Škodlivý geocaching aneb GC1JWJ0 Stola Liptal

Zdravím všechny na foru. Předem bych vás rád upozornil, že nemám nic proti geocachingu, ale jen bych rád navodil diskusi o tom co může jedna naprosto nevhodně umístěná keš udělat

Tak tedy. Shodou okolností jsem dělal výzkum v rámci středoškolské odborné činnosti na téma "Zimování vrápence malého ve štole Sintrová u Liptálu" Zde jsem vybral pár odstavců:

Netopýři přečkávají nepříznivé podmínky (zimní měsíce) v letargickém spánku…
…Ideálními prostory k hibernaci netopýrů jsou hluboké podzemní prostory - jeskyně, propasti, štoly (i vertikální výlomy) nebo rozsáhlá sklepení se stálou teplotou vzduchu, vysokou vlhkostí blížící se 100 % a minimálním prouděním vzduchu, a to po celou dobu zimování, tzn. bez prudkých změn. Teplotou vhodnou pro zimování studovaného druhu – vrápence malého je teplota nad 6 °C. [color=red]Důležitým faktorem nezbytným pro úspěšné přečkání zimy je i tma a klid. Každé vyrušení způsobené nežádoucími návštěvníky může díky osvětlení a hluku hibernaci narušit.[/color]

[color=red]…Netopýři jsou nejvíce ohroženi v místech, kde se jich shromažďují vyšší počty… …Dalším kritickým obdobím v životě netopýrů je zima, kdy netopýři hibernují. Na vhodná hromadná zimoviště (jeskyně, štoly apod.) se mnohdy sletují netopýři z poměrně velkého území. Nevhodný zásah na zimovišti (změna vletového otvoru, úpravy uvnitř zimoviště, změna mikroklimatu, přímé rušení nevítanými návštěvníky často spojené s rozděláváním ohně, kouřením, používáním světla, hlukem, popř. i manipulací se spícími zvířaty) může vést nejen k probuzení, ale často k opuštění zimoviště. Na konci zimy často dochází k předčasnému vyčerpání energetických zásob a ke zvýšené mortalitě netopýrů, obzvláště mladých nezkušených jedinců. [/color]Netopýři nejsou ohroženi jen ve svých úkrytech, ale i při letové aktivitě mimo ně.

[color=red]Stupeň ohrožení je u netopýrů ve srovnání s podobně velkými hmyzožravci a hlodavci daleko vyšší.[/color] Netopýři mají odlišnou strategii rozmnožování. Na rozdíl od výše uvedených drobných savců mají netopýři jen jedno, méně často dvě mláďata za rok. Samice za život přivede na svět okolo 5 mláďat. [color=red]Každý nevhodný zásah může vést ke znatelnému a dlouhodobému zeslabení velikosti netopýřích populací.[/color] Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč netopýři patří k nejohroženějším zvířatům vůbec, což se projevuje jejich uvedením v Červených seznamech, jak celosvětových (IUCN), tak národních či dokonce regionálních. S ohledem na stupeň ohrožení podléhají evropské druhy netopýrů přísné druhové ochraně. [color=red]Jedním z nejvíce ohrožených druhů je vrápenec malý. [/color]K účinné ochraně je proto nezbytné znát jeho život a poznat faktory, které jej ovlivňují. Jedině na základě ekologických potřeb a požadavků vrápence malého je možné vytvořit
vhodný management vedoucí k posílení jeho populací…

…Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny zařazuje druhy do tří kategorií podle jejich stupně ohrožení – druhy kriticky ohrožené, silně ohrožené a ohrožené. [color=red]Všichni netopýři jsou tímto zákonem legislativně chráněni. Šest druhů je v kategorii kriticky ohrožených, ostatní druhy jsou silně ohrožené[/color] (Vyhláška č. 395/1992 Sb. a její novela č. 175/2006 Sb ). [color=red]Z 12 kriticky ohrožených savců v ČR je právě 6 druhů netopýrů; z toho oba druhy vrápenců, vrápenec malý - Rhinolophus hipposideros a vzácný, vrápenec velký - Rhinolophus ferrumequinum). [/color]…

…V rámci soustavy NATURA 2000 (Natura 2000) jsou chráněny nejvýznamnější úkryty vrápence malého v České republice – zimoviště (jeskyně, štoly, sklepy) a letní kolonie (půdy, případně sklepy budov). [color=red]U zimovišť vrápence malého, která jsou zahrnuta do této soustavy, je především zajišťován klid pro hibernující netopýry – vchody do příslušných podzemních prostor jsou zabezpečovány vhodným způsobem (uzamykatelnou mříží s odpovídající velikostí průletových otvorů) proti nežádoucímu vstupu osob.[/color]

Podnětem pro zařazení vrápence malého ke druhům kriticky ohroženým
v legislativě a k ohroženým druhům v Červeném seznamu ČR byl rapidní úbytek jeho početnosti na řadě míst Evropy. V některých zemích západní Evropy došlo k jeho úplnému vymizení. U nás podobně jako v okolních zemích se v posledních 15 letech velikost jeho populace stabilizovala a postupně roste…

Od roku 1994 byl sledován růst početnosti na zimovišti z původních 18 jedinců… …Při sčítání v roce 2008 bylo zjištěno 98 vrápenců, tedy o 25 více než v roce 2007 Pokles početnosti v roce 2007 zřejmě nebyl způsoben mírnými teplotami, ale častými návštěvami štoly. Trend je v protikladu s vývojem početnosti na jiných významných zimovištích
vrápence malého na Valašsku, kde počty vrápenců stagnují, nebo kolísají bez náznaku jakéhokoli trendu… …Tento jev je přisuzován dobrým klimatickým podmínkám uvnitř štoly Sintrová, zejména pak,
jedinému malému zavalenému vchodu u dna štoly (pouze jeden vchod má za následek jen nepatrné proudění vzduchu a poměrně stálou teplotu)…

V popisu keše jsem našel politování nad tím, že je štola zamřížovaná. Rád bych vám osvětlil jak to vzniklo a jak málo chybělo a jedna z nejvýznamnějších lokalit kriticky ohroženého živočicha by vzala za své.

Majitel pozemku, po tom co mu na něj začali chodit různí lidi a (podle jeho slov) hledali něco mobilem, se jal štolu zasypávat… jelikož neměl čas, tak ji jen zatarasil železným rámem a sušákem na seno, s tím, že ji zasype až bude čas.
Naštěstí jsem se o tom dozvěděl, zalarmoval ČESON (českou společnost na ochranu netopýrů), ti potom kraj a krajský úřad (respektive odbor živ. prostředí) nechal štolu zamřížovat.

Proč k tomu všemu došlo? Protože někdo, asi z nedostatku informací, uložil keš do štoly a nedomýšlel co to může mít za následky.

Chápu, že tyto keše jsou nejvíce ceněné, ale rád bych apeloval na všechny, kdo se chystají, nebo kdo mají keše v jeskyni, štole, opuštěném sklepě,… s tím, aby se lidi podívali na netopýry aby keše přehodnotili, nebo lépe je celkově zrušili… Jestli chcete vidět netopýry naživo, tak si zajděte do ZOO.

Nepíše se někde v pravidlech, že by keše neměly být zakládány na soukromých pozemcích? A autor to přímo přiznává.. tak nevím.
To o těch netopýrech jsem to nevěděla, je možné, že nevěděl ani autor, že jim může uškodit. Spíš bych v tomto případě kontaktovala daného vlastníka keše a situaci mu vysvětlila, dá se předpokládat, že to nemyslel zle…

Taky myslím oslovit majitele keše s vysvětlením, protože jak píše Nellas, je v pravidlech geokešingu, nepoškozování přírody… domluvit se s ním.
Jinak von v listingu i píše o těch netopejrech… tak to ostatní, že sou ohrožení a chránění, asi nevědel.

Kontaktujte primo autora, tohle forum rozhodne nemusi cist. V pripade ze by snad nechtel naslouchat, tak kes muze byt dekativovana zasahem reviewera. Staci jen nektereho z nich kontaktovat prostrednictivm emailu.

Dal bych doporucil volit ponekud mene bulvarni styl psani. To se tyka nejen pouzivani cerveneho, tucneho pisma ale take titulku "skodlivy geocaching" ktery by snad nepouzili ani na TV Nova. :stuck_out_tongue:

Zpravy TV N…:
V zime 2008 byla zverejnena jedna krabicka v ramci stale oblibenejsi hry geokašink ve stole Liptal.

Diky14ti navstevam v zimnim obdobi a vhodnem prikrmovani, se letos podarilo zvysit pocet netopyrů. :wink:
Jenze nezodpovedny …

Nepouceny "JeZeDak" se rozhodl, ze netopyry zlikviduje, aby mu na louku nechodili lidi jak do ZOO.

Nastesti se o to dozvedeli na patricnych mistech, a byla narychlo vypsana pro jednu nejmenovanou soukromou firmu vysoka dotace a

A ted k dalsim zpravam ze sveta…

Promin, chapu tve zasluhy, ale ten opravdu bulvarni ton mi nedal… :wink:

V tvem prispevku, pokud je uveden jako "Škodlivý geocaching" jsem cekal narek nad tim, ze jsi ovnera kontaktoval, vysvetlil mu situaci a on - nereagoval, reagoval sproste, nechtel situaci resit, apod. … a tady se timto snazis zalarmovat, a najit pomoc od "jeho" komunity, ke ktere patri. Urcite by se ti ji dostalo, nebot verim, ze drtiva vetsina "hracu" tehle hry ji hraje i kvuli jejich vztahu k prirode.

Cache ve stolach (i v tech kde prezimuji dráčata) je po republice vic, a vetsinou jsou v zimnim obdobi disablovane. (Ja jsem cache- krabicku napr. i fyzicky odnesl, aby to nikoho ani nelakalo :slight_smile: )

Trochu vazneji…
Pokud ty skutecnosti o prezimovani netopyru zazneji kdekoli vicekrat, je jen dobre, aby se dostaly do podvedomi nejsirsiho okruhu lidi tak, aby se o nich "proste vedelo" a nemuselo "se premyslet". Za to diky..

Dalsim faktem je, ze nezamrizovanych stol, i tech, ktere nejsou "nebezpecne", nejsou v nich zimoviste, a pod. rapidne ubyva, nebot dotace na zamrizovani jedne stoly jsou pro soukromou firmu opravdu lakave :frowning: a s netopyry to nema nic spolecneho… :(:(:frowning:

Ještě se zde píše, že štola byla zamřížovaná poté, co tam začali chodit lidé z mobilem, FTF lovec píše na konci svého logu toto: "PS: snad by slo s nekym kdo ma klice od stoly domluvit podivat se i dovnitr !" tak nevím. Každopádně si netopýři ochranu zaslouží.

Mně ten příspěvek zas tak bulvární nepřijde. :slight_smile: Červené nápisy zvýrazňují podstatné, části textu.
Spíš jde fakt o to, uvědomit si, že geocaching je v podstatě infantilní zábava, která by se měla podřizovat okolnímu světu a ne naopak. Není to případ jen téhle krabičky.
Autor cache to určitě nemyslel špatně, takže v podobných případech je myslím na místě slušně a konstruktivně laděný e-mail… a ani příspěvek na fórech není od věci. Zrovna tenhle problém si totiž spousta lidí nemusí vůbec uvědomit. Už se tu vlastně i jednou řešil v souvislosti s opencachingem.

Ono jde i o to, že mi už docela dost lidí řeklo, jak lezli kamsi za plot a tam je našel vrátný a vyhnal je pryč, se slovy "zase ta vaše zku**ená hra" takže to asi není jediný případ

Nadpis je bulvární to jo… Jak jinak vyvolat diskusi, ve foru jsou stovky vláken a provokativní nadpis přitáhne zvědavé lidi. Jestli někdo chcete celou práci (má 30 stran) tak ta je zcela seriozní a věcná, ale nechtěl jsem vás zatěžovat méně podstatnýma informacema.

mimochodem bulvární zpráva je ale spíš toto…

"Diky14ti navstevam v zimnim obdobi a vhodnem prikrmovani, se letos podarilo zvysit pocet netopyrů.
Jenze nezodpovedny nepouceny "JeZeDak" se rozhodl, ze netopyry zlikviduje, aby mu na louku nechodili lidi jak do ZOO."

btw. netopýři se uměle nepřikrmují… živí se živým hmyzem a JeZeDák je (resp. byl) stejně nepoučený jako majitel keše

Majitel je myslím více zodpovědný, než kdokoliv jiný. Viděl, že mu tam lezou lidi na soukromý pozemek a co víc, že lezou i do štoly, která je nebezpežná. Když jsem tam byl tak se mi nejedonou stalo, že na mě něco spadlo. A když by se někomu něco stalo, tak je majitel zodpovědný a byl by potahován po soudech. Takže udělal to co viděl jako nejjednodušší řešení. Taky o netopýrech nevěděl.

Někteří geokešeři, měli dokonce tu kuráž, že se šli, nevědomky, majitele pozemku zeptat kde je ta štola…

toho FTF jsem si taky všiml, ale co vím, tak se cizí neznámí lidé (podle majitele pozemku) začali u štoly objevovat cca 4-6 měsíců před tím, než se celá ta mřížovací akce rozjela.

to, "ze nezamrizovanych stol, i tech, ktere nejsou "nebezpecne", nejsou v nich zimoviste, a pod. rapidne ubyva, nebot dotace na zamrizovani jedne stoly jsou pro soukromou firmu opravdu lakave" smiley a s netopyry to nema nic spolecneho… smileysmileysmiley

to je svatá pravda, nicméně tato štola by zůstala otevřená nebýt GC.

V dané lokalitě je více štol…Kamarád…nadšenec biolog a geolog, v liptále hledal zasypané štoly… na opačné straně údolí jich prý je až 5…nezamřížovaných, neobydlených.

Takže tolik ke vzkazům :wink:

Ad štoly: opět, s prominutím, stupidní opatrovnické zákony. Pokud by za škodu sobě způsobenou nesl odpovědnost ten, kdo si ji způsobil, třeba "neoprávněným vstupem do cizích prostor" popř. "činností, jejíž nebezpečnosti si musel být vědom", nebyl by takovej problém. Totéž se vstupem na cizí pozemek a jeho ochranou. To jen na okraj.
Důsledek této připosranosti je právě neustálé mřížování, zakazování vstupu, zasypávání (a to i podzemí na hradech…), likvidace míst jako jsou kempy a tak dále. Je jasné, že zvýšený pohyb osob kvůli GC povede zase k dalším restrikcím.

S těmi netopýry je to jasné. Ovšem to není jediný příklad: jarní hnízdiště ptáků, a třeba poslední dobou tak oblíbené schovky vypadající jako ptačí budky (co se pak stane, když nadšený kačer v blízkosti lokality cíle zahlédne budku pravou?) a tak dále. Ovšem dovolávat se tu zdravého rozumu zjevně nepomáhá. Přitom by stačilo se zamyslet… popř. řešení jak už tu kdosi psal, na rizikové období keš FYZICKY disablovat. I když, blb tam vleze i bez keše.

A nejen zvířata. Ono umístit keš na místo, které je dejmetomu někomu milé a letitě blízké (trempský kemp) právě pro tu určitou výlučnost a samotu a skrytost, je také zvěrstvo.

Trošku tolerance by to chtělo. A ne aby stávající stav toleroval kačery, provůch! :smiley: Ale právě ze strany kačerů k okolí. Ony taky ty krabičky nejsou středobod všehomíra - a blízkého okolí.

úplně souhlasím… zákony ale nejspíš nezměníme, takže bychom je měli respektovat a stejně tak i pravidla GC a nelézt na cizí pozemky a nedejbože tak ještě umístit keš. Akorát tím lidi naštvemme.

Vím, že toto je jen jeden příklad, ale docela dost alarmující, protože chybělo opravdu málo a byl by to docela průser. Navíc je to lokalita ideální pro výzkum…ale zimní… a jak už to tak chodí, majitel to chtěl zasypat v létě, takže to byla náhoda, že se na jeho záměr přišlo.

Ideální by bylo, kdyby se všechny podezřelé keše nějak zkontrolovaly a posoudilo se jak moc jsou, nebo nejsou nebezpečně umístěné, případně je dát kosek jinam a napsat k nim… zajímavost najdete…tady a tady… ale pozor na… jsou tam ohrožení živočichové, atd, atd… Ale i to není ideální a hlavně reálné (při počtu keší a neznalosti místních poměrů).

tak nevím.:wink:

Takže, SunTome, stačí najít legendárního pana "se" a je vyřešíno, co? :smiley:

Nejspíš bude muset platit a fungovat to, co doposud, byť s proměnlivými výsledky: nelhostejnost.

kačeři zakladatelé by neměli být lhostejní k okolí, ať již přírodnímu, či lidskému - i kačeřímu :slight_smile: a kačeři nálezci by neměli být lhostejní, když se jim něco nebude líbit, ale napsat to a proč. A děj se vůle Kačerova.

Ehm… on takovy nejaky zakon existuje? Neni to nahodou nejaka lidova slovesnost?

Me to prijde padle na hlavu. Jestli nekdo vyleze na skalu, spadne z ni a zabije se, tak podle me tak akorat zasahl prirozeny vyber. Dotycny byl proste prilis hloupy na to aby prezil.:smiley:

Chci jen říct, že chápu, proč autor pojmenoval svůj příspěvek tak "bulvárně", stejně jako chápu, proč to napsal sem. nejde o jednu konkrétní keš, jde o to, aby se ti, co keše zakládají, zamysleli a pokud někam umístují poklad, o místě si zjistili potřebné informace (třeba jestli tím nemohou uškodit přírodě či ohrozit nějaké živočichy). Geocaching je fajn, ale už nejednou se mi stalo, že jsem přišla k místu keše a byla spíš smutná z toho, jak je místo díky častým návštěvám kačerů zničené. Jde taky o to, aby ti, kteří keše loví, přemýšleli nad tím, zda je nutné získat bod za každou cenu, jestli, přijdu-li k místu a zjistím, že abych se dostala na souřadnice, musím se prodírat přírodou tak, že ji tím poškodím, není lepší se na keš vykašlat, otočit se a jít na jinou, umístěnou s větším rozmyslem.

Takže podle mě má tahle zpráva smysl právě v tom, že může lidi upozornit na něco, co si sami neuvědomí, na něco, co jim ukáže, že jsou vážně důležitější věci než geocaching.

Pokud bychom dodržovali opravdu přesně všechny zákony, pak by GC neexistoval. Snad by přežily nějaké městské mikrokeše, ale nevím, nevím. Zastrčit krabičku od filmu do trubky zábradlí okolo autobusového nádraží? Jsou ty trubky TSK nebo DPP? :smiley:

Kašli na zákony, Trhači. Používej zdravej rozum :slight_smile:

Zdravim,
znam osobne autora kese i samozrejme tu kesku. Nechapu, proc ho autor prispevku nekontaktoval - jiste by se nejak domluvili.

Ohledne umisteni kese - rozhodne neni ve stole , ktera je a byla i pred kesi samozrejme zamrizovana. A k soukromemu pozemku - tak to by se mohlo keskovani uplne zabalit.

Protoze verte neverte, tady u nas maji i lesy sve majitele. Stola je na okraji takoveho lesa, kde chodite zcela bezne na hriby.
Trochu problem muze byt s parkovanim u silnice, kde jsou louky patrici k domum, ale tam autor kese jednoznacne doporucuje, aby se parkovalo jinde a dava i doporuceny waypoint.

Takze osobne nevidim k tomuhle prispevku duvod, primarne bych oslovil majitele kese a zkusil vysvetlit "majiteli" stoly o co jde.

Na webu jsem se zaregistroval nedávno a nevím, kde dohledat kontakt na majitele keší… snažil jsem se, ale nenašel, tak ho prosím kontaktujte, nebo mi napište meil a já mu napíšu.

K tomu jestli byla štola již před založením zamřížována…
Majitel pozemku viděl jak někdo neznámý (na tak malé vesnici se znají všichni, takže se těžko spletl) chodil kolem a hledal něco, jak už jsem psal, pomocí "mobilu". To se dělo pravidelně a čím dál častěji již půl roku před tou mřížovací akcí. Tak jestli to nebyl člověk hledající keš, tak to musela být opravdová náhoda. Je zde možnost, že se souřadnice štoly objevily ještě někde jinde a s geocachingem to nesouvisí, ale připadá mi to jako nejpravděpodobnější důvod častých návštěv úplně cizích lidí na inkriminovaném místě (majitelé ostatních pozemků se s tímto nesetkali.)

To jestli je keš přímo ve štole, nebo někde jinde vedle je prakticky úplně jedno, když se samotná keš jmenuje Stola Liptal, v popisku je fotka a stručný popis cesty ke štole… Takže, možná se mýlím, ale keš je zde umístěna cíleně za účelem projití štoly a případnému prohlédnutí netopýrů.

Lesy mají taky majite…to je sice pravda, ale člověk se v nich může pohybovat, sbírat plody pro svou potřebu a klesť do průměru, tuším, až 10cm. Takže v lese není problém. V tomto případě je ovšem poněkud jiná situace. Nejedná se o les, ale prakticky o neopolocenou zahradu (měl by tam být ovocný sad)…neoplocená je proto, protože plot je drahý a není tam moc co ukrást… resp. není tady nikdo kdo by kradl…

Proč jsem to napsal sem a ne přímo majiteli keše a nevyřešil to "tichou cestou?" Důvod je jednoduchý. Chtěl jsem demonstrovat jak jednoduché je keš špatně umístit. Jak musí být člověk opatrný a že by si měl místo prověřit, zda tu není nějaký problém. Nechtěl jsem nikoho pranýřovat ani poučovat…jen poukázat na to, že by lidé měli být zodpovědní v umisťování pokladů

No a to tedy bylo kdy (ta mřížovací akce), jak teď koukám, cache je totiž na místě od 14.12.2008 a opravdu se podle podle 1. fotky zdá, že mříž už byla na místě. Aby to nebylo něco podobného, jako kdysi s tramcachí (Jeden nebožák spadnul ze skály dva metry od cache, a taky za to hned mohl geocaching… včetně palcových titulků na titulní stránce v MF Dnes)
Tady je profil majitele. Pomocí "Send message" mu můžeš poslat mail nebo tam má i icq kontakt.

Ahojte,
jsem autorem pranýřované keše.
Kontaktoval mně LukasX a poslal mi odkaz na tuto diskuzi. Děkuji mu za to, protože muhu takto reagovat na nepravdy, které tu byly napsány.
Jsem přesvědčen, že autorovi tohoto příspěvku nejde ani tak o řešení nějakého problému jako spíš o zviditelnění.
Svědčí o tom už jen protichůdnost jeho tvrzení :
Píše, že se mně snažil kontaktovat, ale nedokázal na mně najít kontakt ( mimochodem pokud četl listing keše musel odkaz na mne najít. ) … následně o pár vět dál vysvětluje proč to píše na forum a nekontaktuje mne.
Podle mne jde o totálně neférové jednání.
Tímto končím s komentářem k člověku, který vyvolal toto téma.
K VLASTNÍ KEŠI :
[color=red]Tato keš byla založena v době, kdy byla štola zamřížována … tudíž nemůže být řeč o tom, že by bylo přezimování netopýrů nějak narušeno.
Věta, že keš je zde umístěna za účelem projití štoly a prohlídnutí netopýrů je naprostý nesmysl.[/color]
Jediné co jsem ochoten připustit je problém s průchodem přes soukromý pozemek. Místo jsem našel v prosinci 2008 a to díky cestičce, která vedla k ZAMŘÍŽOVANÉMU vchodu do štoly.
Od té doby do dnešního dne ( tj. za 5měsíců ) zde díky geocachingu prošlo 35lidí a pochybuji, že tuto pěšinku, respektive okolí vchodu do štoly jakkoliv poškodili. Mimochodem i v listingu keše je červeně zvýrazněno, aby se postupovalo opatrně a neponičilo se nějakým způsobem okolí vchodu do štoly.
I přesto během příštího týdne kontaktuji majitele pozemku, vysvětlím mu o co se jedná a v případě, že nebude s umístěním keše souhlasit, zruším jí.
Závěrem zacituji jen jedno známé přísloví :
Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde … a to není myšleno konkrétně k mé keši, ale obecně ke Geocachingu a lidem podobným jako SunTom

Juris, pokud si od rozhovoru s majitelem pozemku slibuješ cokoli vstřícného, čeká tě velice pravděpodobně otrávený večer.

Jinak, berte výše psané ohledně netopejrů, štol, hnízdišť, kempů a kačerů jako princip, a bude vše v poho. :wink: