tak jsem si tak prohlížel TB a GC co jsem tak kdy "ulovil" a tak jsem koukal kde tak jsou. Nechal jsem si vždy jejich trasu vykreslit přes Google Earth - no a zarazila mě taková zvláštnost: Pokud pochází TB,GC z Ameriky, cestuje tam mezi cache rychle obrovské vzdálenosti a moc se nezdržuje v jednom kraji či dokonce státě, pár malých kroků a pak šup někam daleko. Ale jak se dostane co ČR, dlooouho tu je a cestuje po malých krůčcích sem a tam, po pár kilometrech či max desítkách km a pak když se dostane za hranice, tak pak se zase vrátí. Takže často jsou na zeměkouli dlouhé rovné čáry jak cestovali, jen v ČR (a přilehlých státech) je to velký chumel bodů, kde byl
A zdá se mi to, nebo to taky pozorujete ? Že by se jim u nás v ČR (či střední Evropě) tak moc líbilo, že se jim ven nechce ?
Bych rekla, ze po USA je jednodussi cestovat jen tak, mezi statama. U nas v Evrope je to porad asi horsi, i pres schengen, takze kdyz se tady nejakej ten TB nebo GC zastavi, tak pro lidi je proste asi rychlejsi ho strcit do nejake kese ktera je k tomu vhodna. Teda aspon tak to vidim ja, mozna je v tom jen "lenost" nebo strach to vyvezt nekam za hranice :-). Ja osobne bych asi taky radsi posoupla o par kilaku dal, mela aspon trochu dobrej pocit, ze jsem mu pridala nejaky kilometry, nez abych se strachovala ze ho dam v zahranici do spatne kese, kde ho nekdo treba ukradne. Jen diky tomu, ze jsem treba byla kvuli jazykove bariere hur informovana.
Připadá mi, že na světě jsou tři černé díry na GC a TB. Holandsko, Česká republika a Opencaching fungující v okolních státech. Ještě uvažuji o Litvě, tam nám už delší dobu pendluje jedno GC.
Tak asi opravdu bude cestování po americe jiné, než v ČR, je velká a všude se domluví apod. Ono taky ta naše republika je dost prťavá, teď jsem byl na nejvyšší hoře Brd a v podstatě jsem viděl celou její šířku a tak polovinu délky z jednoho místa.
Spíš jsem to chtěl uvést jako zajímavost, než řešit proč to tak je
já osobně tahám GC a TB mezi čechama a Beneluxem, podle toho kam se dostanu…ted jsem tam nechal jedno GC a přivezl jiný TB…
stalo se mi už že jsem na jeden TB narazil dvakrát, jednou v HB- moje tuším 4.keš a pak na ten samý v KH…
Tak jsem si vzpomněl, že jsem kdysi založil toto téma se zvláštností, jak TB a GC jakmile se dostanou do ČR, tak tu putujou jen po malých krůčcích…
No zase se mi stalo, že jsem jeden TB měl o něco déle u sebe, abych ho mohl odvézt daleko, až do Francouzských alp… jenže co se nestalo, pravděpodobně ho po uložení zase objevil Čech, který ho zřejmě co nevidět zase uloží někdy v ČR
To se vždycky geocoin pohybuje kolem Brna po spirálové dráze směrem do středu, a jak překročí horizont události (tzn. hranice Brna), už byl nenávratně vcucnut onou černou dírou.
To já mám s TB takovou zkušenost, že jakmile se mi nějaký dostane za hranice (jupíííí, povídám si…), hned jej tam objeví nějaký čech a šup s ním zpátky k nám (…sakra…).
A to jsem si jeden TB ([tb]TB2YF5B[/tb]) nechal odvézt kamarádem schválně až na Island, že je to tam taková křižovatka národů, na pytlíku má jasně napsáno, že chce do USA a co myslíte? Neohřál se pořádně ani na tom Islandu a už ho drapnul nějaký ňouma a přivezl mi ho hned zpátky a teď se motá po ČR jak mucha v lampě.
Ach jo.
Tak tohle je vážně síla! Člověk by si řekl, že dál už ho na jeden zátah an odvézt nemůžeš…a vida, česká ruka šmejdivka ti ho přiveze zpátky. Akorát, ten kačer je podle počtu krabiček celkem zkušený, tak nevím, proč ho dovezl zpátky, když mířil úplně někam jinam.
Zkuseny, nezkuseny, proste vetsinu kaceru plan putovani trackables nezajima. A nekdy proste i ignoruji to, co je na tom GC,TB napsano. Asi tim to bude.
Asi něco nechápu -
vám je líto, že je tu tolik TB a GC a že je lidi hodně nosej, byť i po Čechách, a že je nenechávaj ležet, když je najdou, PROTOŽE PRÁVĚ NEJEDOU NA BAHAMY???
No to né, o to nejde, my jsme rádi, že ty TB a GC vidíme, ale mě jde spíš o pohled vlastníka (zejména teda cizince), jak ten se asi dívá na to, že poslal TB do světa a on se pořád jen dokola motá v ČR. Většina "vysílatelů" je asi ráda, když jejich předmět letí světem… - i když třeba majitel, co je z ČR, tak chápu, že tomu to třeba ani tak nepřijde.
A vlastně mi ani nejde o nějaké názor, že je něco špatně, nesprávně nebo tak, ale spíš jen, že je to taková zajímavost.
Prostě je to tak, že u nás je vysoká relativní hustota kačen a kačerů, tradičně vysoký vlastní podíl na zábavě (což dle výzkumu studentských aktivit máme z celé Evropy společné právě s Holanďanama) a ochota něco udělat vlatníma tlapičkama a vlastnit něco (spousta TB ). No a k tomu poměrná chudoba a v určité skupině i obliba zůstávat o volnu doma, nejezdit za kopečky. Ergo: černá TB díra
Spíše jde o to, že místo delším cestám dávají Češi přednost častějším kratším výletům do blízkého okolí, tradičně je tady oblíbena pěší turistika. TB v USA dělají delší skoky ale méně často.
Tak ja bych byla naopak rada, kdyby konecne mu GC opustil vychozi krabicku a posunul se aspon o par kilometru. Zacinam mit pocit, ze zustane na miste cely letosni rok a bude tak prvni v zavodech, ovsem na opacnem konci
Jinak z nekerych prispevku mam az pocit, ze bych mozna radeji nemela zadne TB a GC vyzvedavat a posunovat o kousek dal, neb vetsinou pendluju po dvou mistech v nasi male zemicce…
Navic ne vzdy narazim na TB, u ktereho sem si pred navstevou kese precetla jeho zamer a pokud ho nema u sebe napsany, tak se to dozvim az kdyz ho loguju, mobilni internet vazne nemam.