Určení bodu pomocí výchozích souřadnic, azimutu a vzdálenosti

Zdravím,
určitě tu již někde podobný dotaz je, ale já jsem ho nemohl najít, takže se předem omlouvám.
Mám souřadnice a od nich se má ujít určitou vzdálenost pod určitým azimutem. Nemám problém toto udělat pomocí buzoly nebo GPSky v terénu, bohužel nyní nemám ani jedno a tak potřebuju tento bod určit doma. Pod těmito pojmy google vyhledá převod souřadnic z různých formátů nebo návody k AutoCadu. Víte někdo jak na to, popř. máte nějaký program, který provede výpočet za mě? Děkuji za jakoukoliv radu.

zkus geoget, ten to urcite umi

Mě hodně pomohl geocaching tools

nebo tady http://archaikum.cz/soubory/gc/xls_geocaching_tools.zip

Já se zase ujíždím na http://www.movable-type.co.uk/scripts/latlong.html
:D:D

Děkuji za rady, souřadnice vypočítány pomocí geocaching tools, což je zatraceně dobrej prográmek :smiley:

parman16: pokud pouzivas nejaky program na spravu kesi, napriklad Geoget, tak ten tyto projekce umi - sam jsem se to naucil pouzivat asi pred tydnem a je to velmi jednoduche. Driv jsem to delal v MapSource od Garmina.

Když už jsme u toho, tak bych se zeptal, čím mohu udělat v nějaké mapě z výchozího bodu kružnici o daném poloměru (potřebuji k vyluštění jedné mystery, kde protnutí několika kružnic dá místo uložení finále).

Myslím, že jsem slyšel o MapSource, ale v něm se mi to nepodařilo resp. nepřišel jsem na to jak.

Dej si do stredu kruznice trasovy bod a dej mu editovat vlastnosti. je tam i polozka Proximity/Blizkost… a tam dej polomer.

BINGO - HaLuMa - díky za info. O této funkci jsem nevěděl a kolikrát jsem ji už potřeboval. DÍÍÍK :wink:

Kde to pěkně prosím najdu v Mapsource? Nikde tam nikde najít jak udělám kružnici.Dík

vzdyt to pisu… zadej si bod a podivej se n jeho vlastnosti. zvlase na polozku blizkost.

dOBRÁ WEBOVÁ SLUŽBA PRO TAKOVÉ HRANÍ je zde: http://www.gpsvisualizer.com/calculators

Haluma: špatně jsem Tě pochopil. všechno funguje tak jak má. dík

nebo to umí GPSmaps 60csx tam dáš bod a zadáš projektovani bodu zadáš azimut a vzdálenost a bod se ti přepíše na nový kam potřebuješ.

EDIT: aha, sorry za spam…
viz příspěvek pode mnou.

take prosim, opravdu pouzivejte tu vec na krku, a nez dam radu do vlakna, tak si alespon prectu uvodni prispevek, ve kterem se pravi, cituji: "Nemám problém toto udělat pomocí buzoly nebo GPSky v terénu"

:stuck_out_tongue:

V MoZiGo su na zalozke "Pomocky geokesera" k dispozicii zakladne operacie s bodmi, azimutom, uhlom, alebo vzdialenostou. Kruznicu opisanu okolo bodu so zadanym polomerom vygeneruje v podobe kml suboru a ukaze ho v google earth. Takto je mozne vygenerovat postupne aj viac krusnic a v GE je vidiet ich priesecniky…

Umí to i OziExplorer.

Vzoreček jsem našel na Wikipedii pod heslem Ortodroma

Na kouli o průměru R=6378 kilometrů stojím na souřadnících N radiánů severní šířky, E radiánů východní délky.
Přesunu se o L metrů pod azimutem A . Jaký zaznamenám přírůstek souřadnic?

V severo-jižním směru se pohybuju po kružnici o poloměru R=6378 kilometrů.
V západo-východním směru se pohybuju po kružnici o poloměru r=R*cos(N) .

K navýšení souřadnice E tedy potřebuju ujít kratší vzdálenost než k navýšení N .

Jako vzorek mapy vybírám sídliště Praha-Vinohrady s jeho orientací ulic podle světových stran.

A na mapy.cz v sekci "Plánování a měření trasy" vidím, že.

1. V severo jižním směru posun o tisícinu minuty je 1.855 metru (pí/180/60*6378)
  2. V západo-východním směru posun o tisícinu minuty je 1.193 metrů (1.855*sin(severní šířky))