Tak se prohrabávám páteční přílohou Sportu a najednou koukám - reklama na novou soutěž v časopise abc. Mrknu na stránky a musím uznat, že především první dvě ceny v hlavní soutěži jsou super!
Takže pokud máte trochu času, přesné váhy a známého trafikanta, který vám zapůjčí 150 výtisků posledního čísla časopisu abc, neváhejte :D:D:D
Abyste nemuseli hledat, odkaz je ZDE!
Teda, vypadá to na pěknou soutěž, jak dostat děcka ven do přírody
Akorát mi připadá, že kvůli cenám to snad budou plnit kačeři!
Teď si představte, na ten skandál, až všechny ceny vyhrajou dospělí nad 30 let a budou s nimi chtít dělat rozhovory, jak plnili tuto hru
Jinak na různé formáty zadávání souřadnic byste si z mysterek už mohli zvyknout. Formát HH MM SS,S používá třeba i server mapy.cz
Nikdy jsem na naší škole (asi 420 dětí) neviděla dítko, které by četlo ABC - popravdě jsem nikdy neviděla žádné dítě, které si kupovalo ABC. Většina předplatitelů jsou nostalgičtí lidé středního věku - takže doufám, že nám doma z toho něco kápne.
Jenže je tu takový detail, že souřadnice třeba u Pardubického kraje mají v severních vteřinách napsáno 88.6’’ což je pěkná blbost když se jedná o šedesátkovou soustavu Je to tam víckrát, takže chyba se asi opravdu někde stala…
EDIT: je to taková trochu mysterka, vzali formát DD MM.MMM a zapsali ho jako DD MM SS.S
No teda soudruzi z ABC udělali sviňskou chybu. To by se jim v časopise za 43Kč nemělo stávat. Já jak debil jel s klukem na zadaný flek a ještě jsem si říkal, proč tam dávají takové nezvyklé souřadnice, když na GC,COM se standartně požívají jiné. A ono ejhle. Tak to abych tam jel zítra znovu, neboť jsem byl o nějakých 500m mimo. A když hledám keš, tak přece jenom v takovém rozptylu ne :D. Za mě bylo už jen sehnání Abíčka velkým dobrodružstvím, na stánek přišli tři kusy a zájem mnohonásobně převyšoval poptávku. A objednávku předplatného mi začali posílat, až mi bylo 17 a to jsem je poslal někam (už mě bavili holky a ne lepení papíru ).
Spíš v tom mají bordel. Souřadnice ze Středočeského kraje sedí tam kam má (plus mínus pár metrů) takže to vypadá, že občas to je opravdu formát DD MM SS.S a občas DD MM.MMM omylem zapsaný jako DD MM SS.S (že by souřadnice byly od různých lidí a pak to někdo neznalý takto sjednotil?)
A ohledně formátu zápisu - než jsem poznal geocaching, tak by mě nikdy nenapadlo zapsat zeměpisné souřadnice jako DD MM.MMM. Ve škole i v práci jsme vždycky používali formát DD MM SS.S (případně DD.DDDDD). Proč se v geocachingu takhle divný zápis používá jsem nikdy nepochopil…
To to je taky možné, ale ještě to má výhodu v tom, že jedna tisícina je přibližně 2m, takže je to nakonec docela praktický při bohatě dostačující přesnosti
Jen tak pro zajimavost. Prumerny prodej ABC je 43 000 vytisku a cte ho 117 000 deti ve veku 12-18 let. (dle zdroje: MEDIA PROJEKT a ABC ČR (ABC CR je agentura, ne ten casopis :-)))
Taky jsem zadne dite cist abc nevidel, ale nekde budou