Terén a obtížnost keší

Následující dokument je návrhem na klasifikaci terénu a obtížnosti keší, který by měl pomoci především začínajícím cacherům a všem, kteří zakládají nové keše. Prosím všechny o jakékoliv připomínky a návrhy na vylepšení a upřesnění jednotlivých kategorií.

Difficulty and terrain (obtížnost a térén)

Tyto dva důležité aspekty keše jsou všem geocacherům důvěrně známé, protože je vídají v záhlaví každého listingu (popisu keše). Co ale tyto hvězdičky skutečně znamenají? Co znamená obtížnost 2/2? Ačkoliv hodnota jednotlivých aspektů je jasně definovaná, skutečná obtížnost uschování keše a okolního terénu může být velice rozdílná. Je to dáno tím, že to, co se zdá někomu lehké, může být pro druhého celkem obtížné a nikde nejsou definované hranice obtížnosti.  Tento malý manuál je prvním pokusem definovat jednotlivé kategorie obtížnosti a terénu, podobně jako to mají udělané horolezci nebo vodáci.

Terén

Tento aspekt vyjadřuje obtížnost pohybu v terénu při cestě na místo uschování keše. Mají-li se všechny typy terénu vejít do pětibodové stupnice, navrhuji dělení kategorií takto:

1 – silnice a
chodníky, zpevněné cesty, cesty v parku nebo značené turistické či lesní
cesty, polní cesty apod.; tedy všechny cesty, po kterých se mohou pohybovat
úplně všichni včetně maminek s kočárky nebo geocacherů na kolečkách

2 – nezpevněné cesty v libovolném terénu, vyšlapané cestičky, jednoduchý lesní nebo polní terén mimo cesty, louky; tedy terén, který nečiní problém pohybu zdravému jedinci či skotačivým dětem

3 – terén bez cest s obtížnějším pohybem, např. strmý kopec, hustá vegetace, smrčina, houští, kopřivy, přeskakování potoků; takový terén, kam se dostane většina z nás ale již s drobnými obtížemi (škrábance na nohou, těžké zadýchání)

4 – terén přístupný jen sportovně zdatným jedincům jako velmi strmé svahy střídající se se skalkami, bažinaté a močálové terény, horolezecké terény schůdné za pomoci rukou bez lezeckého vybavení, nutnost přebrodění řeky (potok, který lze snadno přeskočit se nepočítá), dále doporučuji pro všechny keše, pro které by se muselo případně vylézt na strom/zeď nebo jiné sportovní výkony

5 – jen pro velmi otrlé povahy, velmi náročný terén vyžadující použití speciálního vybavení – horolezecké, potápěčské

Také prosím přihlédněte k možným rozmarům počasí.
Například svah obtížnosti 2 se po delším dešti či při sněhu a náledí snadno
změní v terén obtížnosti 4.

Obtížnost se uvádí pro příznivé počasí, dají-li se očekávat výraznější změny schůdnosti terénu při zhoršení počasí, je vhodné na to upozornit v popisu keše.

Obtížnost

Obtížnost vyjadřuje, jak snadné/nesnadné je objevit keš v jejím úkrytu, případně, kolik nám zaměstná hlavu rozluštění cílové souřadnice. Rozdělení úkrytů do pětibodové stupnice není lehké, každý určitě bude mít na obtížnost úkrytu/rébusu jiný názor. Určitě to ovlivní i momentální intelektuální kondice či kvalita signálu GPS.

1 – snadno identifikovatelné skrýše díky popisu a nápovědě (při pečlivé domácí přípravě dohledatelné i bez GPS), vhodné pro úplné začátečníky, např. úkryt v kořenech stromu, pokud je tento strom jediný v širokém okolí, druhý sloup od brány apod.

Pozn.: Nepatří sem multi-keše.

2 – jednoduché multi-keše, tradiční keše se standardním ukrytím, např. stromy a pařezy v lese mino cesty

3 – složitější multi-keše, všechny keše vyžadující kvalitní domácí přípravu – hlavně mystery keše, tradiční keše s důmyslným úkrytem, který vyžaduje jisté popřemýšlení

4 – časově náročné keše, obtížné mystery, složité šifry, velmi těžko objevitelé úkryty v běžném terénu, super dlouhé multi-keše

5 – nejtěžší mystery, úkryty v extrémním terénu, keše s velkou časovou náročností

Pozn.: Neuvedení nápovědy (případně matoucí nápověda) u popisu keše může její obtížnost zvýšit.

Je to velmi hezká klasifikace, ale dle mého názoru je obtížnost jak terénu, tak hledání keše věc čistě subjektivní. Aby jsi dopiloval svoji klasifikaci, musíš jednotlivé body přesně definovat (a to je myslím nemožné)…např. co to je “snadno identifikovatelná skrýš díky popisu a nápovědě…atd.”. Dalším aspektem, se kterým je nutno počítat, je např. vynucené hledání v noci, kdy bude terén obtížnější (důvodem je, že nejsme noční živočichové a naše smysly tudíž nejsou přispůsobeny temnotě) než je tomu ve dne. Mohl bych pokračovat, téma je to velmi zajímavé. :slight_smile:

Máš pravdu, že je to velmi subjektivní a i podmínky se mohou měnit. Právě protože je to tak moc subjektivní, tak jsem chtěl dát trochu nápovědu pro ty co tápají.

Jasně, rozumím ti, neber to jako kritiku, to nechci. Popíšu jeden případ (konkrétně můj): měřím 1,9m, před 20 lety jsem lezl po skalách a není pro mne problém založit keš např. 5m vysoko ve skále bez lan a podobných pomůcek. Navíc, třeba cesta k této keši může být vyasfaltovaná, tedy terén č. 1. ale bohužel, posledních 5m je nedostupných pro všechny, kteší měří 1,6m a nikdy nelezli nebo jsou méně pohybové nadaní - je to pak pětka?. Podívej se na keš, kteréu jsem udělal před Vánocemi, je to 5/5, ale pro někoho to bude 3/3 a pro někoho třeba 10/10. Těžko posoudit, proto jsem se v listingu všem radši předem omluvil :slight_smile:

Tato klasifikace je skvělá, stoprocentně se s ní ztotožňuji [Y]

Nelze do ohodnocení cache objektivně zahrnout nárust obtížnosti při ztížených podmínkách. Osobně jsem pro to hodnotit cache za standartizovaných podmínek - myslím, že jediné rozumné je vzít úvahu ideální podmínky, tzn. denní světlo, sucho. Na extrémní výkyvy obtížnosti/terénu např. za mokra je nejvhodnější upozornit v listingu, případně příslušným atributem.

Zapomněl jsem napsat waypoint té 5/5, ale asi jsi to už našel podle nicku na GC.com: GCZQCK. Určitě jsou těžší keše než tato (třeba Vodník - potápět se do hloubky 9m???, někdo může i bez přístroje, já osobně ne, pro mne je nedostupná, či-li terén 100:-) nebo kamarád s potápěčskou výzbrojí), ale na to máme dost hrubé hodnocení, klasifikaci, ale proč to tak detajlovat, když jde jen o zábavu.

Proč to klasifikovat? Zkus si představit, že sedíš na vozíčku. Nebo běžněji. Zkus si představit, že jdeš kešovat se svými malými dětmi. Půjdeš na keš 5/5? I tito cacheři se chtějí bavit… [:)]

Máš pravdu, ale jsou i malé děti, které jsou schopné lézt po skalách nebo se potápět. Fakt je to subjektivní, nechtěl jsem svým příspěvkem vyvolat diskuzi o klasifikaci či obtížnosti apod.. Klasifikace, kterou si udělal, ta je super a já ji beru jako orientační :slight_smile:

Souhlasím s Galdrou, nápad je to výborný, dokonce myslím že by mohl být na kliknutí někde na gc.cz, pro ty co dokonale neovládají angličtinu a začínají. Souhlasím hlavně v tom, že těžko určit horní hranici extrému. Někdo by se mohl hádat, co je horší, co je extrémnější.  To nelze nijak ohraničit, protože každý má hranice jinde. Někdo se potopí 10m bez aqualungu a jiný s. Já bych považoval za většího extrémistu toho prvního .To samé s lezením atd, Jinak se mi to hodnocení moc líbí.

Děkuji za všechny připomínky. Horní hranice extrému je těžko určitelná. Ja jsem ani nechtěl definovat co je extrémnější a co ne. Mojí snahou bylo napovědět začínajícím kešařům, co mohou od té a té obtížnosti čekat. No a pro zkušené je to orientační měřítko. Jsou tu ale lidé, kteří prostě všechno z různých důvodů nezvládají a pro ty informace o terénu a obtížnosti jsou nedocenitelné. Pokud bude každý do listingu psát 2,5/2,5 tak je to pro ně informace bezcenná. Mě se stalo, že jsme šli na dvojku a pak jsme lozili po skalách jako kamzíci.

Stalo se mi to samé, šel jsem na 1,5 a připadal jsem si jak magor, protože jsem taky lezl po skalách, byla to tak 4, navíc toto určení mi ovlivnilo vlastní dohledávání, protože jsem si říkal, že tam na skalách to nemůže být, když je to 1,5…a bylo. A stal se mi i opačný případ, že jsem šel na 4,5, před tím jsem se pomodlil, mo a byla to procházka, jen asi 10m jsem musel použít ruce při šplhání do kopce.

Jednou jsem se pečlivě nachystal na 5* a nepotřeboval jsem k tomu ani svůj "přední náhon" .Snažím se to tam aspoň napsat do logu.

Je to dobře, že vám to není lhostejné a že děláte něco pro ostatní. [Y] Moc lidí to neumí.

I ja bych pozitivne hodnotil tuto snahu. Rekneme ze jednotna klasifikace, a tedy i toto "voditko" muze nekomu pomoci. Zatim jsem svoje cache hodnotil "subjektivne" a tedy na zaklade zkusenosti s cachemi ostatnich kaceru, a rekl bych, ze se to tak nejak shoduje s navrhem. Nicmeme, aby tato snaha nezanikla, je treba zmenit jeji umisteni a presunout klasifikaci na wikipedii. Predtim bych treba pozadal o nazor rewivala, co si o tom mysli on, abych dodal textu nejakou vaznost, autoritu. ROZHODNE bych to vsak nevydaval za pravidlo, ale spise jako voditko, napovedu, ...

Moje poznamky, moje nazory:

terén 1 = cache je dosazitelna i pro vozickare, to snad vypovida za vse (ne jen cesta ke kesi, ale cache cela)

napoveda: ROZHODNE nemeni obtiznost cache, cacher ji cte az na miste, pouze v pripade ze opravdu nemuze nalezt, obsahuje totiz jednoznacnou identifikaci mista ukrytu, pokud si autor mysli, ze je potreba napoveda volnejsi, pro vsechny, uvede ji v listingu

jen bych doplnil ze do terenu se pocita i delka multikesky, takze pokud je multina delsi nez 3km tak se zveda stupen terenu a podle vseho taky pokud vzdalenost od nejblizsiho mozneho parkovaciho mista, nebo proste kdy se opousti bezny teren je vetsi nez 3km, tech mezi je samozdrejme vice.

Při schvalování mojí kešky někdy v srpnu loňského roku mi Haggaeus poslal toto:Geocache Rating System (anglicky)
http://www.trenkler.cnet.sk/gc/rating.php (slovensky) a toho se držím. Podle toho jsem ohodnotil všechny svoje keše a zdá se mi to dostačující.

[quote] Jedla-bedla: Při schvalování mojí kešky někdy v srpnu loňského roku mi Haggaeus poslal toto:http://clayjar.com/gcrs/ (anglicky) http://www.trenkler.cnet.sk/gc/rating.php (slovensky) a toho se držím. Podle toho jsem ohodnotil všechny svoje keše a zdá se mi to dostačující. [/quote]

Velmi zajimavy formular. Vyskousel jsem, snazil jsem se popravde odpovedet na otazky, a v zaveru jsem vysledek 2/4 subjektivne zmenil na 2/3 :-) Nakonec vzdycky zalezi na vlastnikovi, ale kazde voditko je fine.

No, já si myslím, že ta klasifikace je velmi dobrá. Je pravda, že pro někoho to může být i jinak, je to hodně subjektivní, ale dle mého názoru by se obtížnosti měli vztahovat na “průměrného” Geocachera a ti schopnější/méně schopní by si tu obtížnost měli patřičně poupravit podle svého.

Chlapi vždyť většina z vás již nějakou tu kešku založila. To jste si nevšimli, že tento odkaz http://www.clayjar.com/gcrs/ je v "Edit listing" hned vedle tlačítek čísly?

Samozřejmě, že by vhodné pro ty, kteří nevládnou angličtinou (což není Tvůj případ Pažitko, že? [;)]), to přeložit do češtiny a dát na GC.WIKI. Anebo se dohodnout s Trenkim a dát tam odkaz na jeho slovenský rating.