Pratele, az doted jsem si myslel, ze pokud je teren jedna hvezdicka, musi byt v listingu atribut pro vozickare. Ted jsem ale objevil cache (GCV15X), kde je u terenu jedna hvezdicka ale atribut pro vozickare preskrtnuty… Muze to takto byt, nebo to je chybka, pripadne jak tohoto vubec v listingu dosahnout? Ja zil v tom, ze to nejde…
Ony ty symboly s hvězdičkama nijak provázaný nejsou, owner si tam asi přidá, jaký chce, kromě červeného křížku, který se objeví po needs maintenance logu a zmizí po performed logu. Počty hvězdiček jsou spíše taková orientační doporučení, a tak jsou keše *, které jsou v kluzkém příkrém svahu a zasloužily by nejmíň ***, tak keše ****, které vyžadují se jen odrazit, chytit jednou rukou za větev a druhou kešku vytáhnout…
Hmm, pravda… jde to takhle udelat, pokud je jiz cache schvalena, pokud jeste ne a vytvari se, tak si nejsem jisty…
já si myslím, že hvězdičky mají vyjadřovat celkovou obtížnost a s atributy by nemusely souviset, ale kdesi jsem četl, že zrovna u vozíčků by tam jen 1 hvězda být neměla. Ovšem nevidím k tomu důvod, vozíčkář přece nebude koukat primárně na hvězdičky ale na ten svůj atribut.
nevim jak je to konkretne na te kesi, ale kombinace jedne hvezdy terenu a preskrtleho voziku - nevidim v tom nic podivneho ci zaludneho: uplne jednoduchy priklad - celou cestu jdu po chodniku a finale je ve dvou metrech vysoko, takze vozickar nemá sanci dosahnout.
Když bude po cestě jeden vyšší schod, jistě to terén nad jedničku neposune a přesto se tam s vozíkem dostat nemusíš. Nebo stačí úzká lávka, na kterou se vozík nevejde.
Na tohle má jednoznačný názor Minarjo…já měl cache hned vedle chodníku, tzn 1 terén aboslutně, ale jelikož je to trošku za rohem kam se vozíčkář rukou nenatáhne tak mi minajo napsal ať dám terén 1,5 … napsal mi to proto, že jsem měl 1 terén a neměl jsem tam atribut že tam můžou vozíčkáři…takže pro mě je to tak…si 1 teren, ale vozickar tam nedostane takze se to rovna teren 1,5…hotovo tečka
já sem z dovolením překopíruju z wiki - doporučení od revieweru
7) Že Když je terén 1… myslíš na vozíčkáře.
Pokud cheš dát terén 1, pokus se zhodnotit, zda by mohla být cache odlovitelná i osobou na invalidním vozíku a přidat atribut Wheelchair accessible. Pokud si nejsi jist (ano, není lehké to odhadnout), tak to na atribut není a označ proto terén min.1,5. Reviewer pak při schvalování neuvidí hlášku: "Terrain is level 1… WARNING: User didn’t add the handicapped attribute." A nebude ti muset připisovat Reviewer note o tom, že by bylo dobré zhodnotit, zda je cache při tom jedničkovém terénu dostupná i pro tělesně postižené geocachery.
proto mne to tak prekvapilo
qnik to zatim napsal jinymi slovy, ale myslenka je stejna..
Myslím si, že náročnost terénu vyjádřena hvězdičkami popisuje celkovou náročnost. Pokud strom roste u rovného bezbariérového chodníku a keš je v koruně stromu, pak celková náročnost terénu je dána tím, jak je těžké dostat se nahoru. A chodník na tom nic nezmění.
Při založení jedné ze svých keší jsem dal terén jednu hvězdičku a reviewer mne upozornil, že mám přidat symbol invalidního vozíku nebo přidat alespoň půl hvězdičky.
A myslím, že by to tak mělo být.
Mne by opravdu zajímalo jestli je je u nás alespoň jeden kačer na vozíku a jaké má z lovem zkušenosti.
Pokud je terén 1 a u keše není atribut přístupné pro vozíčkáře, tak to reviewera upozorní (přátelé, přečtěte si doporučení od reviewerů k zakládání cache;)).
EDIT: Tak někdo byl rychlejší…
Ale už jsem přemýšlela nad tím, jestli ten atribut znamená, že keš může odlovit vozíčkář sám, nebo ji najít s někým (a něco z toho hledání mít). Teda moc si nedokážu představit vozíčkáře, který loví městské mikrocache sám a je při tom nenápadný..
U jedné keše jsem se setkala s logem dvou lidí, z nichž jeden byl na vozíku, a měli už docela dost nalezených. Bohužel nepamatuji jméno a už asi nedohledám.
Myslimz, e si dovedu predstavit regulerni situace, kdy to teren 1 byt muze, ackoliv tam schvalne ten atribut neni. naprikald kdyz vsehcny stage jsou pro vozickare dostupne, ba i priostupove cesty pro vozickare existuji, takze teren 1 je na miste. Ale i tak muze existovat duvod, proc tam vozickare zbytecne netahat.
Kdyby melo platit, ze teren 1 se rovna vozickar, pak nechapu, proc by pro vozickare mel existovat duplicitne atribut. Nemelo by logiku.
osobně jsem byl kdysi jedním nejmenovaným rewieverem upozorněn na to že tam, kam vozíčkář nedojede/nedosáhne je vždy terén 1.5 a musel jsem to u své keše změnit z 1 na 1,5 (typická městská multi bez jakékoliv překážky, jen je prostě umístěná "ve vzduchu".
Hmm, no ono není vozíčkář jako vozíčkář, osobně jsem viděl vozíčkáře co dokáží skočit s vozíkem ze tří schodů a jiné akrobatické kousky. Bude určitě hodně záležet na odvaze a náročnosti. Podle toho co jsem viděl na jedné horolezecké stěně, tak si troufám říct, že jsou vozíčkáři co si s patřičnou výbavou, troufnou i na lezeckou pětku.
Taky jsem dal terén 1,5 + ne pro vozickare, protoze keska byla hned sice hned vedle silnice, ale pod smrkem, ktery sahal az k zemi a nevim jak by se tam ten vozickar plazil po zemi. Tkaze taky bych doporucil hodit 1,5. I kdyz ta 1 ma taky neco do sebe.
Osobne se domnivam, ze teren by mel byt u vozickarum pristupne kese (resp. tem kteri se pohybuji na voziku :)) 1 a atribut slouzi pro potvrzeni daneho tvrzeni, ze autor listingu presne vi, co zadava. Je pravda, ze na cachemap se zobrazuji hvezdicky a ne atributy. Nicmene i takovy hloupy schod pred kesi muze odlov znemoznit, i kdyz jinak je teren chodnickovy.
ale stejně tak může mít cache třeba 2 hvězdičky a přesto být přístupná na vozíčku, takže určující by měl být ten atribut
To Fenix: To nepopiram, slo mi jen o ten jednohvezdickovy teren. ![]()
Koukám co cacher, to názor - je načase to shrnout :). Tedy - implikace platí jen jednostranně, to znamená terén je 1* -> symbol vozíčkáře určitě ano, cache je dostupná při terénu 1* vždy vozíčkářům, čili pokud je např. 2m nad zemí, je terén 1* nemožné použít. Opačně implikace neplatí, tj. když je terén nad 1*, neznamená to, že atribut vozíčkáře v nepřeškrtlé podobě nemůže být použit, i při terénu nad 1.5* je někdy odlov vozíčkářem možný.
Čili - systém nám atribut vozíčkáře hlídá jen při terénu 1*, kdy by měl být vždy použit jako potvrzení, že terén 1* je zcela na místě a dle definicí terénu 1* je keška KOMPLET vozíčkáři dostupná, tj. nejen cesta na souřadnice, ale i přímo k samotné kešce je celá dostupná samotnému vozíčkáři. Kombinace terén 1* a škrtlý vozíčkář, to je tedy rozhodně chyba. Jinak je to tedy přesně, jak stojí na wiki - když vidíme terén 1* a nepoužitý atribut vozíčkáře, tak žádáme o doplnění atributu (je-li keška komplet odlovitelná samostatným vozíčkářem) či pokud není, tak žádáme navýšení terénu minimálně na 1.5*. Je třeba si uvědomit, že atributy na GC.com přišly až dlouho poté, co existoval systém hodnocení pomocí hvězdiček, čili proto tato zdánlivá duplicita při terénu 1* potvrzující, že na keš vozíčkář určitě samostatně může.
Jinak co se týče cachera-vozíčkáře. Jeden, o kterém vím, žije v německém Sebnitzu, což je hned u našich hranic ve Šluknovském výběžku, no a tento tým (vozíčkář+doprovod) loví tedy často i u nás (umějí celkem slušně česky a logy česky píšou). Jde o cacher.tým OliGa a když kuknete na jejich logy, je až neuvěřitelné, jaké keše zvládají. V lozích vždy též píší vlastní hodnocení dostupnosti vozíčkářem.