CACHE-PREMIUM MEMBER ONLY

Jak se dívám na gc.com, vznikla nová cache: “The first Czech premium member cache by Pc-romeo (GCT6RP)”.

A ejhle, přístup na tuto cache mají jen PREMIUM MEMBER. opravdu tomu tak je, protože když jsem si chtěl zobrazit detaily, tak mi to vypsalo:

“Sorry, the owner of this listing has made it viewable to subscribers only. Visit the premium member page to find out how to upgrade your account to a premium member.”

Já, a myslím, že nejen já, předpokládál, že to co děláme je pro zábavu a že_to_není_o_penězích a tím tedy o podmíněné registraci. Myslím, že takhle vzniklá cache, která je pro ostatní nepřístupná a je přístupná pouze po zaplacení USD30, tak to je značně nefér. Rozhodně jsem proti takovým cachim.

Když mi někdo tímto způsobem bude vymezovat na které cache mohu a na které nemohu (tedy zda jsem si zaplatil USD30 nebo ne), tak tímto způsobem budu já dávat do svých logů podmínku, že log uznám jen těm, kteří nejsou PREMIUM MEMBER. Co Vy na to?
Je to diskriminace nebo není? Je. Stejně tak i tím druhým směrem.

A jaký je vlastně důvod takhle založených cachí jen pro premium mebers?

1. snaha zdůraznit a dát na jevo svoji prestiž, že ještě mám USD 30 na to, abych si to zaplatil

2. provize z dalších podmíněných členství

3. cokoliv jiného, co mne zrovna nenapadá.

Abych řekl pravdu, dost jsem se kvůli tomuto naštval a rozhodně s tímto nesouhlasím.
Jeslti někdo cítí potřebu být premium member, ať je, je to jeho vlastní věc když je mu to k něčemu dobry, ale ať tím nekazí hru ostatním.

Díky.

david alias dape

O teto cache vim uz od nedele, mam z ni smisene pocity. Kdyz nekdo chce mit pocit vyjmecnosi - dobra. Jedna z veci, co mi na PM cachich ale opravdu vadi, ze nemohu vedet, zda jsou a kde jsou. Praha zacina byt velmi zacachovana a kazdou chvili se clovek pri zakladani setka s problemem s konektivitou. Ted, pokud se premium member rozmuzou, zacne ten problem byt jeste palcivejsi, clovek se dozvi, ze cache nemuze byt schvalena, protoze kousek vedle se vali nikym nenavstevovana cache PM.

Přesně, k tomu co jsem napsal navíc ještě souhlasím s adp. Když mi nejsou jasné souřadnice kde je PM cache umístěna, tak pak nevím, kam mohu umístit svoji cache abych se nedostal do konfliktu 161 m. A toto je další problém.

A proto navrhuji nic takového dále nepovolovat.

Obavam se ze tu neni nikdo, kdo by Premium membrovi NEPOVOLIL/zakazal vytvorit PM Cache (pokud splnuje vsechny potrebne nalezitosti). Rozhodne bych to necekal od groundspeaku ani approvera :wink:

Nebo ignorovat…

Naprostý souhlas s Dape i s adp.! Myslím, že jakmile začne být geocaching o penězích (v tom smyslu, že budeme muset platit poplatky, abychom měli přístup k informacím o uložených keších), ztratí dost ze svého kouzla …

Samozřejmě můžu keše určené jen pro premium members ignorovat, ale … ale jenom do doby, kdy mi nebude schválená keš, protože bude ukryta blízko “elitní” keše. :frowning:

Je mi jasné, že kvůli mě nebude Groundspeak ustupovat ze svých výmyslů, zvlášť když z nich koukají dolary, ale (snad ne moc naivně :slight_smile: věřím, že drtivá většina geokačerů v Čechách neztratí zdravý rozum a nebude “premium member only” keše zakládat.

tak to já teda taky vytvořím keš super premium member, ( super premium memberem se může stát pouze blondýnka, míry 110-60-90…) a souřadnice vedou k nám do ložnice ;))) jo, a neříkejte to geomanželce :))

Přiznám se k návštěvě inkriminované keše (nemám ji daleko od domova) a také jsem z toho byl trošku nesvůj. Sám za sebe nemám naprosto potřebu PM cache tvořit, mám totiž radost z každého logu ve vlastní keši a tady bych byl velmi omezen a diskriminován. Ondrovi jsem svůj názor na PM cache napsal… Jinak Premium Membersihp považuju za dobrovolný výraz podpory gc.com. Server denně zaťežuju :), mám tam přes 100 MB fotek, se službami jsem spokojen a byl bych rád, kdyby fungoval bez problémů i v budoucnu. Jak jsem psal v jiném vlákně, my se vlastně “vezeme” a naše příspěvky na provoz jsou ve srovnání s Amíky minimální…

no a to je presne ten cas kdy nastoupi opencaching :wink:

Ale ano, ale ZDE to není o podpoře gc.com (kdo chce, at prispeje jakoukoliv castkou nebo castkou odpovidajici PM) ale nemichejme 2 veci dohromady a to je “prispevkovani” a zakladani PM cache! Prosim o to a predem za to dekuji.

Ale tak jak pise Dorcadion, hra je to pro vsechny a prece navsteva cache nemuze byt podminena zaplacenim prispevku. Kdyz to prenesu, je to totez, jako bych se nebavil s nekym, kdo neprispel financni castkou na charitu, detskou onkologii, …A prece nechcete, aby o tom vsem to bylo, nebo snad jo???

ja beriem zalozenie tejto cache ako vyraz urcitej nezrelosti autora, mozno spojeny s jeho vekom :slight_smile: - a to pritom mam PCho rad a je to fajn typek - a nemienim sa tym viac zatazovat.

Nejdriv chci zduraznit, ze PM-cache mne prilis neoslovuji - aspon v tom smyslu, ze bych je zrejme asi nyni nezakladal :slight_smile: Ale presto reagovat musim: PM-cache nejsou proti pravidlum GC. Jsou zavedenou soucasti hry, jen u nas v Cesku to stale s nimi (i kvuli mnozstvi PM) trochu skripe. Jejich nepovolovani by naopak proti pravidlum bylo. Kdyby PM-cachi zde bylo nyni napr. kolem stovky, verim tomu, ze po nekolika mesicich cachovani by mnozi cacheri ochotneji upgradovali na premium membera.

Za druhe: konflikty resi reviewer behem schvalovani. Vic nad tim neni treba premyslet, nicmene staci si treba take predem overit vhodnost lokality pro ulozeni cache. Jednoduche, neni nad cim se rozcilovat, i tady plati, ze kdo driv lokalitu obsadi, ten ma prednost, at je to basic, nebo premium member.

Za treti: kazdy ma volbu se rozhodnout, zda si PM za symbolickou castku poridi a podpori tak skvelou hru a technologicke zazemi a organizaci tehle hry, a i zda si pak nejake PM-cache zalozi. Je to kazdeho vec. Nikdo neni omezovan, ani diskriminovan. Jen mozna u nas v Cesku to tak vypada, protoze je zde velky nepomer PM a BM, az z toho vnika dojem, jako by PM bylo neco nemoralniho a nenormalniho. Opravdu nerozumim tomu, proc se tu objevuji takove reakce. Vzdyt nektere 4-5 hvezdickove cache jsou treba pro mne (i mnohe dalsi) z ruznych duvodu daleko nedostupnejsi, at uz z hlediska obtiznosti reseni, nebo terenu. Ale kdyz na ne nemam, nevidim duvod, proc bych se mel nad nimi pozastavovat a zadat jejich premisteni na jednodussi misto, nebo vyzadovat za kazdou cenu reseni sloziteho vypoctu jejich souradnic.

Za posledni: bez vyhrad respektuji, ze mnozi cacheri odmitaji z ruznych subjektivnich duvodu prispet malym obnosem na dobrou vec a hru, ktera jim tolik prinasi (zazitku, radosti, pohybu, premysleni,…) a behem ktere dozajista utrati nepomerne vyssi castky (strava, doprava, mapy, obleceni, technicke vybaveni, GPSky, PDAcka,…). Ale je mi moc lito, ze se kvuli takove drobnosti museji takhle rozepisovat a vyvijet tlaky na “potrestani” (zakaz povolovani PM cachi) tech, kteri se rozhodli prispet na provoz Groundspeaku a mj. za to obdrzeli nejake vyhody, ktere by radi vyuzili.

Tak, a ted si mne treba zabte (virtualne!) :-))

Jsem si jist ze pc-romeo chtel jen mit dalsi primat a zadne vedlejsi umysly bych nehledal.

BTW podobne diskusie sa vedu aj na forach gc.com a ani tam nie su PM cache oblubene. Je normalne ze sa takato diskusia vedie. PM je v sulade s pravidlami.

Jsem Premium member, premium cache zakládat nehodlám (pochybuju, že by na ně někdo na Moravě chodil), ale neubírám PC-Romeovi právo takovou cache založit - vždyť ta cache je jen jedna jediná v celé ČR (!). To vám stojí okruh o průměru 300 m za to vyhrožovat Premium memberům, že jim neuznáte logy a že by se to mělo zakázat apod. ? Osobně tuto cache beru jako kuriozitu a pochybuju, že by se měl počet Premium only cacheí v tomto roce rozrůst na víc než pět (osobně si myslím, že vznikne ještě tak maximálně jedna :-))

Dapeovy komentáře v tom smyslu, že je tato cache založena v tom smyslu, že jde o zdůraznění egoismu, elitářství nebo dokonce provize (no to snadne ???) mi přijdou jako ubohost - berme to jako raritu, konečně už i v Čechách máme jednu Premium member only cache a tím to hasne. Ale neřvěte tady na diskuzi, jako by od zítřka měli všichni Premium members označit všechny svoje cache jako Premium member only.

P.S. škoda, že si nemůžete přečíst logy u zmíněné cache, možná by vám poté hlavy trochu zchládly.

OK. Pokud mi někdo bude bránit návštěvě PM cache a to jen z důvodu toho, že jsem nezaplatil poplatek, budu standardně do svých cache dávat podmínku, že cache bude uznána jen tomu, kdo je members only a ne premium members a toto mysím opravdu vážně.

ne,ne, ne. Nelze to ověřit, pokud tím nebudu otravovat reviewera a nebo se nestanu premium membrem. A to není už vůbec o tom, kdo první lokalitu obsadí, ale o tom, kdo zaplatí nebo nezaplatí.

opet ne ne ne! (:-)) )
je zde diskriminace a to v omezení na příspěvkáře. Už to píši po několikátý, nemíchejme příspěvky a PM cache. To s tím nesouvisí.

aha. Takže budeme prosazovat pravidlo: “Zaplať si a pak můžeš jít hledat”? Tak pro toto ja tedy rozhodne nejsem. Vubec se nebranim tomu nekam prispet. Ale rozhodne jsem proti tomu, abych musel zaplatit penize pro navstevu nejake cache.

Ano, “kdyz na ne nemám” - bud mentálně (jsem zaostalej), fyzicky (nejsem tak zdatnej) a nebo na to nemám chuť tak s tím souhlasím. Ale abych na cache nemohl z důvodu toho, že jsem nezaplatil, tak, pánové, nezlobte se na mne, ale kde to pak jsme?? to potom není hra, ale je to jen a jen o penězích a pokud vím, toto rozhodně není cílem.

Tady nejde o nějakejch “blbejch” USD 30, ale o princip.
S tím absolutně nesouhlasím a, abych řekl pravdu, to PM se mi tímto způsobem začíná pěkně protivit.
dape

Presne tak. Kdyz vytvarim novy ukryt, zcela zamerne se snazim urcitou cast lidi z hledani eliminovat. Obtiznosti, lokalitou, stylem popisu. Nevidim nic spatneho na tom, kdyz se do toho zapoji taky penize. Nikdo nema na me cache NAROK a kdo plati, ma taky dostat vic nez ten co se jen veze - pritom sam jsem jen basic member a nikdy to nebude jinak.

OK, Samane, ja nerikam, ze neni, ale taky neni proti pravidlum napsat, ze log bude uznan jen clenum MEMBERS. Nebo snad je?
Pokud není, tak hurá do zakládání takových keší, ne? :-))))))))

Spravne. PM cache je pro toho, kdo zaplatil. Nechapu jak si muzes myslet, ze mas narok dostavat uplne vsechno zadarmo.

Ano, je to uplne stejny typ diskriminace jako v obchode, kde ti taky zadarmo nedaji rohlik a tim te diskriminuji. Muzes jit pokrikovat pred obchod jak k tomu prijdes, ale asi se ti vysmeji. Osobne jsem rad, ze je tu moznost vytvorit neco trochu jako "elitni klub", i kdyz to neni presne to prave. Sam uz dlouho premyslim jak to udelat, kdyz chci zalozit cache s opravdu hodnotnym obsahem (cena pres tisicovku), ale pritom nechci, aby mi na ni chodil kdejaky otrapa, pripadne lidi, ktere osobne nesnasim.

V realite, kde nic jako obed zadarmo neexistuje.

Straslive prehanis. Nikdo ti nebrani delat ukryty zdarma, chodit na ty zdarma. Nikdo ti nebrani pinkat si za barakem zadarmo, ale kdyz chces pouzivat kurty, musis zaplatit.

Za GPS pristroj das asi tolik, co za deset let PM. Pokud hledas jen trochu intenzivne, doprava ke kesim te bude stat rocne mnohonasobne vic.

No Dape to snad ale vážně nemyslíš - to chceš jako teď prosazovat finanční diskriminaci lidí, kteří jsou ochotni zaplatit pár stovek ročně za přínosnou věc, komunistickým stylem třídní nenávisti: “Můžeš jít hledat, ale pouze pokud odmítáš platit, stejně jako já” ??? Uvědomuješ si aspoň, že je to stejná blbost, jako kdyby někdo zakládal jen premium only cache ??? jestli chceš můžeš se PC-Romeem vyřídit tak, že když ti odepřel účast na jedné jeho cachei můžeš vytvořit jednu Non-PC-Romeo cache, ale nechápu proč perzekuovat někoho za to, že si chce něco koupit ??? Nevěřím, že v tvém případě jde o takzvaně typickou českou závist, tak se zkus trochu zamyslet nad tím co píšeš a věřím, že uznáš, že neuznání logu někomu jen proto, že někomu jinému poslal pár šupů je hovadina.