reviewer offline

Prodluzuju si tento vikend o patek a pondeli, vynasnazim se abych nebyl mimo net vic jak tech garantovanych 72 hodin (nejake tipy na internetove kaviarne v podhuri Pienin?)

No, to si aspon uvedomime, jakej je to job, byt reviewer. Muset resit jestli jsem online ci ne… Zaplat panbu ze to nemusim. A co se me malickosti tyce, klidne bych vydrzel cekat na publikovani kesky i tyden dva, kdyz budu vedet, ze reviewer nekde relaxuje, vrati se s dobrou naladou a pak to bude bez problemu :] Co jsem to chtel vlastne rict? No celkem asi nic, jen poprat zajimavy vylet…

Taky prejeme pekny prodlouzeny vikend, nebot dobre vime, jak je to fajn, kdyz clovek muze vypadnout z denniho blazince a vyrazit ven, tedy hledat cache. V Pieninach je moc krasne, stoji to v kazdem pripade za navstevu, ale domnivame se, ze s internetovami kavarnami to fakt v tech mistech bude dost spatne. Ale myslime, ze to vsichni zucastneni na techto strankach pochopi a radi pockaji. Moc chvalime a obdivujeme vasi praci i temer neustalou pritomnost na strankach, u PC a na internetu. Diky a prejeme moc pekne hledani.

Uz jsem zpet na necele dva dny v Praze, zbytek tydne stravim neocekavane v Kyjeve, tam to snad s internetem bude lepsi nez v Pieninach :slight_smile:

Mozna by bylo lepsi, kdyby s tam uz zustal, po tom co jsem si precetl tvuj komentar ke kesce, kterou jsem navstivil pred tebou a byla uplne v poho, nikomu a nicemu ta skrys nemuze vadit, zadnou prirodu nemuze nikterak ohrozit. Jedna se pouze o zcela nesmyslne vynucovani americkych pravidel a z meho pohledu sikanovani hracu…

Na jednu stranu u nas schvalujes prazdninove kesky nemeckym hracum bez ceskeho nebo anglickeho popisu a na druhou stranu z pozice sily a moci prosazujes sve osobni nazory.

hm, pride mi ze uz sa opakujem, ale Haggaeus musi dbat na dodrzovanie pravidiel z titulu svojej funkcie, kecy o nezmyselnom vynucovani americkych pravidiel - to nie su americke pravidla, ale celosvetove, prihlasis cache a suhlasis s podmienkami zaskrtnutim suhlasim - naozaj nikto Ta nenuti s nimi suhlasit, len potom neprihlasuj cache, ktora je proti nim, nechod proti svojmu svedomiu… Pisem to s vedomim toho, ze som na tej cache nebol, ale nepaci sa mi, ze utocis osobne. BTW vytka na schvalovanie prazdninovych cache - mozes si tam precitat, ze tam maju lokalnych znamych, ktori sa o to staraju, a ten co to zalozil, tam chodi kazde tri-styri mesiace, schvalenie je v tomto pripade beznou praxou (samozrejme aspon anglictina by tam mohla byt).
Keby som to zhrnul, tak Haggaeus nepresadzuje osobne nazory, ale pravidla geocachingu, to by si si azda mohol uvedomit a prestat s tymi trapnymi utokmi…

Tak trochu kolovratek, ne? Mohl by se k tomu prosim vyjadrit nekdo nestranny? Jinak jeste moje reakce na podobne debaty tady na tom foru (vzdycky jsem se premohl, ale ted uz mi to neda)… Pokud se nekomu nelibi pravidla grounspeaku, tak at si udela vlastni hru, kde muze byt neomezenym panem on.Michal

Pitre, nechcem s Tebou zacinat vojnu, ale niekto by sa Mareka mal zastat.

Vela hadok v poslednom case ma jeden jediny koren. Ci sme ochotni dodrziavat pravidla hry, ktoru hrame.

Aj ked niekedy moze byt ich doslovne uplatnenie otravne.

Myslim, ze vo vseobecnosti panuje zhoda, ze ano.

Ak ma niekto s tym problem, preco nehra inu podobnu hru s vlastnymi pravidlami a na vlastnom servri?

Skus dojst na futbalovy zapas s tenisovou raketou a potom nadavat rozhodcovi.

(Mozeme sa hadat o interpretacii pravidiel, ale toto je zrovna uplne jednoznacne)

Preco zacinas dalsi flame a navyse nezmyselne napadas reviewera, ktoreho povinnostou je dodrziavanie pravidiel?

Souhlas s respektovanim pravidel. I kdyz me treba taky casto nesedi. Napr. vylouceni chranenych uzemi z moznych lokalit pro umisteni - v terenu jde vzdy o zvazeni konkretniho mista, konkretnich podminek, konkretni potencialni zateze nebo poskozeni - ve schvalovaci praxi jde vzdy o principialni zakaz. no stve me to, ale rozhodl jsem se to respektovat, vzdycky kdyz si na nejaky to pekny ozeleny misto vzpomenu, zhluboka povzdechnu. ale valku s pravidly kvuli tomu asi nerozpoutam.
—chtel jsem ale hlavne poznamku k tomu popisu cache, jak zminil pitr - taky si myslim, ze cache na ceskem (jakehokoliv-statu) uzemi by mely mit ceske (v-prislusnem-jazyce-jakehokoliv-statu) popisy, idealne k tomu samozrejme jeste anglicke. na to by reviewer mohl dohlizet, at uz se o tom pravidla zminuji nebo ne. prece jen nejvetsi provoz na keskach je vzdycky ze strany domorodcu… proc bychom si meli pripadat jako v cizi zemi? konkretne u te zminene Spiderovy cache, i kdyz pribyl anglicky popis, je takovou anglictinou, ze smysl dava dosti mlhavy, clovek si to musi rozkodovat… a pritom, pokud jsou (musi byt) ve veci nejaci cesti pratele, starajici se o kes, mohli poskytnout i cesky popis… /tohle vsechno pisu jako clovek disponujici jak nemcinou tak anglictinou (to rikam, abych predesel argumentum ve stylu “kacer na urovni umi svetove jazyky a nemusi drzkovat”)./

Nejde o zadny nesmyslny flame ani o napadani. Jde o zcela konkretni argumentaci. Ja na obou keskach na rozdil od vas (tebe a Samana) byl, vim presne jak obe vypadaly a protoze uz jsem jich par nasel, muzu si dovolit nejake to subjektivni posouzeni, zda vyhovuji ceskym zvyklostem ci nikoliv. V prvnim pripade byla keska naprosto v pohode a nema moc cenu presne zde popisovat misto, zkazili bychom hru ostatnim. Je to jen muj nazor.

OK suhlasim s tym, ze som tam nebol. Inac je to stale to iste. Povedz zo svojej osobnej skusenosti, ci je ta cache zakopana alebo nie.

A zaroven napis, ci Tvoj zaciatok “Mozna by bylo lepsi, kdyby s tam uz zustal” je flame, alebo priatelska poznamka alebo dokonca seriozny argument.

Spiderovu cache považuji tak trochu za zvláštní… jak stylem, tak obsahem…No, své si myslím a něco jsem napsal i do logu. Zajímalo by mě jak by se asi schvalovala česky psaná cache v německu :slight_smile: (anglický popis byl přidán až později). Co se týče terénu, nevím, jestli je to už opraveno, ale myslím, že cache má obtížnost takovou, jakou májejí nejtěžší stage…opravte mě jestli se mýlím. To jen tak na okraj. Jinak to, že má Spider v okolí kamarády bude asi pravda, ve vesnici u cache si člověk připadá jako v německu. Když jsme jí byli večer hledat, tak jsme i v noci v lese potkali německy mluvící skupinky lidiček. Myslím tedy, že po této stránce to bude OK. Pak mám dotaz … Cache nesmí být zahrabána?? Moc to nechápu…takhle, ptám se protože teď je cache Hromnické jezírko prikrytá kamenem a zasypaná zemí a jehličím …samo to jde odhrábnout rukou, ale cache není vidět… jak to tedy je? Děkuji za odpověď

Tohle asi opravdu není nejlepší začátek seriozní diskuse :slight_smile:

Většina cache, co jsem zatím našel, byla nějak zakopaná do země, můžete mi tedy někdo upřesnit, co se konkrétně rozumí tím nezakopávat?

To mate samozrejme pravdu, ale ono uz tady hodne dlouho o zadnou seriozni diskuzi na podobna temata nejde. Vzdy se jen IMHO jedna o obhajovani zcela zbytecnych zakazu ci omezeni.

Ja to chapu tak, ze i my vsichni jste tvurci teto fantasticke celosvetove hry a budeme ji mit presne takovou, jakou si ji udelame - alespon regionalne - tedy u nas v Cechach. Pokud dopustime toto, a priste neco jineho a pak dalsi ustupek…co nam z ni asi zbyde ? Vzdyt smyslem je navstivit zajimave a unikatni misto a brat pritom ohled na prirodu, to jak je umistena krabicka je prece podruzne.

Ono se to spatne kontroluje, pokud reviewer nedojde na cache osobne. Proto je z drivejska hodne zakopanych kesi. Mini se tim to, ze pro ulozeni cache bys nemel vyrabet diru, mel bys vzdy pouzit nejakou prirodni prolaklinu, noru, skalni puklinu, dutinu pod koreny parezu, a podobne, kterou pak muzes “zahrnout” vetvemi, kameny a podobnym maskovanim. Jakmile si tu dutinu sam vyrabis nebo rozsirujes, uz je to spatne. Pokud se cache nekam nevejde, pouziju radeji mensi krabicku nebo hledam jine umisteni. Nijak mne to neomezuje.
S tim vyrabenim diry - pokud cache do nejake prohlubne pomuzes zatlacenim o par cm, nepovazoval bych to za vykopavani jamy, Obcas je nutne pri ulozeni do nejake spary v korenech trochu pomoci i mikrokesi.

Prave o to jde u pravidla o nezakopavani cache. Dira v zemi muze narusit lokalitu, a priznejme si, kolik z nas jsou krajinni ekologove, lesni hospodari atp., aby posoudili kde dira misto narusi nebo ne? Proto je to radeji lehce paranoidne velestriktni. Pri kopani diry narusite chte nechte koreny rostlin, porusite podhoubi, prevratite vertikalni rozcleneni hliny, otevrete branku pro erozi… ja nevim co vsechno, ale jak rikam, jde o to, radeji nezasahovat vubec. Svoje hraje podle me i fakt, ze jsme vybaveni GPSr, a ne detektory kovu nebo ceho vseho, abychom hledali veci pul metru pod zemi. V pravidlech, ktera H. citoval v poznamce k te propirane cache, je to uvedeno pomerne jasne: (co nebereme):Caches that are buried. If a shovel, trowel or other “pointy” object is used to dig, whether in order to hide or to find the cache, then it is not appropriate. Cili cesky, cache ktere jsou “pohrbeny”, tedy zakopany. To jeste pokud je at uz k ukryti nebo vyzvednuti cache potreba pouzit lopatku nebo jiny ostry spicaty predmet. - prejdu-li do interpretace, pokud fakt delam diru do neceho, dejme tomu hliny, tedy hrabu. POdle toho jak to chapu je pak v poradku jak je schovana vetsina cache, tedy v miste, treba jamce, vycistene rukou od volnych kamenu, listi, klacku, a pripadne prikryta volnymi kameny, listim, klaciky… schovana, ale de facto na povrchu. /// K tomu jeste muzeme prihodit i ryze ceske, neamericke zakony - napr. v narodnim parku, ale i v jakemkoli statnim lese, je de jure nelegalni prenaset kameny z mista na misto, protoze to meni prirozeny raz prostredi nebo tak neco… nejsem pravnik, to by mohl najit nekdo jiny, ale upozornoval me na to kamarad v souvislosti s mou zalibou nosit si obcas domu zajimave kameny jako “suvenyry”, ze je to (prinejmensim od urcite velikosti) diskutabilni z hlediska zakona… :slight_smile: /// Zpet ke kopani, podle pravidel jde taky o to, na jakem jsme pozemku. POkud opet vse interpretuji spravne, pokud jsem ja vlastnikem pozemku, muzu si na nem s klidem vykopat trimetrovy sklep a cache hodit do nej… /// Zcela na zaver konstatuji: ja jsem jen mrnavy newbie, takze k tomu vsemu se ma vyjadrit spis reviewer. :slight_smile: Btw, existuje nejaky slusny spolehlivy “pro cechy oficialni” preklad pravidel? jestli ne, asi by se s tim melo neco udelat :slight_smile: ?

Existuje- primo od Haggaea, ale nikde na nej neni moc videt odkaz. Tady to jsem vyhrabal ze starejch for… http://citanka.cz/geocaching/guidelines.html
Hru si sice tvorime my, ale zastitu nad ni v tehle forme ma porad Groundspeak. Btw. ty ustupky funguji i obracene. Nerad bych jednou hledal sudy tri metry pod zemi.

K tem zbytecnym pravidlum (jidlo v kesich, porusovani mistnich predpisu)

Prectete si treba tenhle thread: http://www.geocaching.cz/Vlakno.aspx?id=2116#2116

Je tam dost odpovedi na otazky, ktere tu ted padaji.

a co říkáš potom na tohle: …vpodstate jsme za 3/4 hodiny zmenili horopis jednoho maleho uzemi (asi tak 30x10m)… (citace z logu keše Sto a sedma)

No, nevim, v tom případě je jedna polovina cache co jsem našel špatně, protože je zakopaná a ta druhá je v rezervaci.

Několik cache, co jsem našel bylo velmi nepředpisově umístěno do kusu zakopané velké chráničkové roury.

Dobrá polovina cache v oblasti Žďárských vrchů je umístěna uvnitř rezervace typu chráněný přírodní útvar.