POZOR! Nová NPR Kaňon Labe (Děčín-Hřensko pravý břeh)

Asi bych mel k tomu take neco malo napsat. Treba i jen proto, ze do Labaku to mam co by kamenem dohodil a v dobe aktivniho lezeni jsem tam nejaky cas taky stravil - lezenim, couranim, bivakovanim ..
Labak je unikatni - kdo videl, snad mi da za pravdu. Jeho nejvyraznejsi devastaci "zaridily" asi 2 faktory. Kysele deste a lodni doprava. Deste jsou jasne, lodni doprava je spekulativnejsi - nicmene, kdyz to hrne dvojice remorkeru s poradne nalozenou lodi proti proudu, chveje se vam leckde zem pod nohama .. Je tu jeste 3. spekulativni faktor, a tim jsou nekteri, tzv. sportovni lezci, pouzivajici v rozporu drive s pravidly piskovcoveho lezeni, dnes s platnou legislativou, dle meho i se zdravym rozumem kouzelny prasek - magnezium.
A pak jsou jeste novejsi "trendy" s dopady jak kde predvidatelnymi. Endura, ctyrkolky .. Stop lze i v Labaku bohuzel najit dost.
Nemam vyhraneny postoj. Mrzi me, ze se Labak zavrel, na druhou stranu mu to muze pomoci do budoucnosti nemeritelne lidskym zivotem. Jedno plus vidim ale hned - snad stopka snaham kanalizovat Labe jezy (a mj. mnohonasobne navysit lodni dopravu i s jejimi vibracemi a zplodinami).
Radu let jsem se pokousel sedet na trech zidlich. Zamestnanec Spravy NP Ceske Svycarsko, mistostarosta obce v 2. zone CHKO Labske piskovce s casti k.u. v NP a aktivni lezec.
V praci obcasne tlaky na "zelene" pusobeni na obci a tlak proti lezeni v 1. zone NP, na obci tlak na prosazovani zajmu obce (jak jinak) a pro radu ostatnich lezcu jsem byl jen ten "ochranarskej c…k".
Clovek se musel naucit byt nazorove konzistentni a stale svuj ve vsech trech rolich, at se to nekomu libi, ci ne.
A aby pohadka mela dobry konec, tak z parku jsem pred lety odesel, v obci uz take letos kandidovat nebudu a lozit jsem prestal neb jsem objevil GC :smiley:
Ale zpet k Labaku. Puvodne mel byt soucasti NP uz od r. 2000, pak chtela sprava CHKO "ojebat" obce pri projednavani a Hrensko se sprajclo (NPR take na jeho k.u. neni), loni v uvahu prichazelo nove rozsireni parku (viz zminka o Tise) a nakonec to dopadlo, jak dopadlo.
Smutne na vsem je, ze dobre reseni asi neexistuje. Klady i zapory jsou na obou stranach ..