Ahoj,
mam dotazek. Jsem cesrtvej kacer (nebo se snazim byt) a mam Garmin eTrex Legend HCx. Pri priblizeni k cily, se mi (asi kuli kvalite signalu treba v lese) meni a zhorsuje poloha cile a porad mi jakoby utika nebo se meni. Je to normalni? nejde nastavit aby to nedelel?
Napr kdyz se 50m od cile zameri tam kde ma dobry signal, aby to neprepocitaval kdyz se mu zhorsi signal?
Jdu podle sipky i podle mapy. Dam priklad. O vikendu sem byl na Certovo jezere a u jezera to ukazovalo asi 30m do lesa. Ok sel sem smerem ke kesce, ale kdyz sem byl blizko (asi 8m) tak to zacal upresnovat a zacal sem se tocit a chodit sem a tam a pokazde ukazal jinak. Myslim ze tam nebyl moc dobrej signal kuli stromum.
no,kdyz me prave tohle chovani pripomina jednu funkci legenda,uz 3 roky jsem ji nepouzival takze si ted nemuzu vzpomenout co to bylo zac,ale melo to neco spolecnyho s projekci bodu,nebyla to zadna chyba ale nastaveni pristroje ale nejsem si jist jestli to bude ono,kdyz ti to dela i na mape
To jsem si taky myslel ale on mi ten bod jakoby utika a na stejnem miste ukazuje pokazde jinou vdalenost. Jak sem psal sem cerstvon a nevim zda to tak ma byt, nebo zda to delaji jen nektere pristroje, atd. Mimo les to slo mnohem lip a bod se tak nemenil.
Ale to je normální. Porovnávej si nepřesnost signálu a vzdálenost od keše. Když jsi 0 m od keše a přesnost GPS tam je je 8 m, tak hledej v okruhu 8 m. Ale totéž se mohlo dít i ownerovi při zaměřování, tak je třeba hledat v okruhu zhruba 16 metrů, ale někdy nejlepší strčit GPSku do kapsy a použít oči a mozek. Někdy pomůže zajít vedle na louku nebo mýtinu, počkat, až nepřesnost klesne tak na 3-5 m a pak rychle vyrazit za šipkou a zbytečně se neloudat …
To je fakt normalni. Kazde mereni polohy je zatizene chybou, par metru sem, par metru tam, to neni zadna mira. Neni to zavada, takto se to chova z principu.
Prave proto treba silnicni navigace uvadenou polohu filtruji. Kdyz usoudi, ze auto nejede a stoji, tak proste prestanou uvadet nove souradnice do te doby, dokud se auto zase nerozjede. To proto, aby auto, ktere zastavi na krizovatce, nezacalo po te krizovatce poskakovat.
U turisticke navigace je takoveto filtrovani blbost.
Ok, dik moc vsem za odpoved a omlouvam se pokud se vam otazky zdaly trapne nebo zbytecne. Jen mam porad malo zkusenosti a podobne informace se mi nepodarilo jinde najit.
… a ještě dodám, že se mi osvědčilo si nastavit na obrazovce se šipkou do 4 polí "vzdálenost do cíle", "přesnost" (kvůli odhadu chyby) a pak tam mám nadmoř. výšku a čas v cíli. Ten čas v cíli záleží na "nastavení-autorouting-sledování silnice-vypočítat trasu pro" (chodec, kolo, auto - každý způsob má nastavenu svoji rychlost). A musí být nastaven Ukazatel směru a ne Ukazatel kursu. Lze i navigovat "Sledovat silnici" i na polních/lesních cestách, pokud po najetí kursorem na ni se nezobrazí "neroutovatelná cesta". Na "Nezpevněné vozovce" to funguje, i když ve skutečnosti je to třeba bahnitý úvoz … Navíc tam máš Trasový počítač, kde si můžeš nastavit celkem 8 polí (a do jednoho si dej šipku). Pak tam můžeš mít i mezičasy a vzdálenosti do dílčích cílů. A taky si můžeš otestovat tachometr v autě.
V lese, v údolí či mezi budovami musíš počítat s tím, že je špatný signál a šipka bude utíkat. Jak už psali jiní, je potřeba nekoukat jen na šipku, ale více třeba používat nápovědu a číst listingy. A více koukat po "podezřelých" objektech.
Donedávna jsem požíval eTrex Legend HCx, ale vyměnil jsem ho za Oregon. Co se týká přesnosti, obě navigace jsou v tomto ohledu srovnatelné. Jediný rozdíl je v tom, že Oregon má v sobě kompas, takže mapa se mi zorientuje správným směrem bez nutnosti pohybu. S eTrexem jsem byl spokojený, a i když mě občas vodil dokola (což se mi s Oregonem stává taky), nakonec jsem skoro vždycky krabičku našel.
Pravě proto má smysl el. mag. kompas v navigaci, hlavně při velmi malé, nebo žádné rychlosti pohybu je to pravdu neocenitelné.
Jinak samozřejmě platí: Nechat se navigovat z místa kde je nejlepší výhled na oblohu a minimum rušivých vlivů. Tedy, "chytit" družice ještě než se člověk ponoří do lesa.
Nicméně ani to nepomůže pokud jste v listnatém lese po dešti, to je potom odchylka i víc jak 20 metrů, například.