Spamy na Wiki

vzhledem k tomu, ze posledni dobou neustale nekdo Spamuje na Wiki ceskeho geocachingu, neni na case tam povolit zapis jen registrovanym uzivatelum?

Ted tam muze zapisovat uplne kdokoliv, a vysledek se dostavil… :frowning:

Check this! :stuck_out_tongue:

Vim o tom, nicmene si nemyslim, ze kazdy den vracet nekolik spamovych editaci je ta spravna cesta.

Ale zase když tam bude moct jen ten, kdo je registrovaný, tak to podle mě změní smysl - že tam může kdokoli.

Vsak on tam muze kdokoliv, jen si musi na tom wiki udelat konto. na mnoha ruznych Wiki strankach je to zcela bezna vec.

Dokonce bych rekl, ze bude-li wiki zahnojena spamem, ktery za chvili kazdeho prestane bavit odmazavat, tak Wiki ztrati smysl uz tuplem…

Mnohým vadí muset se někde registrovat. Ale je pravda, že jestli bude spamů přibívat, tak se něco bude muset udělat:@.

Kdyby byla registrace nutná jen na provádění úprav, tak by to snad nikomu a ničemu nevadilo ne? Číst by mohl každý a když někdo ve wiki vytváří nebo vylepšuje články, tak stejně většinou registrovaný je.

Nutnost registrace nemusí být všespasitelná. Hlavně pokud je použit nějaký standardní způsob ověřování. Spamboti útočící na php-fusion co tu je začínají registrací a standardní ověřování přes obrázek k ničemu neni. Ale třeba to má wiki vyřešené líp.

Inu toto břímě nyní leží na Minarjovi. Udělat s tím něco, či nechat být.

Mám k tomuto 2 poznámky:

1. já figuruji coby moderátor wiki, do technických stránek nemohu zasahovat-to má na starosti nadále shade-tree. Já mohu zabanovat danou IP adresu, pokud by z ní spam chodil častěji, ale globálně zakázat editaci nepřihlášeným moje moderátorská práva prostě neumožňují
    EDIT: v současné době nefunguje ani ban konkrétní IP, hází to SQL chybu. No jak říkám, to je na shade-treem jako na technickém provozovateli
  2. pokud by se hladina spamu opravdu zvýšila nad únosnou mez, asi bych opravdu o to shade-treeho požádal. Prozatím to ale není tak divoké, jak se tu mnozí snaží naznačit. Průměrně je třeba odstranit max. 1 spam týdně (jsou i období, kdy je 14 i více dnů klid)

Opravdu si myslis, ze to neni divoke?

• dnes uz tri zarezy
  • vcera 13.12. take tri
  • 11.12. dvakrat
  • 10.12. dvakrat

Myslis, ze se to zlepsi? naopak, bude to horsi a horsi, navic se za chvili zacne ten spam objevovat i na dalsich strankach Wiki.

Zachvili prestane lidi bavit tam ten Spam porad mazat, kdyz je to zcela zbytecna prace, nebot za chvili je tam ten Spam zase zpatky. :@ A az to prestane bavit vic lidi, bude za chvili Wiki pekne zahnojene, coz zpusobi, ze jej ani nikdo nebude cist. A to bych byl fakt nerad.

Máš pravdu, stránku Diskuse:geocoin opravdu spamoval nějaký robot stále dokola. Čili tato stránka je nyní zamčena pro neregistrované, tj. editovat ji mohou jen přihlášení na wiki-zde naštěstí šlo o ne příliš podstatnou stránku (diskuse), čili tento zámek jistě nebude nikomu vadit.
Situaci budu dále sledovat-jsem zvědav, kdy si spamrobot "oblíbí" další stránku.

Moudré rozhodnutí

Po kritické situaci se spamováním naší Wikipedie http://geowiki.hidden.cz/index.php?title=Speciální:Recentchanges&limit=500 se musím zeptat:
Kdo je za nyní zodpovědný za wikipedii geocachanigu? Shade-tree, uvedený v aktualitach, na žádosti nereaguje a jiný admin patrně neexistuje. Nebo snad ano?

Jo, to bych take rad vedel. Soucasna Wiki je uz diky spamu zcela nepouzitelna a prestal jsem tam i chodit. :frowning:

Jestli nakonec nebude jednodusi, kdyz se odtamtud vybagruji hodnotne clanky a zalozi se Wiki uplne nova, klidne i na uplne jinem softwaru, ale hlavne s existujicim adminem.

Vlastne by bylo uplne dokonale, kdyby se takova nova wiki dala propojit s uzivatelskymi konty zde. Nema PHP-fusion nejaky Wiki engine? :wink:

Minarjo by měl být moderátor wiki, třeba bude vědět něco víc. Choze se kdysi pokusil admina wiki kontaktovat, že bychom wiki přenesli k nám, ale admin se na to nějak netvářil a tak to nijak nedopadlo.
A dolovat to ručně, no, nedovedu si představit, že by to byl ochotný někdo dělat.

Minarjo má práva moderátora, když je nejhůř, tak ho prosím o zablokování nějaké stránky, ale myslím že má práce a starostí víc než dost a navíc to ten problém nevyřeší. :frowning:
Pokud by šla rozjet lokální wiki (a neodporovalo by to nějakým copyleftům), tak myslím by nemusel být problém metodou ctrlC ctrlV těch cca 300 článků přenést do bezpečí… (klidně bych to během pár dní udělal) ;).

Ja si taky myslim, ze rucni prenos dat by nebyl az takovy problem. Dobrovolniku by se jiste par naslo, a tech opravdu velkych a hodnotnych clanku hodnych prenosu je tam urcite mene nez 300. :wink:

Co jsem se díval, tak by snad v mediawiki mělo jít udělat přihlašování podle externích uživatelů. Takže až dopořešim logování podle uživatelů na gc.cz, tak to nainstaluju.