Nojo, jenže k ničemu z "reverse engineer, decompile, or disassemble" nedochází, protože popis struktury formátu jsem si přečetl na jejich vlastních stránkách. Ale nejsem dobrý anglčtin. Jaký je přesný význam této věty v češtině?
To jsem sem dal jen pro ilustraci, ze zrejme maji copyright i na strukturu souboru. Znamena to, ze se v tom uzivatel nema stourat za ucelem duplikace nebo exportu datoveho modelu Groundspeaku, na ktery se vztahuje Copyright. V celych podminkach je toho mnohem vice... tady Treba, ze se nemaji nikomu predavat cele soubory ani jejich casti.
Nemel jsem sam moc casu to poradne prostudovat, tak me treba nekdo vyvede z omylu...
v podstate to znamena, ze neni dovoleno pouzivat reverzivni inzenyrstvi, dekompilovat nebo disasemblovat jakykoliv datovej format grounspeeku, v pripade pokud to minis pouzit na vytvoreni neceho podobneho (datovy model, nebo exportni format)
takze treba pokud chces jen zjistit strukturu pro import dat, tak neni problem. A ani pro export. jen nesmis vytvorit novy format na zaklade datovych dat groundsppeku, tedy nesmis vytvorit format ktery bude mit v sobe tag groundspeek:…
jiank to o tom disasemblovani atd je nejspis standartni pravnicka fraze.
Co jsem do toho mrknul, tak ta licence se spíš týká dat stažených z gc.com. Že se nemají šířit, že se nemá zjišťovat jejich struktura, odvozovat struktura atd. Ale co když vezmu jimi zveřejněné xml schéma a vygeneruji vlastní blabla soubor? Data budou moje vlastní a proto se jich to licenční ujednání netýká. To schéma je volně dostupné na netu a nevšiml jsem si žádného licenčního ujednání, které by se týkalo jeho použití a generování dat přímo podle něho..
Kdo by ještě chtěl něco zkoušet, zkoumat a špekulovat nad GPX souborem vygenerovaným (zcela náhodně prvnímu prosebníkovi a poslal jsem to i druhému v tomto vlákně) z GC.COM PM má prostě smůlu. Nelze takto vyhovět všem (viz i text výše).
"Zajíce v pytli nekupuješ, protože si můžeš zaplatit..." Tuhle perlu vypustit z ust, to chce hodne silny zaludek! Tady nejde o nejake 3USD, tady jde o princip. Chci-li neco prodat, musim k tomu prodeji kupujiciho presvedcit. Groundspeak se o to pramalo snazi. A kdyz se k chybejicim informacim chce nekdo ze sve vule dopatrat na vlastni pest, treba uz jen pro to, aby zvazil jestli se stane ci nestane platicim clenem, ty z nej udelas kriminalnika, ktery se snazi 'ojebat' GroundSpeak? To fakt myslis vazne? Na zaklade ceho sis to proboha domyslel?
Co je spatneho na tom vedet, jak vypada GPXko lezouci z PocketQuery? Jak jsem napsal i vyse, vubec nejde o nejake konkretni realna data, jde proste jen o ukazku! Opravdu nechapu, z ceho jsi usoudil, ze se jedna o nejakou levarnu vuci GroudSpeaku.
Az tak osobne si to beru, protoze jsem-li pro tebe clovek, ktery kuje levarny vuci GS, coz jsi vydedukoval jen na zaklade toho, ze se snazim zjistit co za sve penize dostanu (aniz bych jen tak rozhazoval penize kolem sebe), pak s bud jisty, ze mne to urazi! Ja si o tobe taky nemyslim, ze bys byl hulvat jen pro to, ze sis neoduvodnene neco spatne domyslel...
No nezbývá mi než konstatovat, že mi zase nerozmíš nebo nechceš rozumět. Stejně jako s tím, že mi něco připadá divné. Já jsem snad napsal něco ve smyslu, že kuješ levárny proti GS? Tak to pardon, nejspíš si asi opravdu bereš věci moc osobně.
Je prostě fakt, že díky licenčním podmínkám Groundspeaku poskytnout gpx nelze a cokoli ve smyslu "jak to udelat, aby to slo" není korektní jednání. Za to, žes to napsal, tě neodsuzuju, protože na rozdíl od našeho právního systému, si nemyslím, že neznalost neomlouvá.
Pokud ti nejde o 3 USD, ale o princip, tak ti můžu prozradit, že existuje obrovský množství služeb a softwarových produktů, který si musíš nejdřív zaplatit i s chlupama, abys pak zjistil, jestli ti to vyhovuje. Elektřinu ti taky nezapojí zadarmo na vyzkoušení, aby ses pak mohl rozhodnout. Z tohoto pohledu jsou ty 3 USD opravdu v pohodě.
Dlouho to tu bylo tak, že se na zákazníka kašlalo a jak nastoupilo tržní hospodářství, tak si všichni mysleli, že náš zákazník, náš pán a že se všichni kvůli zákazníkovi posesouvají. Pravda je někde mezi. Pracuju v soukromé firmě a možná se budeš divit, ale některý zákazníky odmítáme, protože není čas, nevyplatilo by se to atd... Smiř se s tím, že se kvůli tobě ani kvůli mě (dokonce ani kvůli celé ČR viz cachemapa) nikdo nezblázní. Já už jsem se s tím smířil, takže mě nemůže pohoršit, když mi připadá, že na mě, jako na zákazníka, někdo kašle. Groundspeak má asi zatím tolik platících PM, že je netrápí, jestli uloví pár dalších díky tomu, že dají k dispozici vzorek gpx souboru. S tím nic nenaděláme.
Ano, napsal jsi neco ve smyslu, ze kazdy kdo tady chtel vzorek GPXka, tak je vlastne hajzlik, co chce jen ocurat Groundspeak. Mozna to ve svem drivejsim prispevku tam nevnimas, ale fakt to tak vyznelo. A takoveto negativni domysleni mne opravdu vytaci. Je to jako kdybys prohlasil, ze kazdy, kdo si koupi visaci zamek, je zlodej, protoze si ho koupil urcite jen a jen proto, aby zjistil jak lze ten zamek paklicem otevrit.
Stejne tak jako tento tvuj posledni prispevek vyznel, jako by sis myslel ze mluvis s patnactiletymi smradiky, kterym musis ukazat jaky jsi zkuseny a moudry podnikatel, ktery ma tu cest nam vysvetlit jak funguje trzni hospodarstvi a jeste mame byt vdecni, ze velkoryse prehlizis nase prohresky v podobe nesouladu s tvym nazorem. :-O
Staci se precist tuto diskuzi a zjistis, ze opravdu neni tak jednoznacne, jestli je poskytnuti vzorku GPX legalni ci ilegalni. Prohlasit, ze je 'proste fakt, ze to nejde', je tvuj nazor, za obecny fakt bych to rozhodne nepokladal.
Stejne tak jako kdyz reknu: "hledat cesty, jak by to slo", tak na tom neni ani zbla niceho odsouzenihodneho, protoze normalni clovek si to neprelozi, jako ty, do podoby "ocurejte je, jak jen to jde, licence nelicence!", nybrz si to prelozi do spravne podoby: "opravdu neexistuje nejaka legalni cesta?"
Ne, opravdu mi uz nemusis nijak odpovidat. Usetri mne toho.
A mala poznamka na zaver.. ja kdyz si objednaval elektrinu, tak jsem vedel moc dobre co si kupuju, a co za sve penize dostanu. Ty snad ne? Ty sis snad nechal zavest do domu elektrinu a pak jsi zasnul: "Je, to je skvele, ona se do toho da zapojit i pracka!"?
Je uzasne, kolik lidi se tady venuje vymysleni "proc neco nejde", misto toho aby premysleli "jak to udelat, aby to slo". To jsou tvoje slova, která následovala po mém příspěvku, kde jsem psal, že to není možné kvůli smluvním podmínkám. A ty se divíš, když si pak lidi můžou myslet, že se snažíš něco očurat? Já to nevnímal adresně, ty se tady pořád oháníš větami na osobní úrovni, takže teď to máš (poprvé) i osobně.
Použiju tvoje slova: Stačí si přečíst tuto diskuzi a zjistis, ze opravdu JE naprosto jednoznačné, že poskytnutí vzorku GPX je ilegální. Přečti si alkesovy příspěvky před tím než si přečetl smluvní podmínky a potom. Nehledě k tomu, že to tu bylo už mockrát diskutováno. Otázka je, zda je legální někomu prozradit strukturu dat nebo zda je legální, aby někdo cizí (rozuměj ne.Groundspeak) naplnil gpx soubor nesmyslnými daty a poskytl to dál. O tom se ale netroufám přít.
"Stejne tak jako tento tvuj posledni prispevek vyznel, jako by sis myslel ze mluvis s patnactiletymi smradiky,.." no promiň, ale připomínal jsi mi někoho, kdo se za každou cenu snaží získat něco, co nemůže. Snažil jsem se ti ukázat, že s tím nikdo nic nenadělá a že nemá cenu se kvůli tomu rozčilovat.
"Ja kdyz si objednaval elektrinu, tak jsem vedel moc dobre co si kupuju..." OK, možná to nebyl nejvhodnější příklad, nicméně tobě šlo o princip, ne? Jde o to, že je kolem nás spousta věcí, který si kupujeme, aniž bychom si je zadarmo mohli vyzkoušet a vůbec se nad tím nepozastavujeme.
Dál se s tebou odmítám bavit o tom kdo co řekl a jak to vyznělo. Já se to snažím zametat pryč a ty to pořád vytahuješ zpátky. Bavme se o tom, co má smysl a co tady lidi zajímá.
Mel jsem dojem, ze kdysi na naborove strance pro Premium Membership nejaky vzorek byl, ale mozna si to pletu s FAQ na http://www.markwell.us/pq.htm (uplne dole).
Jelikož je tato doskuze dlouhá a nepřehledná, pokusím se shrnout to, o co tu skutečně šlo:
Původní prosba bylo o poskytnutí GPX souboru s libovolnými daty tak, jak je posílá pocket query.
Poskytování GPX souborů s daty z PQ v jakékoli podobě komukoli je proti licenčním pravidlům Groundspeaku (provozovateli serveru geocaching.com). Z tohoto důvodu není možné kamkoli vystavit třeba jen malý GPX soubor s 5 cachemi a je možné, že je nelegální i vystavit GPX soubor ve formátu PQ s fiktivními daty. Jedinou možností, jak se k těmto datům dostat, je poprosit nějakého PM, aby vzorek poslal do mailu. Ten, pokud to udělá, porušuje smluvní podmínky s Groundspeakem, takže to pravděpodobně udělá z nevědomosti nebo kvůli tomu, že chce pomoci třeba známému. Nikdo asi nebude rozesílat GPX soubor na 10 neznámých adres.
Pokud nejde o konkrétní data (jakože asi ne), tak jsou tu následující informace:
Soubor GPX z PQ je obyčejný XML dokument naformátovaný jako GPX, který navíc obsahuje další informace poskytované Groundspeakem.
GPX z PQ (dále jen GPX) obsahuje téměř vše, co lze vyčíst z listingu cache na geocaching.com a co je pro všechny společné. (Tzn, že například vzdálenost od home coordinates není obsažena v GPX souboru, musí si ji obslužný program spočítat sám.) Výjimky jsou obrázky a atributy, které obsaženy nejsou. Mimo jiné jsou obsaženy informace, kdy byla cache založena, kdo je owner, listing, hint, posledních 5 logů atd. Obsaženy jsou také informace o additional waypoints. Ve skutečnosti se defaultně zasílá PQ v zazipovaném souboru, který má v sobě dva GPX soubory - jeden s waypointy geocache a informacemi i nich, druhý s additional waypoints. Pokud má cache waypoint GC123456, tak parkoviště má stejné číslo, akorát místo GC má PA, tedy PA123456. Tak se pozná který additional waypoint k čemu patří.
Myslím, že teď už máte všechny potřebné informace, pokud něco chybí, tak se ptejte.
Jestli to někomu nestačí a stejně by chtěl GPX soubor z PQ, tak ať si zkontaktuje svého známého PM nebo ať si zaplatí měsíční Premium Mebership za 3 USD, což při současném kurzu dělá přibližně 66 Kč. Může se aspoň podívat, co dalšího PM nabízí, PQ je jen část PM, i když asi ta zdaleka nejpoužívanější.
Nejsem sice pravnik, ale rek bych ze tahle cast lizenciho ujdenani odporuje nasemu Autorskemu zakonu
§ 66 1d), 3) a je tedy u na neplatna. U nas je povoleno provadet reverzni inzenirstvi pro zajisteni kompatibilty s jinymi programy, jen se nesni takhle ziskany informace sirit.
§ 66 Omezení rozsahu autorových práv k počítačovému programu
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
d) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování
počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování,
úpravě či jiné změně, a to ať již sám nebo jím pověřená osoba, jsou-li
takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací
potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle
vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy,
jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení
nejsou pro takové osoby jinak snadno dostupné a tato činnost se omezuje
na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení
vzájemného funkčního propojení.
(3) Informace získané při činnosti podle odstavce 1 písm. d) nesmějí
být poskytnuty jiným osobám ani využity k jiným účelům než k dosažení
vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového
programu. Dále nesmějí být tyto informace využity ani k vývoji,
zhotovení nebo k obchodnímu využití počítačového programu v podstatě
podobného v jeho vyjádření nebo k jinému jednání ohrožujícímu nebo
porušujícímu právo autorské.
(4) Ustanovení odstavce 1 písm. d) a odstavce 2 nesmí být vykládána
nepřiměřeně na újmu oprávněných zájmů autora ani v rozporu s běžným
využíváním počítačového programu.
[quote]
abakus: Výjimky jsou obrázky a atributy, které obsaženy nejsou.
[/quote]
Vidíš, a zrovna tohle je věc která může někoho dost zajímat (obrázky asi ne, ale ty atributy ano!), a hlavně: může předpokládat že takováto samozřejmost v GPX souboru bude. Já PM nejsem, nemám potřebu, ale kdybych si platil stahování GPX, tak bych chtělmít možnost odfiltrovat si z nálezu třeba všechny cache s atributem "stealth required", protože prostě tenhle typ cachí nemám moc rád.
A jestli to chápu dobře, tak dokud jsi sem nenapsal že tenhle údaj GPX není, neměl žádný ne-PM možnost to zjistit. Typický zajíc v pytli :-)
No mě třeba atributy nezajímají, raději jsem připravenej na nejhorší a přečtu si logy, abych věděl, co čekat. Předpokládám, že v PQ tyto údaje nejsou taky proto, že nejsou povinné a úroveň vyplňování tomu taky odpovídá.
Ne-PM se může zeptat PM, od toho tu jsou fóra, ne? [;)] Nehledě k tomu, že si nedokážu představit, že by si někdo nezaplatil PM jen proto, že PQ neobsahují atributy...
Ne-PM, už jste taky přemýšleli o tom, co s tím GPX uděláte? Kromě GPX sonaru pro PocketPC můžu doporučit už jen placené programy... GSAK považuju za placenej, protože se s ním dá v nezaplacené podobě rozumně pracovat jen něco přes měsíc.
Re: atributy) Taky si to neumím představit, ale stejně mi to vadí. Nehledě na to, že zrovna "stealth required" je typický i u dvojkových keší, a celkem často se používá.
Re: co s tím) Importoval bych si ho automaticky do databáze, a na soukromém webserveru bych si vyrobil malou stránku s filtrováním vždy aktuálního seznamu cachí. A bylo by mi pak navíc jedno, jestli jdu cachovat večer z práce nebo o víkendu z domu -- seznam bych měl vždy na webu po ruce, na rozdíl od GSAK.
Měla to být narážka na to, že se někdo rozmýšlí nad platbou za PM, když si pak musí ještě pořídit GSAK? :-)
Nevím, co si mám prakticky představit pod stealth required. To je podle mě automatický u všech keší, včetně lesních - musím si dávat pozor, aby mě neviděli houbaři/turisti/myslivci.
Ne, to nebyla narážka na peníze. Mimochodem GSAK můžeš mít nainstalovanej i doma i v práci, ne? Spíš jsem mířil k tomu, že si možná ne-PM myslí, že PQ je něco úžasného, ale pak zjistí, že jim to nic novýho nepřineslo. Informace o keškách se dají získat i jinak a pokud je někdo "sváteční" geocacher, tak PM jsou pro něj většinou vyhozený peníze.
Podle mě je největší výhoda PQ to, že a) máš všechny informace o keškách i bez přístupu na net b) používáš GSAK, který umí divy. Pokud ani jedno není případ konkrétního kačera, tak z PM využije jen pouhý zlomek a může si informace o keškách zjistit i jinak. Jistě, jsou i takoví, co nejsou a) ani b), ale musí mít seznam kešek v celé ČR - na to je opravdu PQ snad jediný rozumný nástroj.
PM jsem si pořídil z jednoduchého důvodu - proč platit měsíčně cca 600Kč za GPRS/EDGE připojení, abych měl u sebe vždy atuální info, když tuto částku dám jen jednou ročně a mám totéž? Samozřejmě je tu ještě Skrýšotlač se svými výhodami a nevýhodami. Já (a spousta ostatních kačerů) byl v nevýhodě - žádný vzorek GPX nikde nebyl anebo jej nikdo nechtěl poskytnout. Přesto jsem to risknul, členství si zaplatil a myslím, že se to vyplatilo. Krom Pocket Query mám přehled o nových keškách (FTF hunting už pomalu začíná být ve Znojmě adrenalinovým sportem [;)]). Když si navíc hodím nalezenou kešku na watchlist (který je u PM tuším neomezený), chodí mi i všechny logy, které si rádi s Deborou čteme.
Co se týče atributů - když už nejde vyčíst povaha cache z listingu, pak určitě pomůže posledních 5 logů (viz debata o keškách v zimě).
GSAK nepoužívám - párkrát jsem se v něm vrtal, ale zjistil jsem, že ho (zatím) nepotřebuji. Jeho vlastnosti si už ale každý může osahat sám...
[quote]
pprosoft: mohl by mi někdo poslat na email [email protected] soubor GPX s několika body, min. 2 až 10 různých libovolných bodů (možno i tradiční..multi) ve formátu tak jak posílá Groundspeak členům Premium Member . Chci se podívat jaké údaje v tom souboru vlastně jsou Předem Děkuji za ochotu...
[/quote]
[quote]
haggaeus: Mel jsem dojem, ze kdysi na naborove strance pro Premium Membership nejaky vzorek byl, ale mozna si to pletu s FAQ na http://www.markwell.us/pq.htm (uplne dole).
[/quote]
Diky, taky me to zajimalo. Pro ty, co tuto zpravu prehledli nebo maji problem odrolovat uplne dolu ;-) : http://www.markwell.us/FAQdemo.gpx.