Pustí mě s GPSkou na Kubu ?

Ja byl na Ostrove svbody loni, jeste nez jsem se stal kacerem a s GPS jsem nemel ja ani kamarad problem (mam ji v PDA), ale externi zarizeni bych mozna neriskoval, prece jen, jak uvidi nejaky stouravy urednik napis GPS. A hlavne se nas se ptali i na potapecske pocitace, protoze nevedeli o co jde (pri odletu), ale zapomenuty nuz v batohu do letadla pustili a to i v Madridu ale to uz je jina kapitola.

Kubanci sami GPSku neznaji a tak se budou divit, co to je (takze ani obycejnym lidem radeji neukazovat), narazili jsme osobne i na politicke provokatery v hotelu (snazi se neskryte zavest tema na politiku a mistni se jim viditelne vyhybaji) a nejaci praskaci v terenu by taktez mohli zpusobit problemy v pripade, ze zahlednou podezrele zarizeni a budou trochu informovanejsi. Mimo turisticke oblasti je rezim stale silne citit.

Idealni by byl telefon s GPS hlavne, at to tam neni viditelne napsano.
Tak hodne stesti a at zarizeni nezabavi.

Myslim si, ze jde spis o to, aby Kubanci neutikali na Floridu a neznalost pozice to mnohdy znemoznuje (za horsiho pocasi a tedy i lepsich podminek nebyt odhalen). Takze rezimu skodit MUZE.

Signal je dobry (leden 2008), mobily nam fungovaly na Kube opravdu vsude. Ackoli v mene obydlenych oblastech mnoho carek nebylo, tady bych problem nevidel. MMSku si ale neposlete, internet asi jen pres CSD, ale lepe je zajit si do hotelu, kde pripojeni maji. Jedine misto, kde jsme nemeli signal byly Kralovniny zahrady (potapecska lokalita) jizne od Kuby, ale zase tam meli WiFi s funkcnim internet, coz nas dostalo i kdyz rychlost byla nevalna.

Volani taky nekdy zpusobovalo problemy (vypadlo to), ale SMS byly v poradku a komunikace byla rychla.

Na Kubě jsem nebyl, ale nezapomínejte, že i přes poslední kosmeticé změny je Kuba vstřícná jen k těm, co se tam jedou povalovat na pláži, utrácet dolary a nědělat a neptat se na nic, co by se neměli dovědět. A GPS přijímač, součást amerického přesného navigačního systému do toho nemusí zapadnout, zvláště, když narazíte na nějakého snaživého s prominutím blba.
btw, Garmin, který "neprojde" == Garmin, kterého ti zabaví (a proti škole ti ho na konci dovolené patrně nevrátí).
Ani Colorado, ani Oregona bych tam nebral.

Je to jen výkřik z davu nebo vlastní zkušenost ? Spekulace jsou mi k h… :expressionless:

Me posty jsou vlastni zkusenost doplnena o par rad. ;o) Ona ta GPS v telefonu taky neni spatna a hlavne tech kesi na Kube neni tolik, ze by baterka pri obcasnem dobijeni nestacila.

Pokud je zakazan dovoz GPS, tezko budou povoleny telefony s GPS. Napriklad v Egypte, ktery ma podobny zakon, jsou zakazany i telefony s GPS (jina vec je ze v Egypte to prilis nikdo nevymaha, jak dusledni jsou na Kube netusim). Pro navstevu Egypta jsem planoval vyrobit vlastni zarizeni (PDA) maskovane tak, aby bez dukladneho rozebrani na GPS funkcionalitu nikdo nepovolany neprisel. Ale protoze se zda, ze zakon v praxi neni naplnovan, vybodl jsem se na to.

Tady jde o to, ze v telefonu ti tu GPS nejspis nezjisti, oproti vylozene ucelovemu zarizeni.

V Egypte jsem s GPS nemel nejmensi problem (opet v PDA), kamarad propasoval i garmina, bez problemu, i kdyz to na tom rentgenu vidi, zato se stourali v automatikach a potapecskych pocitacich (znaji to, jen mrkli a nechali nas jit). Krom toho na lodich GPS maji (asi je treba zvlastni povoleni).

Na Kube se pri vyplnovani imigracniho formulare vylozene ptaji na GPS, samozrejme, ze jsem si zadnou "nevezl". ;o) Jinak az na vyse zminene posty problem nebyl. Je pravda, ze jsme byli celkem opatrni.

..až se vrátíš, poreferuj o životě kečera na ostrově svobody..

:slight_smile: Je tam dvanáct keší (mimo Guantanamo), stačí, když si je vyfiltruješ a pročteš si logy, na to není potřeba psát nějaké traktáty :wink:

Spíš jsem myslel, jak je to s dovozem a vývozem GPS :wink:

No dobrá tedy, ztropím nějaký geo-cestopis. A vy pamatujte: Fidel ani Raul nebudou žít věčně, takže je potřeba omrknout komunistickou Kubu, dokud je ještě dostatečně zakonzervovaná. Navíc letenky se teď dají sehnat levně.

Nezažil, ale zase vím, že nemusíme generalizovat a nejsem debil, pro tvojí skromnou informaci. Věřím, že policajti a armáda to dobře ví, ale taky si myslím, že spousta lidí, co mají sotva rádio to neví.

Moje slova. Az tam vtrhnou Americani, vyrostou vsude mekdonaldy a bude z Kuby s trochou nadsazky druha Florida.

Nechci tvrdit nic o tom, ze ted je to tam lepsi nebo horsi, ale Kuba ma jeste svuj nezapomenutelny charakter. Pocinaje chatrajici Havanou, pres jedinecnou uzavrenou kulturu, az po uzasnou divokou prirodu.

A maly tip: V Havane si urcite zajdete do tovarny na doutniky (Partagas, hned vedle Kapitolu). Na ulici se daji doutniky koupit velmi levne, ale pozor mnohdy jde o padelky, ktere muzou zpusobit vazne zdravotni problemy (bananove listy atp.). Jine to je pokud narazite na cloveka, ktery pracuje v tovarne a neco si (potaji ?) odnese, pak jsou i tyto drazsi, ale porad cca o polovinu levnejsi nez v oficialnim prodeji. Vetsinou staci porovnat s originalem (tuhost, tvar, zpracovani…), ktery je k videni prave v obchudku vedle manufaktury.

Edited: Jo a vyplati se smlouvat. :wink:

Moje velké štěstí je to, že sice když jsem opilý, tak kouřím jako fabrika, ale doutníky mi neříkají naštěstí vůbec nic a tudíž tento problém nemusím řešit. A jako dárek můžu klidně koupit originál, zas tolik jich nepovezu. Místo toho se radši budu soustředit na koštování co nejvíc druhů a značek rumu :wink:

Já vím, je to off topic. Z Egypta jsem se vrátil v neděli. Nic netušíc jsem Oregona tahal na krku a to včetně průchodu přes celnici. Pochopitelně bych ho nedal do kufru B).
Tchyně s tchánem se vrátili z Kuby dneska, než jsem přijel z práce, už zalezli chrnět. Oni GPS nemají, ale třeba zaznamenali někoho s GPS. Byli tam na cyklo zájezdu, možná se tam vyskytl nějaký pošuk z našeho okruhu ;).

Inu, tak to schvaluji. :smiley: Rum maji vynikajici. Nam se nejlepe jevil klasicky Havana Club sedmilety. :wink: Ale samozrejme jsme vyzkouseli i jine a k tomu nescetne koktejlu; klasicky Daiqiri (vynikajici je ve Floridite v Havane, kde jej popijel i sam Hemingway, ma tam i sochu), Cuba Libre, Mojito aj. BTW: Nejlepsi pivo bylo Bucanero.

Mimoto jako spanelsky mluvici narod jsou Kubanci (a predevsim Kubanky) velmi temperamentni. No, jedna takova slecna v zatoce Svini byla nadmiru (tim myslim i na tamejsi pomery) pritulna, kdyby ji bylo o deset let mene, mozna bych si i dal rict. :smiley: Asi jsem puritan, ale coz, naucila me alespon salsu. :smiley: Krom toho mi dokonce jedna starsi pani nabizela (zrejme k prostituci) i snad (?) svou vnucku, pravda, oni pro ty CUCy udelaji snad cokoliv. Takze je nutno pocitat i s timhle.

Jo a jako suvenyr je i (krom tricek a minci s Che) skvele CD s mistni hudbou, prodavaji jej kapely po barech, kde hraji.

Ale aby se z toho nestaval off topic, tak jen preji, abys nasel v tom rumovem kostovani vzdycky spravny smer ke kesi. :smiley:

Právěže Havana Club mi přijde i u nás tak moc profláklý (i sedmiletý Aňejo), že bych chtěl radši zkusit cokoliv jiného. Hemingway ve Floriditě chlastal, ale Daiquiri si nedával, to je údajně jen nápoj pro turisty (La Floridita Daiquiri), Hemingwayovo pití se tam jmenuje "Papá Doble" - deci a půl rumu, šťáva ze dvou limetek a půlky grepu, led, rozmixován a nalit do velké sklenky. Údajně dal rekordních 16 rund, ale na to se teda rozhodně necítím, i když mám játra takřka betonová :slight_smile:

No a kešky tady očividně budou hrát vedlejší roli, jestli tam do té doby nepřijedou turisti zas něco proti pravidlům Groundspeaku založit. Vůbec bych byl proto, aby toto pravidlo přehodnotili :@

Jo, s tim Hemingwayem mame pravdu oba, tedy jen v nazvu koktejlu. :smiley:
Viz: http://www.chow.com/recipes/10227

Edited: Pridavam jeste jeden odkaz na zdroj.
http://en.wikipedia.org/wiki/Daiquiri

Ono cela Floridita je tam de-facto pro turisty, taky si nejsem jisty, jestli tam brali i CUPy, navic Kubanci byli v dobe nasi navstevy asi jen v obsluze.

Nejlepe se nam HC jevil proto, ze se ho dalo vypit "libovolne mnozstvi", tedy kdyz rum dosel, tak dokonce v nedeli se dal sehnat prave HC i v obycejnem obchode, ale az po 10 hodine rano, driv ho kasa nenatipovala - nejake narizeni ci co… :frowning:

No, ono neni nad earthkese, zejo. :smiley: Ale vazne, nekdy jde udelat v pravidlech vyjimku, pokud se nemylim. :wink: Spis je to tim, ze na Kubu zase tolik kaceru zalozit kes neprijede. A kdyz pomyslim, kolik prilezitostnych krabicek by se vyrojilo (tim myslim i mimo Kubu), pak by jim chybela udrzba a nakonec by slo jen o dalsi mrtvou polozku na mape… Mno, samozrejme az na pripady adopce a "kaceri sobe", ale tech je minimum. :wink: