Vhodnost GPS Garmin nüvi 255T pro geocaching

Dobrý den,
zase jeden dotaz od úplného začátečníka.Do jaké míry je pro geocaching vhodná GPS navigace Garmin nüvi 255T s turistickou mapou TOPO Czech.Popř.poradíte jinou GPS,která není pouze oatdoorová,ale je využitelná i v autě?
Děkuji za odpověď.
Michal

Ahoj,

GC dělám dva měsíce a chodíme s autonavigací nuvi 370, našel jsem přes 50 kešek a zatím turistická není v plánu. Turistická by možná byla o kousek lepší, ale není nezbytná a pokud to finance neumožní, žádný velký handicap to podle mě není. Samozřejmě určité mínusy to má, pojďme si je říct konkrétně:

• nejprve ty největší nevýhody: takže jako první bych uvedl výdrž na baterku, zatímco autonavigace vydrží 4-6 hodin, tak turistická navigace vydrží třeba 15 hodin a navíc jsou v ní obyčejné tužkáče, takže můžeš mít s sebou náhradní sadu, kdežto u autonavigace baterky nevyměníš. Takže pokud bys chtěl lovit kešky na túrách v přírodě, zapomeň na to, že bys měl autonavigaci neustále zapnutou, s baterkou se musí šetřit.
  • zadruhé odolnost: autonavigace nejsou voděodolné, blátuodolné apod. Pokud ti spadne do kaluže, tak se s ní rozloučíš. Naopak turistické navigace něco takového přežijí a fungují dál.
  • nevím, jak je to u turistických navigací, ale nuvi při 2D pohledu neumí točit s mapou. Musíš otáčet navigací v ruce.
  • nemá kompas, ten ale v turistických mají jen nejvyšší (čti nejdražší) modely.
  • nemá žádnou podporu pro geocaching; zatímco do turistické si můžeš nahrát veškeré informace o kešce (listing, velikost, terén, hinty, logy), tak do autonavigace si uložíš akorát ten bod na určitých souřadnicích (pod nějakým názvem), ale pokud potřebuješ něco víc, musíš s sebou tahat poznámky na papíře.
  • turistické navigace jsou dnes takové příjemné oblázky, které se dobře drží v ruce; naproti tomu autonavigace jsou placaté obdélníčky, z mého nuvi 370 se dokonce ještě musí vyklopit anténa (tu už má 255 integrovanou v těle).

Takže bych řekl, že turistická navigace je víceméně o komfortu. Pokud budeš dělat gc dlouho, asi na ni jednou dojde. Ale nic ti nebrání začít hledat i bez ní, jde to v pohodě.

BTW pro geocaching vlastně ani nepotřebuješ mapu, potřebuješ pouze znát polohu svoji a polohu kešky, pokud pod tím není nakreslený žádný poklad, taky to je možné. Samozřejmě s mapou je to značně pohodlnější.

Obecně na téma autonavigace na geocaching je tady toho napsáno dost, stačí hledat jiná vlákna a číst… Ano, jde to, ale dře to.

Honza to napsal dobře. Já osobně využívám k lovu autonavigaci na přiblížení ke keši a většinou už z mapy při příjezdu je zřejmé, kde asi keš bude uložena. V 90% případů nemusím vůbec vytahovat navigaci pro dohledání keše.

Technická poznámka:Kompas není výsadou jen nejdražších turistických gps. Kompas má i řada trex od garminu .

Pokud je na mysli magetický, tak ještě trošku upřesním: pouze modely Vista a Summit, popřípadě z levnějších Garminů ještě Geko 301.

To neni tak uplne pravda - i do autonavigace nahrajes pres POI export dalsi informace jako hint, obtiznost/teren, datum zalozeni, datum posledniho nalezu apod. Jen to chce mit to… jaxe tomu rika… how-know :wink:

Jinak podporu geocachingu má hybrid Garmin Nüvi 550.Autonavigace,vodotěsná(nezkoušel jsem),se zvýšenou odolností.Pokud jsi PM nahraješ do ní keše normálně z gc.com,pokud nejsí,tak je můžeš z gc.com nahrát jednotlivě,ale bez nápovědy a listingu.Jinak běžně přes Skrýšotlač,Geoget s listingem a vším tím okolo.Zatím jsem tam nacpal kolem 600 keší,nevím kolik jich to pobere.Má kompas(nepoužívám),nadmořskou výšku,přepínání na pěší,kolo,motorku a loď.Při gc má problém,musí se nosit lehce kolmo k zemi,jinak šipka i mapa reaguje šíleně pomalu.při autonavigování se chová jako klasická autonavigace od Garminů.jen nemá širokoúhlý displej.Ideální by byla turistická a auto zvlášť,ale dali jsme s ní zatím kolem 100 keší a když jsme se s ní naučili,tak pohoda.Bohužel cena byla 8500 kč,teď už bude asi levnější.
Před tím jsme lovili s Nüvi 660FM a taky bez problémů.Jen jsme do ní cpali kešky podle souřadnic s názvy a poznámky v sešitku.Ale ta zase šlapala,mapa i šipka,paráda.Bohužel baterie vydržela tak 2 hodiny a šlus.

než jsem si koupil Oregona, měl jsem Garmin nüvi 200 a odlovil jsem s ní v pohodě přes 200 keší. Kdyby rodiče nesháněli autonavigaci, lovil bych s ní dodnes. Takže tak…