Zdravím,
určitě tu již někde podobný dotaz je, ale já jsem ho nemohl najít, takže se předem omlouvám.
Mám souřadnice a od nich se má ujít určitou vzdálenost pod určitým azimutem. Nemám problém toto udělat pomocí buzoly nebo GPSky v terénu, bohužel nyní nemám ani jedno a tak potřebuju tento bod určit doma. Pod těmito pojmy google vyhledá převod souřadnic z různých formátů nebo návody k AutoCadu. Víte někdo jak na to, popř. máte nějaký program, který provede výpočet za mě? Děkuji za jakoukoliv radu.
parman16: pokud pouzivas nejaky program na spravu kesi, napriklad Geoget, tak ten tyto projekce umi - sam jsem se to naucil pouzivat asi pred tydnem a je to velmi jednoduche. Driv jsem to delal v MapSource od Garmina.
Když už jsme u toho, tak bych se zeptal, čím mohu udělat v nějaké mapě z výchozího bodu kružnici o daném poloměru (potřebuji k vyluštění jedné mystery, kde protnutí několika kružnic dá místo uložení finále).
Myslím, že jsem slyšel o MapSource, ale v něm se mi to nepodařilo resp. nepřišel jsem na to jak.
take prosim, opravdu pouzivejte tu vec na krku, a nez dam radu do vlakna, tak si alespon prectu uvodni prispevek, ve kterem se pravi, cituji: "Nemám problém toto udělat pomocí buzoly nebo GPSky v terénu"
V MoZiGo su na zalozke "Pomocky geokesera" k dispozicii zakladne operacie s bodmi, azimutom, uhlom, alebo vzdialenostou. Kruznicu opisanu okolo bodu so zadanym polomerom vygeneruje v podobe kml suboru a ukaze ho v google earth. Takto je mozne vygenerovat postupne aj viac krusnic a v GE je vidiet ich priesecniky…
Na kouli o průměru R=6378 kilometrů stojím na souřadnících N radiánů severní šířky, E radiánů východní délky.
Přesunu se o L metrů pod azimutem A . Jaký zaznamenám přírůstek souřadnic?
V severo-jižním směru se pohybuju po kružnici o poloměru R=6378 kilometrů.
V západo-východním směru se pohybuju po kružnici o poloměru r=R*cos(N) .
K navýšení souřadnice E tedy potřebuju ujít kratší vzdálenost než k navýšení N .
Jako vzorek mapy vybírám sídliště Praha-Vinohrady s jeho orientací ulic podle světových stran.
A na mapy.cz v sekci "Plánování a měření trasy" vidím, že.
V severo jižním směru posun o tisícinu minuty je 1.855 metru (pí/180/60*6378)
V západo-východním směru posun o tisícinu minuty je 1.193 metrů (1.855*sin(severní šířky))