Geocaching není jen o hledání krabiček – je to hra, kde se sbírají zážitky, příběhy a samozřejmě i virtuální trofeje. Jednou z populárních funkcí na Geocaching.com jsou Poklady, které fungují jako digitální sbírka vzpomínek a výzev. A právě teď dostaly zásadní update, který přináší nejen nový vzhled, ale i vylepšené možnosti správy.
Ono pokud nepoužíváš ofiko aplikaci nebo webovou verzi tak jsi nemusel vůbec zaznamenat. Je to novinka letošního roku. Jak už jsem jednou psal. Za mne je to totální blbost. Už máme suvenýry tak k čemu poklady? Jsou to prostě suvenýry 2.0. Jako když je těch 25. let čekal bych nějakou pořádnou změnu akci třeba návrat webek přidání filtrů do listingu nebo, co já vím. Za mě je toto opravdu zklamání a je to zbytečnost.
No právě, suvenýry. Ty jsem úplně přestal sledovat, ze začátku se mi líbily země (ale necestuju, tak to nepřibývá), ale pak začaly úplné blbosti. Tušil jsem, že tohle bude něco podobného.
Myslím, že je potřeba si uvědomit, že Poklady a podobné kampaně jsou určené hlavně pro udržení začátečníků. Groundspeak je prostě firma, která se snaží vydělávat, a z nás starých geocachingových závisláků už o moc víc peněz nedostane. Zato lidi, co si geocaching náhodně zkusí, je potřeba si udržet, aby si koupili PM a stali se z nich stálí klienti.
I pro mě jsou poklady stejně okrajové jako suvenýry a myslím, že to tak má většina. Ale podivovat se nad tím, že nám to skoro všem přijde hloupé, je asi bezpředmětné. Nejsme prostě cílová skupina.
A to, že Groundspeak na nás zkušené v mnoha ohledech kašle a neřeší místo Pokladů radši naše problémy, ba dokonce nám je přehnaným utahováním pravidel přidělává, je už jiné téma.
To by samozřejmě bylo něco jiného Challenge jsou naopak u starých mazáků velmi oblíbené. Jenže soudě podle toho, že zatím nic nevzniklo, tuším, že to pravidla nedovolí.
A nebo ještě nikdo neví, jak tu challenge naformulovat, když neví, co se z toho vlastně vyvine a třeba kolik Pokladů vůbec bude. Zatím to vypadá, že při neomezení časem neomezeně. Když teď dáš podmínku 200 pokladů s D4,5 a ono jich bude do roka tisíc…?
A teď další akce, sledování plyšových ptáků. Prakticky nakonec jde o navštívení keší na vyhlídkách, ale název prodává. Že by inspirace cestovkou pro plyšáky našeho současného politika?