Zase jedno odlehčující téma, ve kterém je ale potřeba zapojit své Češtinářské schopnosti. Fuj, vždyť jsou prázniny! No co už…
Tak jsem přemýšlel, jak správně skloňovat slovo "log". Celkem to jde, ale je problém v 6. pádě množného čísla: v jednotném by to bylo o logu, ale v množném?
o kom? o čem? - pokud to vezmeme jako "log, bez logu" jako "hrad, bez hradu" => o hradech = o logech, což je totální blbost. Takže se hodně používa "…něco jsem četl v lozích" a my, Jihomoraváci, jsme schopni použít i v "logách". Nejracionálnější mi přijde použít "…četl jsem to v logs", ale to zase nemá s Češtinou nic společného.
Nečekám, že tento thread něco vyřeší, ale zajímalo by mě, jaké jazykové hybridy tady vytvoříme…
IMHO vzor hrad podtyp zámek. O zámcích -> o lozích. Ale už je to 5 rokov, čo som mal češtinu, takého vychytávky som už pozabúdal…
My to máme jasné - o duboch -> o logoch
Slovo "log" pravidla skutecne neznaji. Vzhledem k tomu, ze se jedna o CIZI vyraz, jsou pripustne oba dva tvary (logach i lozich), nicmene slovo "lozich" je v cestine lehce zavadejici a mene prijemne zni. Priklanel bych se tedy ke tvaru "o logach".