Neberte toto jako nejake hanobeni, ciste bych spise se rad zeptal, jaky mate nazor na virtualni cache? Ja nasel zatim pouze dve a musim rict, ze me to moc “nebere”, uz z duvodu toho, ze se clovek nemuze zapsat apod. Jaky na to mate nazor vy?
Ber to tak, že jsou pěkná místa, kde cache (třeba krabička od filmu) nevydrží ani půl hodiny a nebo ji ani není kam schovat… právě tam by tě měla přivést Virtual Cache.
Včera jsem našel první a připadá mi to “very easy”.
Beru to tak, že to dělal nějaký cizinec a tomu nedochází, že čech nemá problém se projít po Karlově mostě.
Na druhou stranu, nedovedu si představit jiný typ cache na místě, kde je 10 lidí na metr.
A nedovedu si taky představit, kde bych udělal takovou cache já …
Jo taky mne to taky moc nebere, nejak mi chybi ten logbook na miste cache. Nejak mam vetsi radost, kdyz neco hmatatelneho drzim v ruce.
Jinak zrovna vcera jsem mlsme koukal na Karluv most a premyslel ze tam nekam dam regular cache, no mozna mne neco napadne.
Ak das cache na Karluv most a vydrzi mesiac, tak si desny hacker a budeme Ta uznavat ![]()
ps: Virtualka na KM ma svoju historiu. A okrem toho bola robena skor pre turistov.
Věřím Šolimovi, že by se tam mikrocache schovat určitě dala a pokud by všichni při nálezech a ukrývání byli mimořádně opatrní, tak by to tam vydržet mohlo klidně rok. Ale momentálně je problém, že se tam žádná dát už nedá, protože by se to neschválilo. Již tedko jsou tam vlastně dvě a kousek je start třetí, takže asi nemá smysl o tom uvažovat.
Virtualky ktore su umiestnene v Prahe, treba brat v kontexte doby, kedy vznikli - t.j. vtedy tu neboli ziadne cache a toto su jedni z prvych - druha vec je ze su dost o nicom. Z 12 virtualiek co som nasiel sa mi vyslovene pacila iba jedna ale ta stala za to. Dnes uz virtualky v podstate nepretlacis cez proces schvalovania…
Na Karlov most nie je velky problem umiestnit cache, aj vydrzi, ale zrejme bude problem so vzdialenostami, ako o tom uz pisal Cmuchal…
No jo koukal jsem se na to a cely Karlovy most je z hlediska vzdalenosti obsazen, no tak se jen budu mlsne na nej koukat a budu si predstavovat, kam dat cache. Jen skoda ze ani jedna cache na Karlove moste neni hmatatelna na Karlove moste.
Taky bych se přimlouval za normální cache na Karlově mostu. Nešlo by to vyřešit tím, že by se zkontaktoval např. autor té virtuálky a cache by se zarchivovala? Vytvořil by se tak možná prostor pro umístění cache. Ovšem nevím jestli by v tomto případě nechtělo zarchivovat i tu webcameru…
Doteraz som bol v tom, ze pravidlo min. vzdialenosti 161 metrov je uplatnovane, aby nevznikali situacie, ze geocacher hlada jednu cache a najde inu. Teda nema zmysel merat vzdialenosti od virtualnych, alebo webcam, alebo startovacich unknow cachi, kedze na ich suradniciach nic fyzickeho nie je.
Toto je v pravidlach:
"Revieweři používají orientační pravidlo, podle kterého cache umístěné 0.1 míle (161 metrů) od jiné cache nemohou být schváleny. Toto je vzdálenost zvolená rozhodnutím geocaching.com a slouží pouze jako vodítko, ale hlavním cílem je omezit počet cache ukrytých v určité oblasti a omezit zmatky, které vznikají, když někdo hledá jednu cache a najde druhou.
Na druhou stranu není nutno se při umisťování cache odvázat a umístit jednu cache každých 170 metrů jen proto, že se to smí. Chcete-li vytvořit sérii cache, reviewer vás může požádat, abyste je zkombinovali do jedné multicache, jsou-li body blízko sebe. "
Cize nevidim “pravny” ani logicky dovod, preco by reviewer nemal schvalit tradicnu cache na Karlovom moste. Prosim, opravte ma, ak sa mylim ![]()
Zrovna včera jsem tam byl a “ulovil” tu virtuálku.
Nějak si nedovedu představit, jak tam chcete dát normální cache, do té záplavy lidí …
Navíc, nebude poněkud problém s památkovou ochranou mostu?
Nemyslim si ze mame “moralne” pravo od niekoho ziadat, aby si kvoli nam zaarchivoval svoju cache. Tato virtualka je “kulturne dedicstvo”, navyse v CR su len tri virtualky, a coho je malo byva cenne… BTW Kedysi (2003)bola pod Karlovym mostom na Malej strane tradicna cache, ktora mizla s frekvenciou raz za mesiac - chyba bola v uschovani, samozrejme.
Pravidlo 161 m nie je podla mna len preto, aby si pri hladani cache nenasiel nahodou inu, ale aby proste nebolo uplne “precachovane” - das na jednu luku 10 cache niekto pride ma 10 bodov atd. - opravte ma ak sa mylim
Myslel som to tak, ze ak niekto pozna vhodne miesto, kam umiesnit tradicnu cache, tak tych 161m od blizkej virtualky, ci webcam by nemuselo byt striktne dodrzanych. Vo vseobecnosti.
V tomto konkretnom pripade je podla mna dana virtualka vhodna (exponovanost a kulturno-historicka hodnota objektu) a postacuje.
Len som sa chcel opytat, ci tych 161m byva vzdy a bez vynimky uplatnovanych, tzn. aj vtedy ked blizka cache upozornuje na celkom ine miesto a pomylenie medzi nimi nehrozi. Dik;)
No asi jsem jeden z mala, ktery to pravidlo 161m mohl pocitit na vlastni kuzi. Hledal jsem multicache a dilem nahody se stalo, ze cilova cache byla jen 7m od jinne cache kterou jsem jiz mel odlovenou a misto te spravne cache jsem nasel tu jinnou cache a mel jsem z toho asi hodinu zamtanou sisku, nez jsem pochopil co se deje. Dalsi nalezce uz tuto chutovku nemel, bylo mezitim opraveno. Proto ctim ochranou vzdalenost a taky se rad projdu nez zacnu hledat dalsi cache.
tam sa ale stala dvojita chyba - Erik to vobec nemal schvalit a autori cache sa mali pred zakladanim trochu virtualne porozhliadnut, kym ju tam dali. Teraz je cache len 90 m od tej druhej, co je tiez zbytocne blizko. Preto je dobre, ze Haggaeus vyzaduje aj suradnice priebeznych a finalnej cache, Erik si to trosku “zlahcoval” z dovodu velkeho mnozstva cache, ktore schvaloval
Ta kamera by sa podla mna zarchivovat mala, vobec sa tam neda rozoznat clovek. Osobne by som sa hanbil ju zalogovat.
Moralne pravo to od niekoho ziadat nemame, ale mame pravo ho poprosit a pockat, co odpovie.
Co sa tyka druhej virtualky na moste, tej by mozno aj bola skoda… Moznoze Haggeus prizmuri oko.
Alebo by to bola multi so zaciatkom pod jednou z vezi…
Odkedy som videl cache na Vaclavaku, verim, ze mozne je vsetko…
Hm teraz premyslam nad nejakou nocnou/UV verziou…