Omlouvám se pokud to tu už někdy bylo - jen tak pro zajímavost dal jsem na wiki odkazy na pár grafů, který ukazujou nárůst GC u nás. http://geowiki.hidden.cz/wiki/Trendy_českého_geocachingu
(Pokud by někoho zajímaly nějaký další statistiky, můžu je udělat.)
Pokud to bude takhle poračovat, je za chvili keš fakt na každým rohu.
Já myslím, že je to nejednoznačné. Špatně je to v případě keší o ničem, které jsou založeny jenom proto, že jsou, k ničemu se nevážou, nejsou na místě které stojí za to navštívit a tak. Takových je bohužel čím dál víc :(, ale Dobře je to v případě, že nám keš ukáže další nádherná místa, zajímavosti a tak. Bohužel se nemůžeme ubránit masovosti této záliby, ale až budou všichni češi kačeři, nebude tu tedy jediný mudla a pak už to nebude o té "sektářské a ilegální" činnosti, kdy se skrýváme, děláme nenápadný a tak.
Takže bych to spíš podle toho grafu viděl tak, že je to špatně. Opravdu keš každých 161m, to je přeci blbost, ne?
Zajímavý. Jestli tomu dobře rozumím, tak graf 4. říká že v současnosti je aktivních 9tis kačerů. Upřímně řečeno jsem čekal, že to bude kapku víc s ohledem na to jak často někoho u krabičky potkám.
Tolik krabiček snad ani nejde vyrobit
Já jsem rád že jsou i v okolí takových ošklivých měst, jako je třeba Kladno. Žiju tu celej život, a jsou místa kam jsem během těch 33 let nikdy nepáchl. Třeba takový les mezi Dubím a Vrapicemi. Z jedné strany Poldovka, ze dvou cikáni… Dneska jsem navštívil [cache]GCV2NP[/cache] nikdy by se to nestalo cilem celodeniho vyletu, ale chvilku se provetrat po praci bylo super. A krom toho to minimalne s tema cigosema neni tak zly jak jsem cekal. Taky fajn zjisteni. Jeste tam je [cache]GC195AA[/cache] a k te se projdu zase nekdy jindy.
Jen at ty krabicky pribejvaji. Pred objevenim geokesingu jsem se chodil provetrat furt na ty samy mista. Ze Sitny na letiste nebo lapak a zpatky. Ted mam najdnou docela dost jinych zajimavych cilu a jeste se dozvim o vecech, o kterych bych asi davno mel vedet. Jedinej problem je ze me nenapada misto kam bych mohl dat tu svou. Kdykoliv neco zajimaveho vylovim z pameti, tak pak u pocitace zjistim, ze tam uz keska je
[color=red]ŠPATNĚ[/color] - dřív bylo 6 keší na kačera a dneska je to pod 1 keš na kačera
Je vidět, že nastává bída :o - rychle ještě nalovit co se dá:D:D
Řek bych že [color=red]ŠPATNĚ[/color] , protože jsou hned u sebe a to není to pravé. Mám rád keše pro které se musím jít (šlapat) i půl dne a klidně se spokojím i s jednou. Musí být na zajímavém místě !!! a hlavně tam nejsou žádní lidi !!!
Já bych řek DOBŘE - sice nic moc keše nevyhledávám, ale pokud se vydám někam dál třeba na hezkou multinu, tak jsem rád, že si po cestě můžu při odpočinku sebrat pár "obyčejných" bodů.
Jinak ty nejhorší většinou stejně časem zaniknou - každej si prostě založí pár keší a pak se na to vykašle. No a přijde další kdo jí tam šoupne a možná že bude ještě horší, no ale to nevadí, aspoň je co dělat, o čem kecat a taky ty body hezky přibývají, a o tom to je, ne?..
No zda je to dobře nebo špatně to je vždy individualni.A zaleži to jenom na keši resp. na Ownerovi.A pokud tento člověk našel deset micro tak je jasny že o řadnejch Large neví ale zase výjmky potvrzují pravidlo.
Ono se poslední dobou dá opravdu kombajnovat i venku v přírodě … minulý víkend 8 cachí během cyklovýletu a byla to přitom pěkná místa i když na druhou stranu si myslím že čtyři stejně tematicky zaměřené cache v okruhu 2km by se spíše hodily jako stage jedné multiny.
Ale v mém okolí působí cacher který zakládá početné série cachí na místa která nejsou zrovna nic moc, prostě takové trousení krabiček po venkově podle hesla "cache do každé vesnice, cache ke každému rybníku" a to myslím není ten pravý směr. Myslím si že z méně cachí na opravdu pěkných místech má člověk větší zážitek než z hromady cachí na místech která něco říkají možná tak jejich zakladateli.
Řekl bych, že obrovský nárust je spíš ve velkých městech, v přírodě a na venkově to zase tak špatné není. Ale rozhodně to je trend [color=red]špatný[/color], už jen kvůli tomu, že většina z nich je nicneříkající a není vůbec snadné vybrat, která zajímavá je a která ne. To pak člověk stráví víc času posuzováním u PC, než kdyby si ji šel odlovit a zjistil to až na místě
Z tohoto důvodu bych přivítal, kdyby vznikla (třeba tady) databáze kešek, které se nám líbily, s možností komentáře. Pak by to hledání a rozhodování bylo výrazně snadnější. Tak jako třeba na lezeckém servru je databáze vylezených cest s hodnocením, tak by tady měla být databáze odlovených pěkných kešek s komentářem. To se divím, že taková zásadní věc tu ještě není … (teda hodilo by se to spíš na GC.com, při logování možnost přidat hodnocení aspoň typu 1 až 10, ale s tím nic nenaděláme ).
o hodnoceni kesi se toho uz naplkalo spousta, kdyz si dam do listingu Free Cache Stats, kde se da hlasovat o kesi, tak na 1000 navstev mam dva hlasy, takze je to o ničem, nikomu se proste nechce hlasovat a uz chci videt databazi s desetitisici keší, abych pred kazdym vyletem si tam vyhledal tech 5 kesek, na ktery chci jit, a patral, jak jsou dobry.
Osobne radsi na vylete najdu vic kesi, i kdyz nektera nestoji za nic, nez jenom jednu dve, i kdyz suprovy. Treba se mi muze libit na miste, ktrere ostatni zavrhnou.
Trend mnoho kesi hodnotim jako DOBRE, vzdyt na ne nemusite chodit, ono to clovek ze tri logu a listingu vetsinou pozna, jestli za to stoji. Ja se potkam s kacerem u krabicky tak jednou, dvakrat za mesic a jsem spis rad, ze muzu prohodit par slov.
Holt kešerstvi ztratilo svou elitářskost, ale na druhou stranu radsi budu mit v Praze 1000 kesi, tim padem stale kam chodit kešovat, než 11 nebo kolik jich je v celým Římě
Já sám si myslím, že je to špatně, ale možná si právě odporuji, protože jsem sám založil svou první (GC1G5KT) :D, dlouho jsem hledal místo, kam ji uložit i téma, aby to nebyl jen obyčejný bod ve statistice. Sám jdu totiž radši někam do přírody na místo s krásným výhledem, než sbírat houby ve městě na každém rohu. Takže z mojí strany radši méně kešek s větší obtížností (čím více adrenalinu, tím lépe)
Nadhodit reviewrum, jestli by to nemohli přednést jako návrh na GC.com.
Jinak na Plzni běží soutěž o nejlepší keš měsíce, tam se dá vybírat a pak jestli si pamatuji dobře někde u Prahy je hodnotící keš.