Výškoměr: pouze GPS signál versus Barometr+kalibrace

Zdravím,

jak je to s přesností určení nadmořské výšky jen pomocí GPS signálu u přístrojů bez barometru (např eTrex Legend HCx ) v porovnání s určením nadmořské výšky pomocí barometru kalibrovaného GPS signálem(např u eTrex Vista HCx)?

Respektive o kolik je ten systém s kalibrovaným barometrem přesnější než pouze získávání údajů o nadmořské výšce pomocí GPS?

A jaká je u obou odchylka od reálu? Když praktická přesnost určení souřadnic je 5 až 15m, jaká je přesnost určení nadmořské výšky: 15m? 30m? 100m?

…rozmýšlím, který z přístrojů koupit a už se vpodstatě rozmýšlím jen podle tohohle parametru…tohle se při geocachingu nevyužije, ale hodně mě baví hrát si s nadmořskou výškou, mít výškový profil prošlé trati atd…a právě by mi vadily nějaké hodně velké odchylky nebo skoky…

předem dikes za info

Presnost urceni nadmoreske vysky jen na zaklade gps je v podstate jen takove .. zhruba cislo … rozhodne se s tim neda pracovat nejak "presneji" .. presnost je na urovni nekolika desitek metru.

GPS určuje výšky nad elipsoidem, nadmořské výšky které jsou třeba v mapách jsou naproti tomu určeny nad geoidem. Narozdíl od elipsoidu je goid zvlněná plocha (odlehlost je zhruha +/- 100 m), takže přesné určení nadmořské výšky pomocí GPS je trochu složitější

Loni při chození v Malé Fatře a na Šumavě jsem párkrát porovnával výšku naměřenou na Vistě HCx s vrcholovými cedulemi a rozdíl byl zhruba do 10 metrů.
Je fakt, že jsem nijak moc nekalibroval, takže mi to přijde vcelku přesný.
Zajímavý je, že kolega měl na Šumavě Legenda a přesnost byla podobná - jednou byl blíž on, jednou já…

Vem si s barometrem. Ten můžeš vždy před použitím zkalibrovat podle přesného výškového bodu. Pak máš přehled o výšce i při špatném signálu. Přesnost při relativně stálém tlaku je asi +/- 5-10m. Tlak se v průběhu dne může změnit a tím i přesnost výškoměru…

Já mám podobnou zkušenost jako Leroj. Už jsem párkrát na horách porovnával gps s cedulemi a většinu byla odchylka do těch deseti metrů.
Mám PDA s SIRFstar III.

Dělal jsem si pokusy s etrex Vista Cx. Na stejném místě s dobrým signálem jsem měl pro GPS výšku odchylku + - 12 m. Barometrický si buď zkalibruju podle známé výšky, nebo pokud tam žádný bod se známou výškou není, tak podle GPS výšky. Pak si tím sleduju změny tlaku, kvůli předpovědi počasí.

Přesnost určení výšky je obecně vlivem geometrie satelitů horší než určení horizontální polohy, ale není to zas tak strašné.(tzn. nebude to na metr, ale také né na sto… v 95%)
K elipsoidické výšce jenom dodám, že přijímače si ji běžně přepočítávají na geoidickou (nevím s jakou přesností, ale myslím, že to nebude dominantní vliv), takže systematickou chybu až +/-100m (v případě Prahy asi 45m) není až tak potřeba brát v úvahu.
Zkusím sem hodit pár grafických výstupů z mojí GPS, jenom to chvíli potrvá.
Také doporučuji ke shlédnutí tuto cache [cache]GCY7WT[/cache].

všem: dikes

Leroj: nemáš náhodou porovnání záznamů nadmořské výšky nebo ste jen semtam mrkli kolik to ukazuje tobě a kámošovi?

Sodobar: to rád slyším, ale tipuju že to byl otevřený terén s perfektním signálem-např v lese neporovnávals?

alkes: paráda-dík moc! přesně tohle mě zajímá…kupa info…
(z logů co sem přečetl mi vyplynulo, že s dobrým výhledem, jaký je na louce, kde se keška nachází, je urče nadmořské výšky i pouze pomocí GPS bez barometru dost přesné-prakticky nikdo tam neměl odchylku větší než 5m! semtam byly tuším až 40m odchylky u nějakých bluetooth modulů)

…takže moje otázka se změnila na: jak hodně ovlivňuje zastínění typu les s opadaným listím/hustý listnatý les/ okolní budovy výpočet nadmořské výšky? Jestli, například, pokud se přesnost ureční polohy při zastínění sníží např na ± 15m, nesníží se přesnost určení nadmořské výšky třeba na ±60m?

(jinak ± 15m by mi jako přesnost určení nadmořské výšky stačila…jenom aby z toho i v trochu zastíněnějším terénu nebylo najednou těhc ± 60m n. m.)

ad ta [cache]GCY7WT[/cache] : škoda, že není jedna taková keš i na nějakém zastíněném (les) trigonometrickém bodě…navíc kdyby byl listnatý, tak by byla i sranda pozorovat, jak se udávaná poloha změní po opadu listí na podzim, po dešti atd:)

Provedl jsem test na místě s přesnou výškou 413 m.n.m. První snímek je ve volném prostoru a druhý v chodbě domu.

Tabi: tohle je nadmořská výška zjištěná pomocí kalibrovaného baro nebo čistě GPS? (teda tipuju že to colorado má barometr, ale taky tipuju, že se dá vypnout:) )

Tak to bohužel. Nadmořská výška mi je většinou šumák :), takže z mojí strany nešlo o žádné exaktní měření, ale když jsem si všiml (většinou na horách, takže signál dobrý) na rozcestníku údaje nadmořská výška, tak jsem se pro zajímavost podíval na gps (oziexplorer). A protože jsem už před tím něco četl o elipsoidech, tak vím že mě ta přesnost příjemně překvapila.
Zkusím se na to příště zaměřit. :wink:

Je to pomocí signálu GPS. Barometr se zaznamenává zvlášť.:wink:

no já to bohužel taky sleduju jen náhodou a jen pro srandu, takže žádný další detaily nemám…

Za špatných podmínek to bohužel může lítat pěkně jak horizontálně, tak vertikálně:(
Posílám pár obrázků pro ilustraci.

1. eTrex Legend - na vršku střechy s perfektním výhledem na oblohu
  2. eTrex Legend - na parapetu okna se zastíněnou severní stranou domem + pravděpodobně nějaké ty odrazy
  3. Evolve iTraxx - na stejném parapetu ve stejný čas jako 2)
  4. Magellan Meridian Platinum - stejné místo jiný čas
    Magellan má barometr, ale tuhle jsem zjistil, že i zobrazovaný čas na displeji jde o půlminuty blbě, takže bez záruky.

edit: nedaří se mi procpat obrázky, momentík
edit2: Už jo, ale ideální to zrovna není.

1

2

3

4

alkes: ty spodni grafy: pokud dobre rozumim, tak na ose x je cas…jak dlouhy ten cas mereni byl? Jinak se ale zda, ze prumer celeho mereni je vzdycky hodne blizko skutecne hodnote (parapet: 288 az 290m.nm)…a nejake spiky nebo podobne kratkodobe vystrelky pristroje uplne mimo real by se prumerovanim mely hoodne zmensit, ne? Ale to uz je asi otazka firmwaru pristroje a jak to pocita - jak to prumeruje, jestli ty výstřelky zanedbává a tak, ne?

…ale z toho tvojeho obrazku si vyvozuju, ze i kdybych sel v terenu, ktery by byl stejne stineny jako to misto na parapetu, tak by udaj o nadmorske vysce, ktery by byl ukazovany uz po zprumerovani, byl dost v pohode s odchylkou mensi nez 10m, nebo to blbe interpretuju?

este dotaz: to, z ceho jsou ty obrazky je staricky eTrex Legend? zadny "H" typ nebo rada s nejakym novejsim cipem?