Protože to sám nevypočítám, obracím se na někoho hodně znuděného, kdo už má vyluštěné všechny mysterky a nechce se pouštět do zbytečných flamů na fóru s jednoduchým dotazem.
[color=red]Kolik se teoreticky vejde kešek na pevninu planety Země?[/color]
Původně jsem myslel vynechat např. činné sopky, protože ukládat krabičky typu lock&lock do žhavého magmatu mi přijde nerozumné. Jenže by se to tady mohlo zvrhnout v debatu, co je činná sopka a to by nebylo dobré. Himalajské štíty s obtížností 5-6 nebudou asi také pro každého, no co se dá dělat.
Pro jednoduchost výpočtu bych navrhoval prostě plochou pevninu, takřka asfaltovou, kde by byly kešky rozmístěny v minimálně možných vzdálenostech. Sám si nedokážu představit, kolik by jich bylo. No a až se zjistí nějaké přibližné číslo, můžeme snadno odvodit, kolik % pevniny máme pokryto nyní.
Já si tipuji, že méně než 1%.
[color=red]Dokáže někdo takovouhle kravinu vypočítat?[/color]
Minimální vzdálenost je 161m, takže na jednu keš potřeba kruh o průměru 161m tj. ploše 0,0204km2. Pokud je plocha pevniny cca 149 mil. km2 vychází 7,3 miliardy keší.
Zeměkoule má povrch 509 965 850 km2, z toho moře a oceány zaujímají plochu 373 451 450 km2, na pevninu zbývá 136 514 400 km2 - dosad si vzdalenost 161 m a vytvor vzorecek - sice to bude kravina, ale pobavils:D
Taky jsem si započítal… S těmi kruhy je to sice hezká úvaha, ale ne úplně správná. Pokud si správně pamatuji z nějaké geografie, pak nejefektivnější rozložení bodů v ploše je do šestiúhelníků. Zbudou nějaké meziprostory, ale víc to nenamačkáš. Z toho mi vychází cca 40 keší na 1 km2. Pevnina má (po krátkém googlení) 149 mil. km2, z toho mi vychází po zaokrouhlení 6 miliard keší.
Nevím, kolik je jich na světě, ale kdyby jich bylo 600 tisíc, pak máme pokryto 0,01 %.
Tak jsem jukl na gc.com a těší mne, že jsem se s tím odhadem 600 tisíc kešek skoro strefil… Cituji:
"There are 677,675 active geocaches around the world. "
Zatím jsem našel fotku míst, kde se aktivně hledají noční kešky v noci. Ale ty šestiúhelníky by mě teda nenapadly. Venca68 má u mě malé, bezvýznamné plus, přestože si nedokážu představit, jak se to dá vypočítat.
Šestiúhelník je dobrý nápad, používá se i pro pokrytí vysílači pro mobilní telefony.
Pokud vydělím plochu pevniny (148939063.133 km2) plochou „průměrného” šestiúhelníku (0.019642201 km2 - průměr plochy šestiúhelníku vepsaného (0.016836173 km2) a opsaného (0.02244823 km2) kružnici o průměru 161 m), tak mi to vychází nějakých 7,6 miliardy pixel
No jo, sice dobrej výsledek (oceňuji konstruktivní přístup), ale musíš ještě procentuálně odečíst stage multin, kde je uložena mezipixlička, na to se též vztahuje těch 161m (i když v globálním měřítku…není to úplně 161m, ale těch 5 pixel bych bral jako chybu měření). Dále by se měla vzít v potaz rozloha chráněných území jako např. NP apod., kde se keše ukládat nemůžou (i když někde jsou…). No a konečně by nebylo od věci odečíst plochu řek, kdy sice pár keší je pod vodou (např. Spadla lžička do kafíčka…apod), ale spíš jsou na ostrovech a ty jsou už brané jako pevnina. A konečně poslední fakt, kdy je povolováno uložení v kolizi (i když to nechápu, tak se to děje…viz Stromovka). Tak a teď jsem na vás páni matematici zvědavej :D.
Fórum jsem si dal na sledovačku a jsem zvědavej, kam se dostaneme
Jeste si dovolim Hradnika doplnit, ze jak roztavaji ledovce, zveda se hladina oceanu a pevniny je porad min - to jen aby ten vypocet nebyl tak jednoduchejB)
Hradníku, já bych se na ty multiny prostě vykašlal, navíc v pouštích jsou asi nudné. kabukiman_CZ, a ty neznáš archimédův zákon? Sice se zvedne hladina řek a zvětší jezírka, ale pod roztátým ledovcem se naopak objeví pevnina. A přibudou Eskykačeři.