Z čeho jsou poníci smutní ... aneb má cenu se snažit?

Musím, si tu vylejt své srdíčko… nezlobte se na mě, ale jinak to nejde, snad se pár lidí zamyslí. (A já nebudu muset psát mejly jak se to v geocachingu dělá)

Snažíme se naše kešky připravovat z velikou pečlivostí, pravda, občas se nám keška nepovede tak, jak bychom chtěli a rádi vyslechnem kritiku a nápady na zlepšení. Snažíme se, aby každá další byla lepší než ta předchozí.

Stvoření každé kešky má nějakou cenu, obzvlášť, když se ji snažíme naplnit věcmi, co každého nálezce potěší.

Zakládme s vidinou rozzářených očí každého objevitele naší kešky a hřeje nás u srdíček, že můžem někomu udělat radost. Bylo by fajn, kdyby tomu bylo za odměnu i naopak a každá vaše návštěva udělala radost i nám, ale poslední dobou se musím přiznat to jde nějak z kopce.

To, že je někdo schopnej vyměnit LED baterku za kus něčeho, co kdysi bývalo součástí nějaké hračky…no, už to neřešíme… je to marné, sice si pamatujem, kdo nám takhle mění, ale narovinu řeknu, že mu to na jeho keškách oplácet nebudem, protože by nás hamba musela všechny fackovat. To, že se mění tak, že se do kešky hodí kámen nalezenej na cestě…to je hodně silný kafe, do nedávna jsem si říkal no nic horšího už naše kešky potkat nemůže, ale co se děje teď to už je opravdu vrchol!

Zrovna přemejšlím jak se k tomu postavit… to, že si někdo s kešky něco vezme a nic! do ní nedá, ať už s výmluvou, že je moc plná, nebo že nic u sebe na výměnu nemá, to už je naprostej vrchol a drzost.

Pomalu jsme už opustili od regular kešek, protože za cca měsíc jsou plné bordelu a trochu nám kazí značku. Uvažujem i o jejich archivaci, ale zase, když vidím, návštěvníky z daleka, co jim ty lehké kešky udělají radost, tak si říkám, nene nebudem. Ještě je necháme.

Předpokládáme, že na mysterky budou chodit lidi co už trochu přemýšlí, mají o geocaching trochu větší zájem a znají pravidla… a ono né… je to jedno, 50 nalezeno, 30 nalezeno, 100 nalezeno …rozdíl nevidět, když přijde takovej “dáreček” na keš chová se na ní jako by byla jen jeho, opravdu to nedává a pokaždé uvažuju nad tím, zda má smysl nejaké dajší kešky dělat, přemýšlet nad tím a nějak se snažit… na co?

Nedávno tu proběhla diskuse, že listingy stejnak nikdo nečte… Má tedy cenu sedět nad příběhy, vymýšlet něco, shánět nějké pověsti informace a tak…proč tím utrácet čas, když to nikoho nezajímá?

Ač nejsem příznivec dodatečných podmínek logování nálezu, tak když se poprosí o něco, tak je to u někoho bez odezvy, když si něco nevynutíme možností logu tak není… proč? Proč se ti, kterým se snažíme udělat radost, nesnaží udělat radost i nám? Berete kešky jako samozřejmost? Nebo už je jich takové množství, že je vám to naprosto jedno? Když píšem u každé mysterky prosbu, aby jste se zdrželi popisu místa úkrytu a nefotili jeho okolí, tak to taky nikoho nezajímá… uvědomuje si vůbec někdo, že tím dalším zkazí hru…pocit překvapení, nehledě na to, že si někdo podle popisu jednoduše dojde pro finále… To, že je u kešky zakryptovaný hint a vy ho použijete neznamená, že se musíte do logu rozepisovat, že ten a ten puklej strom je už z dálky vidět a keš je v něm… to, že použijete hint, neznamená, že ho má zájem použít i někdo jinej a proto se hinty kryptujou, aby nebyly hned k přečtení.

Je to jedno z druhým… možná se zamýšlíte nad tím, jak kdo hledáte a jak se snažíte majitelům kešek oplatit tu radost, co se vám keškou snaží udělat oni… je to dobře, protože, aby byl geocaching lepší, tak každý musí začít u sebe a třeba zrovna tím, že když si z kešky něco vezme, tak do ní taky něco dá.

Tady jsi sam naznacil duvody, pro ktere ja chodim jen se souradnicemi a listingy ctu az PO nalezeni kesky. Nechci se predem dozvedet neco, co vedet nechci.
Uz jsem jednou navrhoval, aby se do kesi pridaval k pravidlum a logbooku i vytisk listingu. Kdyz kes najdu, tak si ho prectu na miste, navstivim co jsem navstivit mel, udelam co jsem udelat mel a nemuzu zapomenout ze jsem to nekde pred mesicem doma cetl.
Dale bych byl pro adresnejsi pranyrovani hrisniku a lupicu, anonymita jim dava kriiidla. Proste blacklist nicku.

Nebudte smutni a snazte se, vzdy se najde par jedincu co Vas potesi navstevou Vasi cache a peknym logem. Vzdy se vyplati delat pekne cache na peknych mistech. Ja osobne jsem vzdy vdecny za peknou cache s originalnim napadem a moznosti se poucit o mistu kde cache je ulozena.

Má cenu se snažit.

Ale je to na dlouho a bolí to…

Myslím, že zrovna cache kolem Plzně jsou pěkné a bylo nám ctí je navštívit.

Jenže ono je to taky tak trochu relativní. Stačí jeden víkendový nájezd a z původně hodnotného obsahu cache nezbyde nic, vše zmizí a zůstanou vložené šišky, žaludy, kameny a špinavé rozbité kinder hračky.

Řeším úplně stejnou otázku a kromě zakládání MO keší, případně relativně nesnadných multistage a mystery keší mě nic jiného nenapadá. Snadno dostupná regular je prostě odsouzena k rychlému zániku, vydrancování či znehodnocení (doplňte si sami).

Kdo se stará o nějaké cache zná pocit bezmoci i vzteku, když i jen po několika málo týdnech nalezne cache takto poznamenanou. Kdo je vinen? Je to obecně známá teorie o kultuře národa zdevastovaného bolševikem? Můžeme hledat viníky v mnoha článcích o geocachingu, kteří kromě vážných a seriózních zájemců přitáhnou i ty, kteří si neváží vůbec ničeho a celé to pro ně skončí po deseti keších? Je na vině sektor Z4?

Možná že odpovědi nejsou snadné.

Určitě je ale musíme hledat. A jak? Možná osobním příkladem.

Sdilim tvoje pocity.
Osobne zacinam mit pocit ze keocaching zacina byt “zalamovany”, jak se obcas rika v tzv. hackerskem slangu kdyz se rozkrikne adresa ftp a zacnou tam stahovat lidi co nic nedaji, a kdyz neco, tak to jsou nesmysly. A navic maji pocit ze maji svrchovane pravo na to co delaji. No, a to se podle mne ted deje s geocachingem.
Lamer muze byt kdokoliv, nekdo to ma vrozene :slight_smile: nebo tak neco …
Reseni? Mozna opravdu tak, jak jsi nastinil: delat kesky kam lameri nepujdou. Vetsina lameru totiz nechce prekonavat nejaka protivenstvi na kesce 4/4. Nebo chodit nekam na strasnej kopec pesky lesem protoze autem to tam nejde a znacka tam nevede. (Vlastni zkusenost … mam 2 kesky, jednu jednoduchou u mesta, druhou na kopci kam se jde pul hodiny pesky. Navstevnost sice temer 3:1 ve prospech primestske, ale hodnota pokladu v te na kopci za temer rok co tam je stale pomerne drzi. Navic tu primestskou mi uz jednou jini geokaceri …ne mudlove… znicili.) Ale prekonavat strasna protivenstvi ja taky nekdy nechci, kdyz mam v cizim miste max. hodinu cas. Nebyt jednoduchych 2/3 regularek, o dost by to geocaching ochudilo.
Opencaching.cz? Clenska zakladna je zatim mala, ale je mozne ze tam odejdou lidi kteri budou hypergeocachomarketem zklamani. A snad bude nejaky cas trvat nez se to tam prehoupne v masivni zabavu. Kdyz o tom tak uvazuju … clovek ktery pouziva misto icq mirandu, misto MSoffice OpenOffice, litestep a firefox, kdyz uz nemuze mit linux v praci :)) tam mel byt uz davno. No dobre, jdu si tam zaridit konto a zasadit kesku kterou mam puvodne vymyslenou pro geocaching.com
Nu … skoro to vypada ze jsem si taky jen vylil srdicko a reseni neni moc v dohledu.

Zrovna o teď o víkendu jsme navštívili dvě kešky o které mám obavy co z nich za pár měsíců zbyde. Byly to Hravý pramen a Porta v Plzni

Uprimnou soustrast, Ponici! Zcela vazne a doslova. Zrovna vcera jsem si taky povzdychl, u cache kde se v listingu pise ‘pristupujte radeji zdola’ (na danem miste to dava smysl, ktery tady nemusim rozebirat) mi hned druhy hledac (ktery to asi cetl az doma, nebo nevim) napsal ‘ha ha, samozrejme jsme nejdriv prisli shora’ … velmi vtipne. To je jen takova malickost, ale zasazena v dlooouhe rade podobnych pripadu vetsiho ci mensiho vyznamu. Vsechno, co popisujete. Male, ale jasne zminky v logu, dokazujici, ze hledac necetl listing (nebo jen prvni dva radky), stupidni vymeny (rad bych nekdy jednu takovou s nekym z ‘pachatelu’ zkusil z ruky do ruky, z oci do oci a s vymenou stran, jestli by na ni pristoupili), mizerne zpet ukryta cache atd atd atd. Taky mi to bere chut, skoro si nekdy rikam, ze az se nejaka cache ztrati nebo rozbije, vyresim to (jak to mnozi ostatne delaji) na dalku disablovanim, archivovanim a nazdar. (Hloupe, ale…) V tehle nalade je taky velmi snadne vsechny dosud nerealizovane napady odlozit ‘na nekdy’ a mavnout rukou… Dalo by se nadavat a narikat dlouho, ale tady to myslim nema smysl. /// Co poradit moc nevim, snad jen 1) snazit se to neprijemne si moc nepripoustet, pokud je cache aspon dobre zavrena a snad i dobre schovana, nad ostatnim mavat rukou (ze nekdo blbe menil, ze se nekdo ani nesel podivat na tu vyhlidku dvacet metru od cache, coz mel byt jeji hlavni smysl, atd). 2) Nepripoustet si zodpovednost za obsah cache - alespon za sebe muzu rict, ze me nikdy nenapadlo spojovat jej s autorem (samozrejme pokud zrovna nemam FTF :]), ze bych si pri nalezu ponikovske kesky plne smeti rekl ‘ti Ponici jsou ale lakomci pritroubli’ … spis Poniky polituju, co jim z te cache zbylo… Z vlastni zkusenosti vim, ze z cache naplnene peknymi vecmi se muze stat smetiste klidne po dvou trech navstevach. Jsem presvedcen, ze neni zodpovednosti autora dotovat obsah cache a doplnovat do ni porad dalsi a dalsi uzasne veci, zatimco doma deti breci hlady. Sam to taky nehodlam delat. 3) Jako nezbytne doplneni predchozich dvou bodu - tesit ze z tech dobrych navstev a dobrych logu, ktere se cas od casu prece jen vyskytnou, i kdyby to byl jen kazdy paty pripad… vytriskat z toho maximum zadostiucineni, optimismu a nadseni do budoucna :] // Zkusim blby primer (mam dojem, ze primery jsou vzdycky blbe): ma cenu pestovat si na zahradce krasne kvety, kdyz krasny motyl, na ktereho je radost se podivat, prileti jen obcas, a jinak kolem nich cely den jen bzuci mouchy? :o) /// Mili Ponici, neveste hlavu! V nejhorsim se dejte na nejakou duchovni nauku, prakticky vsechny vam reknou, ze hazet perly svinim se vam vyplati prinejhorsim v dalsim zivote nebo po-zivote :]

Mozna uz nadbytecne, ale jeste si dovolim pripomenout dve jednoducha pravidla pro hledace, kteri nechteji zarmucovat autory :]

• (nejprve jedno stare a velmi obecne) - u kazde cache si zkuste predstavit, ze je to vase cache, ze jste ji vy zalozili a vy se o ni starate. (Jako majitel, byli byste spokojeni s tim, jaka vymena prave probehla? Jak je cache zavrena? Jak je schovana? Jak vypada misto skryse, kdyz se na odchodu jeste jednou ohlednete? atd atd)
  • (a jedno konkretnejsi) - i kdyz je listing cache na pet stranek, snazte se ho alespon projit. Muzete si predstavit, ze autor cache stoji vedle vas a snazi se vam neco rict o danem miste, pripadne konkretni poznamky k ukrytu atp. Seberete se po druhe vete a vyrazite procmuchavat parezy, at si tam stoji a zvani? Jak mu asi bude? Co by vam rekla vase maminka, ze se chovate jako dobre vychovany clovek? Mozna trosku ujizdim, ale budiz. Kdyz autor naslintal pet stranek, asi mel neco na srdci. Nikdo at mi nevyklada, ze mu ublizi dany text alespon projit ocima, skutecne projit, jakou ma strukturu, co se pise na zacatku a konci kazdeho odstavce, jake jsou pripadne nadpisy jednotlivych casti. To zabere par minut, pritom vetsinou snadno rozpoznate co autor jen copy&paste vycucnul z nejake moudre stranky a placl na stranku, aby tam neco bylo, a co sepsal sam (tomu prirozene venuju vetsi pozornost). / Uf.

Uf2, nejak je to dlouhe :]. Ale dokoncim. Tedy, pri zbeznem proletnuti listingu take vetsinou snadno rozpoznate, kde se zvani o historii nejakeho kostela a kde jsou konkretni pripominky. Samozrejme kejham coby potrefena husa - moje listingy jsou dlouhe a prirozene je vetsina lidi necte - ale vzdy se snazim veci prehledne oddelit, a proto sice chapu, ze nikdo necte me dlouhe vylevy, ale nechapu, proc nikdo necte ani odstavecek na konci, ktery treba zacina oddelenym radkem ‘PROSIM NEPREHLEDNETE’ atp. // Je docela s podivem, ze nekdo vlozi v autora svou duveru v tom, ze se necha vytahnout kamsi do lesa na nezname misto buhvijak daleko, ale neduveruje nebo nevazi si toho stejneho cloveka natolik, aby si precetl, co mu dotycny chce rict…

Tak, zase to bylo dlouhe, a uz mlcim.

Má. Věř tomu, že spousta lidí - včetně mě - listingy čte. Dobrá keš není jen krabice schovaná v pařezu.

A co tam kdo vymění nebo téměř ukradne (když ani nevymění) - to je jen o jeho charakteru… a s tím asi moc bohužel dělat nejde.

Milí Poníci. Velmi dobře rozumím o čem tady píšete. Nicméně asi jsem mnohem větší realista. Na obsahy kešek jsem již dávno rezignoval. Již dávno mne obsah kešek nezajímá a o úrovni kešky a jejího autora u mne nerozhoduje ten obsah, za který autor nemůže i kdyby se přetrhl. To by musel u každé sedět s násadou od krumpáče, aby alespoň chvilku ochránil kvalitu obsahu. Mě zajímaji věci rázu: příběh, nápadité indicie u multin, invence při uložení finalovky a její technické zpracování, krásné pohodové místo, přístup po cestách a né smetištěm a lány kopřiv ve velikosti stromu v deštném pralese, atd… Abych se vyhnul nasr… při udržbě svých kešek, tak jsem začal dávat klipové smallky kulatého tvaru o průměru 10 cm a výšce 6 cm, které umožňují pobyt coinů a většiny TB. Ale i tak se tam bohužel ten kaštan, kousek krásného betonku, brka z vrabce a pod. vejde. Takže při údržbě prostě obsah hezky vyprázdním do igelitky, která dále putuje do popelnice. Abych se přiznal, tak i takovéto velikosti rád hledám, protože vím, že se mi ve většině případů nad obsahem nezvedne kufr. Nic proti ničemu, každého věc, ale dost dobře nechápu autory, kteří do přírody implantují kešky ve velikosti large. Dost dobře nevím, co od toho v našich zeměpisných šířkách očekávají.

Čejda naznačil možný vývoj. Mikro nebo small, ideální je Lock&Lock (vlhkotěsný). Dobře se to schovává a moc bordelu se tam nevejde :wink:

My už moc neměníme, včera jsme měnili ze tří keší na dvou (hlavně kvůli dětem) a snažíme se v rámci možností vkládat věci alespoň podobné hodnoty. A pokud jde o mě (naše dítka by hlasitě nesouhlasila) - raději hledám small nebo mikro, jednak kvůli obsahu (nemusím řešit zapalovače, žvýkačky, lízátka, nože, extázi apod.) a pak - lépe se schovávají.

Listing čtu vždy - doma, v klidu v GSAK. Sebou si ho beru v hlavě, v html souboru v telefonu a v nutných případech (multi, nějaká kulišárna apod.) i vytištěný. Hinty se snažím nechat na pokoji. Psal jsem o dovolené “na ostro”. Ano, jeli jsme bez listingů, ale to neznamená, že jsme je nečetli! Četli jsme všechny, dokonce jsme je měli sebou uložené v telefonu. Pouze vlastní hledání bylo většinou naostro bez nápovědy.

BBBubákovy listingy jsou dobré, člověk se dozví hodně o historii místa. Kdo je nečte, je sám proti sobě. To stejné mohu říct i o Harwejových keších, Šolimových a o řadě dalších. Jenže oni jsou to spojené nádoby - jak chtít po někom “pořádný” listing, když nedokáže napsat ani “pořádný” log.

Nesmut, jasne, ze taketo snazenie ma zmysel, aj ked nie kazdy ho oceni. Proste GC tak ako kazda ina aktivita v zivote, spaja roznych ludi s roznym pristupom, netreba si to idealizovat.

Klesajuca krivka hodnoty obsahu skryse tu uz niekolkokrat bola spominana, postupne “vykradanie” je zakonite. Z mojej skusenosti mozem odporucit ulozenie bohatsieho “pokladu” na tazsie dostupnych, alebo malo obsadenych miestach, vo finalovej skrysi turistickej multiny, pripadne v unknown bonusovke. Tam je predpoklad, ze sa k nim dostanu povacsine geocacheri, ktori menia s ohladom na inych a obsah zostava na rovnakej urovni. Nema zmysel triedit a doplnat obsah lahkej tradicnej skryse, ktora byva casto len jednou z X zastavok “TFTC najazdnikov”.

Co sa tyka listingov, tiez sa s nimi vyhravam, doplnam informacie, waypointy, fotografie.. dufajuc, ze sa najde zopar ludi, ktori pred hladanim postupuju ako ja - vyberiem si skryse z oblasti, kam sa chystam, prezriem ich listingy, popripade vytlacim, aby som si vedel naplanovat cestu a nieco zaujimave zbytocne neobisiel. Tie informacie v popise su velmi dolezitou sucastou GC, ma zmysel to robit! …pokial ich niekto necita, sam sa ochudobnuje.

..a k tomu otvorenemu pisaniu pomocok v logoch, prikladaniu fotiek - pre nas je to mozno samozrejme tabu, ale novacik si to casto neuvedomi (viem zo svojich zaciatkov). Tu pomoze zvyraznena veticka na konci listingu, a potom uz len trpezlivost pri osobnom upozornovani. Tu vo fore si to malokto precita.

Prajem viac tych lepsich pocitov a rozhodne uz ziadne uvahy o archivovani, urcite nie z tvojej strany:-)

Jeste nez nekdo zacne polemizovat s mou litanii ohledne cteni listingu, jedna poznamka. Jak uz tady taky zaznelo, nekdy clovek hleda pri sluzebni ceste, na dovolene atd, a listingy proste nema nastudovane (tezko precist treba vsechny cache dane zeme, kdyz dopredu nevim presne, kudy pojedu, jasne). Sam jsem to nedavno delal podobne v Irsku (400 traditional waypointu do GPSr a jedem). Cili to chapu, ovsem jako vyjimecny pripad, proto me nijak nezarmouti log ‘jel jsem kolem, o nicem jsem nevedel, sorac, dik za bod’ - kdyz ho napise Rakusak, nebo co ja vim, clovek z Usti nad Labem, ktery byl na prazdninach na Palave a pres Znojmo jen tak mimochodem projel cestou zpatky. Kdyz to ale napise Znojmak, Brnak… to uz dost zamrzi. Chapu narazove, prilezitostne hledani ciste podle waypointu, nechapu, kdyz to tak nekdo dela porad (a zda se, ze jsou taci). A co se tech sluzebnich cest tyce - clovek nevi, kudy presne pojede a kde mu vyjde trochu casu, jasne. Ale myslim si, ze i tak je vtipnejsi vytipovat si jednu dve tri cache cestou, vedet o nich neco, a kdyz cas vyjde, zajet na ne, kdyz nevyjde, tak mi ucho neupadne. Mit tricet waypointu po ceste, pet jich pak naslepo zkusit a doma az zjistit co jsem vlastne navstivil, a jakou zajimavost jsem minul ve vzdalenosti padesati metru a vubec ji nevidel, protoze cache nesedi primo u ni nebo se nejmenuje primo podle ni… ma to cenu? Snad jen pokud mi nekdo (ja sam?) rekne ‘dnes musis nabrat pet bodu, jinak se domu nevracej!’ …

No, prave ze zvyraznena veticka na konci listingu nema zdaleka takovou moc, jak bychom si asi radi mysleli :]]

Odhadol by som to tak pol-na-pol, aspon u nas. Urcite ju ma zmysel davat na skrysi, kde je predpoklad, ze bude pre niekoho TA PRVA (druha, tretia..). Novacik casto plny euforie vytara vsetko, co si pri hladani uzil a ani si neuvedomi, ze prezradza hint/pointu. Je to efektivnejsie ako kazdy tyzden osobne napominat…

Milí Poníci, rozhodně se nenechte otrávit některými geokolegy, kteří jsou natolik FREE, že odmítají nejen pravidla GC, ale i nejzákladnější pravidla slušného chování.

Vzpomeňte na to množství ostatních, kteří byli Vašimi keškami nadšeni a další, které Vaše dobrodružství teprve čekají. My s vlastními teprve začínáme, ale už od počátku je pro nás prioritou zábava, kvalita, krásné prostředí či významná stavba. Že se objeví nějaký mudlo-vandal nebo bohužel i geo-vandal je smutné, ale počítáme s tím a nehodláme se nechat otrávit.

Naposledy nás spíše zaskočila odfláknutost nových kešek tady u nás, to zamrzí a v případě plánů vlastní vypracované keše i dvojnásob. Důležitá pro nás byla podpora geo-přátel známých i neznámých a vrátila nám možná ještě větší chuť do výroby nových keší a nakupování drobností do keší našich i cizích.

Možná by nebylo špatné v rámci nápadů na úpravy stránek a po nesčetně vláken na téma ztracených či přivlastněných TP/GC vytvořit nějaký blacklist, kde bychom měli možnost “pranýřovat” nepoctivce, lumpy a další nehodné kolegy…

Pokud to aspoň zapíše do logu, tak se dá zjistit, jestli to tak dělá opakovaně, nebo jestli jindy naopak zase něco vloží, aniž by si něco vzal - v takovém případě by se to dalo pochopit, i když já bych to tak nedělal, protože mimo kontext to vypadá blbě.

Gen 18:20 Hospodin řekl: "Křik Sodomy a Gomory je velký a jejich hřích velmi těžký.

Gen 18:21 Proto sestoupím a uvidím: pokud jednali tak, jak nasvědčuje křik, jenž se mi donesl, je s nimi konec; a pokud ne, poznám to."

Gen 18:22 Ti muži odtud pokračovali k Sodomě, ale Abraham ještě zůstal před Hospodinem.

Gen 18:23 Přistoupil blíž a řekl: "Cožpak smeteš s ničemným také spravedlivého?

Gen 18:24 Možná, že je v tom městě padesát spravedlivých. Smeteš je také? Neušetříš to místo kvůli padesáti spravedlivým, kteří tam jsou?

Gen 18:25 Takovou věc bys nikdy neudělal - usmrtit s ničemným také spravedlivého! Tak by byl spravedlivý jako ničemný - to bys neudělal! Cožpak Soudce vší země nebude jednat podle práva?"

Gen 18:26 Nato Hospodin řekl: “Najdu-li v tom městě, v Sodomě, padesát spravedlivých, ušetřím kvůli nim celé to místo.”

Gen 18:27 Abraham odpověděl: “Pohleď prosím - odvažuji se mluvit ke svému Pánu, ačkoli jsem prach a popel -
Gen 18:28 možná, že bude do těch padesáti spravedlivých pět chybět. Zničíš kvůli těm pěti celé město?” “Nezničím, najdu-li jich tam čtyřicet pět,” odpověděl.

Gen 18:29 Abraham k němu promluvil znovu: “Co, když se jich tam najde jen čtyřicet?” “Neudělám to kvůli těm čtyřiceti,” odpověděl.

Gen 18:30 “Ať se prosím můj Pán nehněvá, když promluvím,” řekl Abraham. Co když se jich tam najde jen třicet?" “Neudělám to, najdu-li jich tam třicet,” odpověděl.

Gen 18:31 “Pohleď prosím, dovolím si znovu promluvit ke svému Pánu,” řekl Abraham. “Co když se jich tam najde jen dvacet.” “Nezničím je kvůli těm dvaceti,” odpověděl.

Gen 18:32 “Ať se prosím můj Pán nehněvá, když promluvím ještě jednou,” řekl Abraham. “Co když se jich tam najde jen deset?” “Nezničím je kvůli těm deseti,” odpověděl Hospodin.

Doufám že narozdíl od Abrahama najdeš aspoň deset spravedlivách kačerů a budeš v zakládání keší pokračovat.

Kdyz jsem zacinal s GC, tak jsem v patek dostal do ruky GPSku a v nedeli jsme jeli na vodu. Jeste ten den jsme nasli nasi prvni kesku. Byl to ponikovsky " Krizovy vyhled" ktery nas uchvatil. A na te vode jsme ulovili (ne posbirali) dalsich sest kesek. A kazdou s listingem. Kacereni pro nas neni sbirani krabicek, ale navstevovani novych a nepoznanych mist. A kdyz tam jsme, tak se napiseme, ze jsme tam byli a nechame tam medvidka. (-; Mozna, ze nedvidek neni adekvatni smena za cizi menu, kterou jsme zacali zbirat, ale alespon neco… Berte to tak, ze obsah kesky neovlivnite, ale misto, zadani a pribeh ano. Snazim se o kazdem miste, kam jedeme zjistit nejake zajimavosti, at uz z listingu nebo ze site a cestou je me slecne vypravim. Pak to neni jen sebrani kesky, ale navsteva mista, ktere ma svou historii, sve pribehy, sve kouzlo a svuj poklad…

Nesmutnete, Ponici, na vasich keskach jsme zacinali a jejich kvalita byla rozhodne jeden z hlavnich duvodu, proc jsme si u 3. nebo 4. cache nerekli - vzdyt je to porad to same, ale hledame nadsene dal.

A ano, ma cenu se stale snazit, protoze pokud zacnou slevovat z kvality i ti, kteri ostatnim nastavili latku pekne vysoko, je to pocatek konce. Prijde mi, Poniku, ze jsi prispevek napsal pod bezprostrednim vlivem nejake konkretni udalosti, ktera byla posledni kapkou urciteho trendu z posledni doby. 1 negativni zazitek vzdy zaboli vic nez 10 pozitivnich potesi, ale na ty pozitivni se na rozdil od toho negativniho nezapomene.

Z geocachingu se pomalu stava masovejsi zabava, takze bude bohuzel cim dal vice pripadu, kdy nekdo GPS dostal tak trochu nahodou, precetl si neco o geocachingu, nasel jich par pobliz, vzal si co se mu libilo, sebou nic na oplatku nemel, tak dal co nasel pobliz a nakonec dilem z neznalosti, dilem z jeistnosti, prozradil celou pointu v logu na internetu. Podle mne, ale takovi lide se objevi a zase zmizi tak rychle jako kola z Bedovo skladu. A i kdyby na kazdych 10 geozajicu zustal jen 1, ktery v geocachingu najde svuj zivotni styl a zalozi si svou prvni kesku, na ktere si da zalezet, stalo to za to i pres ty kameny a rozbite hracky, a takovy kacer se i keskam jinych bude chovat tak, jak se patri.

Cist nebo necist listingy? Ja puvodni prispevek ve foru chapal spise jako “Cist nebo necist logy v listingu predem”. Lovit body bez znalosti, proc je cache prave tam kde, musi prece rychle omrzet. K cemu by mi byl presun z X-teho mista na Y-te v poradi Lovcu? Geocaching se zrodil z turistiky a ne z fotbalu. Nastesti. :wink:

Ale neco na tom “necist logy predem” je. Mam takovou povahu, ze vydedukovavam s jakychkoli indicii cokoliv. Nekdy i spravne :wink: Zastavit se to neda, takze nez riskovat snizeni momentu prekvapeni kvuli “provalu” ci fotky v nejakemu logu, radeji cestou za cache cteme listing bez logu a logy az cestou zpet. Nekdy pak musime delat cache nadvakrat, ale co!

Vcera jsme odlovili vasi THE CACHE IS OUT THERE. Moc jsme si ji uzili a verime, ze nas jeste spousta novych od vas ceka.

Scooby

Nebuďte smutní Poníci! Podobnou fází rozčarování jsem prošel také, ale je to díky explozi geocachingu asi normální fáze vývoje… Před pár dny jsem renovoval své kešky na třeboňsku a též mne překvapilo, co všechno dokáží lidé do krabičky strčit… ale to je vedlejší. Pár pochvalných logů nálezců vždy potěší a zažene chmury z věčného obnovování ukradených či zničených keší. Já jsem z tohoto důvodu pěkné a “drahé” krabičky umístil spíše do přírody nebo na konce multikešek a v Praze, v centru používám microcache… Nepropadejte depresím, vaše cache (např. Operace Anthracite) jsou skutečné “poklady”!

Michal

PS: teď jsem se koukal do logu na O.A. a doufám že v něm není něco závadného… :slight_smile: