lomové body trasy (Praha - Brno je pořád po dálnici)