Pomoc začátečníkovi

Zdravim,už nějakou dobu vím o GC a párkrát jsem byl se známým pro nějakou a líbilo se mi to. A ted bychom to chtěli trochu vyzkoušet sami aby jsem nebyl pořád na počítači a přítelkyně u televize .

1. mám telefon Nokia 5800 a handy GC ale nikdy jsem to netestoval a zajímalo by mě jestli to je vůbec alespon přijatelné.Hodily by se nějaké potřehy pokud to někdo taky zkoušel

2)chtěl bych nějakou navigaci ale nevim jakou.Četl jsem tady hodně fór ale všude samý klady a zápory a pak jsem vubec nevěděl co. Mam představu o GPS do 7.000 a chtěl bych nějaké postřehy z vlastních zkušeností (celkem se mi líbí Dakota 20)

Za odpovědi předem děkuji

Ahoj, do 7000 rozhodně seženeš NOVÝHO Garmina etrex legend hcx (já jsem ho sehnal za 4500). Jsem s ním spokojenej.
http://www.alza.cz/garmin-etrex-legend-hcx-d95900.htm
O málo vyšší cenu seženeš Vistu hcx

Díky za tip ale mě se řada etrex vubec nelíbí.Takže bych radši něco jinýho.

Ale díky za odpověd

A proc otviras tema, ktere se tu resi uz 1000x?

OMG - tady vpravo je okénko Hledat a tam se dostaneš k vláknům, kde se toto 100000x řešilo no a pak je tady např. zbozi.cz, kde si najdeš nejlevnější cenu.

Jestli chceš utratit do 7000,- pak ti za sebe doporučím Oregon 450 nebo 550 ve variantě EX a s mapou CZ 2010 Pro.

Zkus chvíli hledat bez navigace. Jde to. I multiny. A pak se rozhodni.

Taky bych doporučil spíš něco novějšího (rychlejší procesor, podpora listingů, atd.) Pokud jsi ochotný investovat 7000,- tak připadá v úvahu Dakota20 nebo Oregon450, záleží co od přístroje chceš.
Podobný problém se řešil například v tomhle vláknu…
http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=18147&pid=267156#post_267156

OK díky za odpovědi. Budu volit mezi Dakota 20 a Oregon 450 a uvidíme co nakonec vezmu

možná i proto, že systém vyhledávání na tomto foru je opravdu katastrofální :frowning:

To je nejspíš ten důvod. Hledání jsem samozřejmě využil.A kdyby to nebylo takové zmatené tak bych nevyužíval toho a nezakládal bych nový topic. Ale už mam objednáný garmin oregon 450 tak snad budu spokojen

S tím vyhledáváním na fóru bych to až tak neviděl. Kdyby tazatel dal mezi klíčová slova své favority a dodal slůvko výběr dostal by celkem slušný výsledek. Koneckonců se dá i v tomto fóru vyhledávat googlem, jen se musí to vymezit dalším klíčovým slovem.
Tady se s tímto tématem roztrhl pytel a navíc to někdy vidím na trola. Sám jsem se nedávno do diskuze zapojil a dotyčný stále opakoval svoji mantru a stále chtěl, aby ho ostatní přesvědčovali, že je to dobře, ačkoliv mu radili něco zcela jiného.

pouzivam kombinaci Nokia 5800+mobile atlas creator+geoget+trekbuddy a jsem plne spokojen.
Ma velkej displej, signal chyta v pohode, baterka jednodenni vylet vydrzi.

Tak dnes mi přišel ten oregon 450…nahrál jsem si tam TOPO CZECH PRO. A potřeboval bych pár rad do začátku.Předem říkam že vyhledávání jsem použil ale hledat něco v 70 stránkách a číst příspěvky od lidí co tomu rozumí je pro mě trochu bezpředmětné.

1)Zajímalo by mě jak nahraju více kešek do gps najednou a ne po jedné (mám PM)

2)Jaký software bych měl používat na statistiky,hledání atd + abych k tomu taky našel někde návod pro blbý

3)Jde nějak udělat aby mě gps naváděla na kešku po cestách a ne jen rovně? Myslím tím turistické cesty atd.

4)V červenci jedem na dovolenou do španělska a rád bych tam taky hledal ale nevím jaký bych si měl stáhnout topo mapy

5)a za každou radu do začátku bych byl vděčný. Klidně i nějakou stránku kde by byli nějaké užitěčné návody pro zelenáče

Předem dík za odpovědi

1)Stáhni si cache pomocí pocket query.
a)Nahraj gpx soubor do paměti přístroje do adresáře Garmin
b)Prožeň to ještě přes program Geoget (vzhledem k těm statistikám v bodě dvě to asi stejně uděláš) a pak použij nějaké exportní makro, které ti upraví listnigy do čitelnější podoby.
2)Sám si statistiky nedělám, ale co jsem zachytil, hodně lidí používá geoget a nějaká makra. Celkem jednoduše vypadá Gasp od S474N.
3) Bohužel nejde. Je to záležitost mapy a TOPO Czech (narozdíl například od slovenské TOPO) routování po turistickýh trasách nepodporuje. Jenom po silnicích.

1. Zkus Openstreet mapy.
  1. Jak pise alkes, stahni si PQ. Vytvoreni PQ je celkem intuitivni
  2. Na statistiky, pokud nejsi moc narocny, a jsi podobne jako ja liny, je docela dobra stranka: http://www.mygeocachingprofile.com/ . Tam staci nahrat PQ se svymi nalezy a vybrat ktere obrazky ve svem profilu chces ukazovat.
  3. viz alkes.
    4)Existuje city navigator (automapa evropy), pro hledani v cizine plne postacuje. Bud koupit, nebo uloupit…tohle ja ale neumim a tak vic neporadim :o)

Tak loupit nic nemusi, OpenStreetMap jsou v cizine opravdu vice nez pouzitelne - osobne jsem si to overil v Dolomitech v Italii i v Alpach v Rakousku.

pro začátek bych zkusil něco na nokii.
-Handy geocaching. Dost dobrá volba.
-SmartComGPS. Perfektní navigace(bitmapová, neroutuje) s mapami (doporučuji TOPO 1:15000 a windmapy 1:50000, obojí rapidshare)

Pokud se ti to bude líbit, pak doporučím další programy, které dokáží zpříjemnit život:
Garmin mobile XT
SmartGPX
NothPole
Google maps

A pro pc je nezbytné: RouteConverter a Geoget.

Na statistiku do tvého profilu můžu doporučit GSBuilder je komletně v češtině.

@misr
Skusil si MyFound? Tiez je aj v cestine a je urceny aj pre BM…
Stiahni odtialto

Tak dneska jsem byl otestovat oregon 450 ketrý mi přišel včera a naprostá spokojenost i když šipka mě občas mátla takže když jsem byl blízko tak jsem si dal normálně mapu a bylo po problému. Sice jsem tam zmateně hledal hinty u multiny ale nakonec jsem se tim nějak prokousal.Ale vadilo mi že když jsem si dal nové souřadnice a chtěl jsem vidět hint tak se musel změnit zase cíl-kouknout se na hint a pak znovu vypsat souřadnice.Ale chce to jen cvik :smiley:
Dobrá seženu si city navigator.To zabere pár minutek XD